Türk ana babalarının çocuklarının eğitim öğretimlerine katılım düzeyleri

Kotaman, Hüseyin

Bu araştırma ile okur-yazar Türk ana-babalarının çocuklarının eğitimöğretimlerine katılım düzeyleri incelenmiştir. Araştırmacı tarafından anababaların çocuklarının eğitim-öğretimlerine katılımlarını ölçmek amacıyla Likert tipi bir tutum ölçeği geliştirilmiştir. Veriler; araştırma kapsamına giren ana-babaların bu ölçeğe verdikleri cevaplardan oluşmuş ve onların sosyo-ekonomik seviyeleri, eğitim düzeyleri, çocuklarının devam ettikleri okul seviyeleri bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Ayrıca, anababaların katılımları ve çocuklarının akademik başarıları arasındaki ilişki de incelenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular anababaların yüksek sayılabilecek bir katılım düzeyine sahip olduklarını göstermiş ve üniveriste mezunu ana-babaların üniversite mezunu olmayan ana-babalara göre çocuklarının eğitim-öğretimlerine ve istatiksel olarak anlamlı bir düzeyde daha fazla katıldıkları bulunmuştur. Ana-babaların çocuklarının eğitim-öğretimlerine katılımları ve çocuklarının akademik başarıları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu görülmüştür. Bulgular doğrultusunda, ana-babaların çocukların eğitim ve öğretimlerine katılımlarını arttıracağı düşünülen öneriler sunulmuş çalışılmıştır.
This study explored level of Turkish parents involvement to their children’s education. Data were gathered through a Parent Involvement Questionnaire (PIQ). Participants’ PIQ scores are dependent variable of the study. Indepedent variables of the study are; particpants’ socio-economic levels, education levels, their children’s school levels. Results indicated that Turkish parents show moderately high involvement level. Significant differences have been found between participants with different educational levels. Higher educated participants yield significantly higher involvement than low educated participants. Also correlation between parents’ involvement and children’s academic achievement were examined. Signifincant positive correlation have been found between parents’ involvement and children’s academic achivement. Based on selected findings recomendations were made to increase the parental involvement and parent-school cooperation.

Ana-baba katılımı, Parental involvement, Akademik başarı, Okul ana-baba işbilirliği, Academic achievement, School-parent cooperation

Kotaman, H. (2008). "Türk ana babalarının çocuklarının eğitim öğretimlerine katılım düzeyleri". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1), 135-149..