2012-06-07

Migrenin progresyonu kronik günlük başağrısı (KGB) ile sonuçlanabilir. Toplum tabanlı çalışma verileri az olmasına rağmen, boşanma, taşınma, iş değişikliği, çocuklar ile ilişkili problemler gibi yakın zamanda yaşanmış önemli yaşam olayları ve psikiyatrik komorbidite kronik başağrısının bir presipitanı olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda migrenin kronikleşme sürecinde hastaların yaşantılarındaki önemli değişikliklerin etkisini incelemeyi amaçladık. Kasım 2008-2009 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı başağrısı polikliniğine başvuran ve/veya takipte olan migren tanısı konulan hastaların yaşamlarındaki değişiklikler 1 yıl retrospektif, 1 yıl da prospektif olarak sorgulanmış ve kronikleşme üzerine etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak kronik günlük başağrısı grubunda (Grup 2) yeni yaşam değişiklikleri arttıkça olguların ilaç aşırı kullanımının arttığı yönünde ilişki bulundu (r=0,604, p=0,029). Bulguların lojistik regresyon analizi sonucunda olguların 24 aylık toplam sağlık puanı değişiklikleri grup 2’de grup 1’e göre daha fazla idi (p=0,049). Grup 2’de ilaç aşrı kullanımı grup 1’e göre anlamlı olarak daha yüksek idi (p=0,001).
Migraine may progress into chronic daily headache(CDH). Although population based data are scarce, recently experienced life events such as divorce, moves, changes in work, problems releated to children and psychiatric comorbidity are all known as precipitating factors for CDH. In our study, we aimed to show the effect of major life changes on migraine chronification. The episodic migraine patients admitted to neurology department outpatient headache clinic of Uludag University Medical Faculty between November 2008-2009 were included to the study. Major life changes were questioned for 1 year retrospectively and followed 1 year prospectively. As a result, in CDH group (Group 2) increasing life changes were related to increasing medication overuse (r=0,604, p=0,029). Logistic regression analyses of findings showed that changes in total health score of 24 month were greater in group 2 than group 1 (p=0,049). Medication overuse was significantly higher in Goup 2 than group 1(p=0,001).

Migren, Kronik günlük başağrısı, Önemli yaşam değişiklikleri, Kronikleşme, Migraine, Chronic daily headache, Major life changes, Chronification

Seferoğlu, M. vd. (2012). "Migren hastalarının yaşamlarındaki önemli değişikliklerin kronikleşme sürecine etkisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 117-121.