Hemodiyaliz hastalarında antikardiyolipin antikor prevalansı

1998

Oğuz, Yusuf
Bulucu, Fatih
Vural, Abdülgaffar
İnal, Ali
Kocabalkan, Fİkri

Antikardiyolipin antikorlar (AKA) klinik olarak hiperkoagülabilite ile ilişkili olan oto antikorlardır. Immünsupresyon ve otoimmünite gibi immünolojik anormallikler son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda sıklıkla bulunur ve bu hastalarda trombotik olaylardan kaynaklanan kardiyovasküler komplikasyonlar en sık ölüm nedenlerindendir. Bu çalışmanın amacı hemodiyaliz ile tedavi edilen son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda AKA sıklığını araştırmaktı.
Anticardiolipin antibodies (ACA) are autoantibodies clinically associated with hypercoagulability. Immunological abnormalities such as immunosuppression and autoimmunity are frequently found and cardiovascular complications including thrombotic episodes are major causes of death in end-stage renal disease (ESRD) patients. The aim of the present study was to investigate the prevalence of ACA in ESDR patients treated with hemodialysis.

Heınodiyaliz, Antikardiyolipin antikorlar, Hemodialysis, Anticardiolipin antibodies

Oğuz, Y. vd. (1998). ''Hemodiyaliz hastalarında antikardiyolipin antikor prevalansı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(1-2-3), 19-21.