Konfüçyüs ve konfüçyüsçülük

2001

Konfüçyüs (M.Ö. 551-479), Çinlilerin başlıca dini olan Konfüçyüsçülüğün kurucusudur. O kendisinin, eski bilgelerin hikmetli sözlerini tekrarlamak suretiyle, barış ve iyi idareye katkıda bulunma misyonuna sahip olduğuna inanmıştır. Fakat onun, yönetimle ilgili düşünceleri yönetici prensleri fazla cezbetmemiştir. Böylece o, kendisini araştırma ve eğitime vermiştir. Konfüçyüsçülük, Çin Klasiklerine dayandırılan ve Konfüçyüs’ün ismiyle ilişkilendirilen -dinî ve ahlâkî, sosyal, politik ve ekonomik- inanç ve uygulamalar bütünüdür.
Confucius ( M.Ö. 551-479), is the founder of Confucianism, the principal religion of the Chinese. He believed that he had mission to birng peace and good government by reaffirming the virtues of ancient sages. But his ideals of government had little appeal to the reigning princes. So he gave himself up to study and teaching. Confucianism is the name given to the body of beliefs and practices –religious and ethical, social, political and economic- that are based on the Chinese Classics and are associated with the name of Confucius.

Çin Klasikleri, Konfüçyüsçülük, Göğün Oğlu, Religion of the Chinese, Chinese Classics, Confucianism

Güç, A. (2001). "Konfüçyüs ve konfüçyüsçülük". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 43-65.