Ölümle ilgili tutumların dini davranışla ilişkisi üzerine bir araştırma (II)

1992

İlk yetişkinlik (20-40 yaş) ve orta yaş (40-60 yaş) döneminde yer alan yüksek öğrenim görmüş kişiler üzerinde yürüttüğümüz araştırmada elde edilen bulgulanıp yorumlanması, bu yaş dönemlerinin gelişim özellikleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır. Özellikle belirtmek gerekirse, ilk yetişkinlik döne­ minin başlarında dini şüphe ve bunalımların nispeten durulması, dini hayatta bir dengelenme, yeniden yapılanına, geleneksel dini yorum ve uygulamaları tenkit süzgecinden geçirerek, akılcı bir tarzda yeniden düzenleme yönünde gelişmeler müşahede edilir. Buna bağlı olarakta, din ile ilgili olumlu ya da olumsuz kesin tutumlar oluşmuş otar. 30 yaşlarına kadar dini ibadet ve uygulamalara karşı bir ilgisizlik, dini faaliyetlere katılmada bir düşüş gözlenirken, bu yaştan sonra, gi­derek yükselen bir ilgi artışı ve dini hayatta bir canlanma göze çarpar. Dini ilgi­deki bu artış orta yaş döneminde daha belirgin hale gelir. Bu dönem aynı zaman da ölüm gerçeğini derinden, kavramaya imkan veren gelişmelere bağlı olarak, ölüm düşüncesinin önem kazandığı ve ölümle ilgili kaygıların giderek yoğun­ laşmaya başladığı bir dönem olarak, bilinir.

Ölüm, Dini ilgi, Dini ibadet, Kaygı

Hökelekli, H. (1992). "Ölümle ilgili tutumların dini davranışla ilişkisi üzerine bir araştırma (II)". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 87-98.