2018-06-21

Bu çalışmada, püstüler psoriasis olgularının klinik, demografik özellikleri ve tedavi yanıtı ile sigara ilişkisi araştırılmıştır. Klinik ve histopatolojik olarak generalize püstüler psoriasis ve palmoplantar püstüler psoriasis tanısıyla takip edilen 152 olgunun yaş, cinsiyet, hastalığın başlangıç yaşı, lezyon süresi, lokalizasyonu, tırnak, eklem tutulumu, ailede psoriasis varlığı, tanı öncesi plak psoriasis varlığı, komorbidite varlığı, tetikleyici faktörler (ilaç, infeksiyon, stres), sigara kullanımı, tedavi yanıtı ve rekürrens gibi parametreler dosya kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. 152 olgunun 27’si generalize püstüler psoriasis 125’i palmoplantar püstüler psoriasis tanılıydı. Olguların 100’ü kadın 52’si erkek idi. Tanı anındaki yaşları ortalama 41.64±13,58, medyan 42,0 (6-73) olarak saptandı. Ailede psoriasis varlığı, malignite varlığı, sigara kullanımı, tespit edilebilen tetikleyici faktör varlığı, tırnak tutulumu, eklem tutulum özellikleri ile püstüler psoriasis alt grupları arasında istatistiksel fark saptanmadı (P>0,05). Tedavi yanıtı ile sigara kullanımı arasında istatistiksel fark saptandı (P=,014). Saptanabilen tetikleyici faktör varlığı ile rekürrens arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı (P=,003). Eklem tutulumu ile rekürrens arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı (P=,000). Sigara kullanımının önlenmesi ve eklem tutulumunun değerlendirilmesi püstüler psoriasis yönetiminde önem arz etmektedir.
In this study, clinical, demographic characteristics and treatment response of pustular psoriasis cases and smoking habit were investigated. Total of 152 patients followed clinically and histopathologically for generalized pustular psoriasis and palmoplantar pustular psoriasis were evaluated for age, sex, age of onset, duration of lesion, localization, nail, joint involvement, family history for psoriasis, presence of plaque psoriasis before diagnosis, presence of comorbidity, triggering factors (drug, infection, stress), smoking, treatment response and recurrence were retrieved from file records, retrospectively. Of the 152 cases, 27 were diagnosed with generalized pustular psoriasis 125 as palmoplantar pustular psoriasis. 100 of the cases were female and 52 were male. The mean age of the cases was 41.64 ± 13.58 and the median was 42.0 (6-73). No statistically significant difference was found between the subgroups of pustular psoriasis and the family history of psoriasis, presence of malignancy, smoking, detectable triggering factor, nail and joint involvement (P>0.05). There was statistically significant difference between treatment response and smoking (P = .014). There was a statistically significant correlation between the presence of any triggering factor and recurrence (P = .003). There was a statistically significant correlation between joint involvement and recurrence (P = .000). Prevention of smoking and assessment of joint involvement is important in pustular psoriasis management.

Püstüler psoriasis, Eklem tutulumu, Sigara, Rekürrens, Joint involvement, Pustular psoriasis, Smoking, Recurrence

Yazici, S. vd. (2018). ''Püstüler psoriasis tanılı 152 olgunun retrospektif analizi: Klinik, demografik özellikler ve tedavi yanıtı ile sigara ilişkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 44(2), 71-74.