Karar vermede duyarlılık analizleri

1983

Rappaport, Alfred

Çağdaş yönetici çok ender olarak belirsizlik koşullarından bağımsızdır . Günümüzün değişen toplumunda belirsizlik hemen herkesin kabul ettiği bir gerçek olmuştur. Bir karar vericiden beklenen, belirsizliğin yarattığı güçlüklere karşın , içinde bulunduğu organizasyonu amaçlarına ulaştırmaktır. Belirsizlikle ilgili sorunların çoğu " ... ise ... ne olur?" biçimindedir. örneğin; i) Eğer en büyük rakibimiz, yeni mamul "x" i bizden altı ay önce şartıyla pazarlarsa ne olur? ü ç ay önce pazarlarsa ne olur? Bir ay önce pazarlarsa ne olur? - ii) Planladığımız gelişime programını bir yıl ertelersek ne olur? Altı ay ertelersek ne olur? iii) Başka bir le meye yaptığımız birle e önerisine hükümet tarafın an izin verilmezse ne olur? Yukarıda örneklerini erdiğimiz " ... ise ... ne olur? " türü sorular duyarlılık analizlerine bir giriş olarak düşünülebilir. Matematiksel an amı a duyarlılık analizleri, parametre değerlerindeki muhtemel değişikliklerin veya hataların , modelin çıktılarını nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla yapılan çalışmalardır. Uygulamada kullanılan daha ge iş anlamıyla ise, duyarlılık analizleri: Bir analizin sonuçlarında, analizde kullanılan parametre değerlerindeki değişiklikler ya da hatalar nedeniyle oluşacak farklılıkların belirlenmesi çalışmasıdır. Bu alışmanın asılma , duyarlılık analizlerinin yönetimde karar verme temelinin getirilmesine nasıl önemli katkı ar yapabileceğini göstermektir. Duyarlılık analizlerinin ilk evi , riskin daha iyi biçimde anlaşılmasını kolaylaştırmaktır.

Yönetimde karar verme, Duyarlılık analizleri

Rappaport, A. (1983) "Karar vermede duyarlılık analizleri". çev. A. Serdar Esen. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 165-182.