İnsan özgürlüğünü taşıyabilir mi?

Öktem, Duygu

Sartre'a göre, insan, insan olmaklığıyla ilgili sahip olduğu olanakları yaşamına geçirirken bir bunaltı sürecine girer. Bu sürecin sonunda eğer insan tüm insanlığın sorumluluğunu üzerinde hissetmez ve kendini başkalarının gözünden değerlendirmeye almazsa bir çıkmaza girer. Dünyanın saçma bir düzen olduğu görüşünü ve insanın bu durum karşısında ne yapabileceğini David Fincher'ın filmi "Dövüş Kulübü'nden faydalanarak açıkladım.
According to Sartre, while a human is actualysing the possibilities belonging to its huminity, it enters a distressing process. At the end of this process, if it doesn't realize all of the responsibility of human being on itself and the value of itself according to other people, it enter an aporia. I explained the idea of world's absurdity and human can make at this situation by making use of David Fincer's film, "Fight Club".

Özgürlük, Sorumluluk, Saçma, Bunaltı, Freedom, Absurdity, Distress, Responsibility

Öktem, D. (2006). "İnsan özgürlüğünü taşıyabilir mi?". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 6, 42-47.