Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği ile birlikte olan primer akciğer tüberkülozunda Rifampin tedavisinin yeri

1981

Bursa Üniversitesi

Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği tesbit edilmiş bir olguda bir yıl sonra primer akciğer tüberkülozu tanısı kondu. Rifampin tedavisine alınan olguda bir yıl süre ile yapılan gözlemlerde hemolitik kriz gözlenmedi. G6PD enzimi eksikliği ile birlikte görülen tüberküloz olgularında, major antitüberkülo ilaçlardan INH ve PAS'ın hemoliz yapma riskleri gözönüne alınarak Streptomisin + Rifampin kombinasyonun emniyetle kullanılabileceği sonucuna varıldı.
A case of primary pulmonary Tuberculosis with G6PD deficiency has been presented. Since INH and PAS could not have been used in this case, rifampin treatment has been started. There were no clinical or laboratory signs of hemolytic crises even after 12 months of therapy. It was concluded that rifampin can, safely, be used in primary lung tuberculosis patients with G6PD deficiency.

Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi, G6PD enzyme, Primer akciğer tüberkülozu, Primary lung tuberculosis, Rifampin

Kaçar, M. ve Günay, Ü. (1981). "Glukoz-6-Fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği ile birlikte olan primer akciğer tüberkülozunda Rifampin tedavisinin yeri". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 8(3), 309-312.