Endüstriyel araştırmanın uzun dönem planlaması

1982

Quinn, James Brian

Uzun dönemde endüstri işletmelerinde araştırma-geliştirme programlarının başarısını etkileyen kararlar nelerdir? Teknik elemanın dışında işletme yöneticilerinin de araştırma-geliştirme (A-G) planlamasına katılmalan gerekli midir? Eğer katılacaklarsa bu hangi aşamada ve ne ölçüde olmalıdır? İşletmelerde A-G planlamasında kullanılmak üzere geliştirilmiş yararlı yöntemler nelerdir? Bu makalede bu soruların yanıtlanması amaçlanmaktadır. Bir işletme, gerçekten etkin bir A-G planlaması yapmak istiyorsa bu işletmenin üst yöneticilerinin yerine getirmeleri gereken görevler şunlar olacaktır: a) Araştırınayı yönlendirecek anlamlı amaçların ortaya konulması, b) Gerek araştırmacıların gerekse üretim elemanlarının işletmenin uzun dönemdeki teknolojik gereksinimlerini anlamalannın sağlanması, c) Araştırmanın işletmenin genel stratejisine uygun hale getirilmesi, d) Proje sıralamasının ve program dengesinin uygun işletme değerlerini yansıtmasının sağlanması ve e) Araştırmanın ve üretim bölümünün araştırma bulgularının ve yeni teknolojinin üretime transferini en etkin kılacak biçimde örgütlenmesi. Görüldüğü gibi, bunların çoğu teknik yönü değil, yönetsel yönü ağır basan görevlerdir. Bu nedenle teknik elemanlarla yöneticilerin bu kritik planlama fonksiyonlarının yerine getirilmesinde yoğun işbirliği yapmaları gereği açıktır.

Çevrilen makalenin künyesi: Long Range Planning of industrial Research, Harvard Business Review, July August, 1961, yeniden baskısı: HBR, R -D Management Series, Part 1, ty, s. 84-98.

Endüstriyel araştırma, Uzun dönem planlama, Endüstri işletmeleri, ARGE planlaması, Teknik eleman, Araştırma-geliştirme

Quinn, J. B. (1982). ''Endüstriyel araştırmanın uzun dönem planlaması''. çev. İsmet Sabit Barutçugil. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 133-140.