Jeneralize tonik klonik statusta klonazepam

1994-06-15

Jeneralize tonik klonik status (JTKS) tıbbi olarak acil bir durumdur. Eğer hasta tedavi edilmez yada tedavi gecikirse kalıcı nörolojik sekel veya ölüm görülebilir. Bu çalışmada, 51 olguda görülen 69 jeneralize tonik klonik status epileptikus araştırılmış, tüm olgulara başlangıç tedavi olarak klonazepam uygulanmış ve klonazepamın status epileptikus üzerine olan etkisi gözden geçirilmiştir. Sonuçta klonazepamın JTKS'ta % 78.3 oranında başarılı olduğu bulunmuştur.
Generalized tonic-clonic status epilepticus (SE) is a medically emergency. If treatment is delayed, or the patient is untreated, death or permanent sequelae may occur. In this study, we evaluated 69 generalized tonic-clonic SE that were seen in 51 patients and have been treated with clonazepam initially. We investigated the effectiveness of clonazepam and finally found that it is successful in the treatment of generalized tonic-clonic SE by% 78. 3 in our series.

Bu çalışma, 5-10 Eylül 1993 tarihleri arasında Vancouver[Kanada]'da düzenlenen XV. Dünya Nöroloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Tonik-klonik status, Klonazepam, Tonic-clonic status, Clonozepam

Bora, İ. vd. (1994). ''Jeneralize tonik klonik statusta klonazepam''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 47-50.