2021-08-17

Aykanat, Nuriye Ezgi Bektur
Kaçar, Sedat

Bursa Uludağ Üniversitesi

Zingiberaceae familyasına ait zerdeçaldan elde edilen bir polifenol olan kurkumin, anti-inflamatuar, anti-tümör, anti-oksidatif ve antimikrobiyal etkiler dahil olmak üzere birçok etkiye sahiptir. Kurkuminin farklı kanser hücreleri üzerindeki etkileri hakkında birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma, kurkuminin T-47D meme kanseri hücre canlılığı üzerindeki anti-kanser etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. T-47D meme kanseri hücrelerine farklı dozlarda uygulanan kurkuminin etkisi MTT yöntemi ve inverted mikroskop ile araştırılmıştır. Kurkuminin T-47D hücrelerinde IC50 dozu 24 saat sonunda 65,8 µM, 48 saat sonunda 46,4 µM ve 72 saat sonunda ise 26,6 µM olarak belirlenmiştir. Morfolojik değerlendirmede ise kurkumin uygulanmış hücreler yuvarlak ve flask yüzeyinden ayrılmış kitleler halinde gözlenmektedir. Sonuçlarımız, kurkuminin T-47D hücre proliferasyonunu önemli ölçüde azalttığını göstermektedir. Kurkumin, tek başına veya diğer moleküllerle kombinasyon halinde meme kanseri tedavisi için bir aday olabilir. Gelecekte, kurkuminin meme kanseri hücreleri üzerindeki etki mekanizmasını aydınlatmak için daha kapsamlı ve çok merkezli destekli ileri klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Curcumin, a polyphenol derived from turmeric belonging to the Zingiberaceae family, has multiple effects, including anti-inflammatory, antitumor, anti-oxidative and antimicrobial effects. There are many studies on the effects of curcumin on different cancer cells. This study aims at investigating the anti-cancer effect of curcumin on T-47D breast cancer cell. T-47D breast cancer cells will be examined by MTT assay and inverted microscopy. IC50 doses are 65.8 µM for 24 h-long MTT, 46.4µM for 48 h-long MTT and 26.6 µM for 72 h-long MTT assay. In the inverted microscope, curcumin-treated cells appear to be rounded and detached from the bottom flask with a massive morphology. Our results showed that curcumin significantly reduced T-47D cell proliferation. Curcumin may be a candidate for breast cancer therapy, either alone or in combination with other molecules. In the future, more comprehensive and multicenter-supported advanced clinical studies are needed to elucidate the mechanism of action of curcumin on breast cancer cells.

Kurkumin, Meme kanseri, Sitotoksisite, Curcumin, Breast cancer, Cytotoxicity

Aykanat, N. E. B. ve Kaçar, S. (2021). ''T-47D meme kanseri hücreleri üzerinde kurkuminin doz bağımlı etkisinin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(2), 241-245.