%90 cu-%10 sn alaşımı toz metal malzemeden elde edilen parçaların sert lehimleme ile birleştirilmesinde birleşme aralığının çekme dayanımına etkisinin deneysel olarak incelenmesi

1999

325 meş boyutunda %90 Cu-%10 Sn toz malzemeden toz metal teknikleri kullanılarak 10x12x70 mm botlarında toz metal parçalar üretilmiştir. Tozmetal-Tozmetal malzemelerin birbirlerine sert lehimleme tekniği ile belirli şartlarda ve değişken aralıklarda parçalar birleştirilerek elde edilen bağlantının, birleşme aralığına bağlı olarak mukavemet özellikleri incelenmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda bakır esaslı toz metal parçaların seri lehimleme tekniği ile birleştirilebileceği görülmüştür. Ayrıca, seri lehim bağlantı mukavemetinin birle me arlığına göre değişimi de incelenmiştir.
Probabilitiy of compactibility of copper based powder metal pieces by using brazing and results of brazing process was examined. In 325 mesh size of powder Cu 90 % - Sn 10 % Alloys using powder metal techniques 10x12x70 mm powder metal pieces were produced. Powder was compounded by using metal powder and materials and mechanic properties of the results were examined. lt is concluded that result of experimental studies showed that powder metal pieces can be joined by using brazing techniques.

Alaşım, Toz metal, Sert lehim, Çekme dayanımı, Alloy, Hard solder, Powder metal, Tensile strength

Yavuz, N. (1999). ''%90 cu-%10 sn alaşım toz metal malzemeden elde edilen parçaların sert lehimleme ile birleştirilmesinde birleşme aralığının çekme dayanımına etkisinin deneysel olarak incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 5(1), 9-13.