2019-09-13

Yılmaz, Nezir

Bursa Uludağ Üniversitesi

Yüksek kardiyak riskli hastalarda, hemodinamik duyarlılık ve antikoagülan kullanımı nedeniyle genel ve spinal anestezi kontraendike olarak kabul edilmektedir. Hemodinami üzerine etkileri minimal olan periferik sinir blokları yüksek riskli hasta grubunda daha güvenli bir anestezi yöntemi olarak görülmektedir. Bu olgu sunumunda yakın zamanlı miyokard infarktüsü geçmişi olan yüksek riskli kardiyak hastada kombine femoral –siyatik blok uygulamasını sunuyoruz. Hastada operasyon süresince ek anestezi ve analjezi ihtiyacı gözlenmedi. Peroperatif ve erken postoperatif dönemde komplikasyona rastlanmadı. Sonuç olarak kombine femoral –siyatik blok yüksek riskli hastalarda alt ekstremite cerrahilerinde etkin ve güvenli bir anestezi yöntemi olarak uygulanabilir.
In patients with high cardiac risk general and spinal anesthesia considered contraindicated because of hemodynamic sensitivity and anticoagulant use. Peripheral nevre blocks that minimal effect on hemodynamic status are seen as a safer anesthetic method. In this case report, we present combined femoral-sciatic nerve block in a patient, has a near time myokard infarction story with high cardiac risk. During the surgery patient did not need any additional analgesic and anesthetic drugs. No complications observed in peroperative and early postoperative period. In conclusion, combined sciatic-femoral nerve block can be used as an effective and safer anesthetic method for lower extremity surgery in patients with high cardiac risk.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi’nde elektronik poster formatında sunulmuştur (25-29 Ekim 2017, Antalya).

Rejyonel anestezi, Yüksek kardiyak risk, Kombine femoral-siyatik blok, Regional anesthesia, Combined femoral-siatic block, High cardiac risk

Yılmaz, N. vd. (2019). "Yüksek kardiyak riskli olguda ultrasonografi eşliğinde kombine femoral-siyatik blok". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 45(3), 327-329.