Economic relations between Turkey and the U.S.A.

1986

This paper intends to deal with the past, present and the future of Turkish-American relations. Firstly, the main points of the development of relations beginning from the Truman Doctrine of post World War II to the arms embargo of 1974 were briefly explained. Here, emphasize was given to the major implications of American aid to Turkey during the 50's. Secondly, the pace and nature of the development of Turkish-American trade in recent years was studied. In particular, the problems of exporting Turkish textiles to the U.S. markets were discussed. In the last part of the paper, the significance of Turkish-American relations for the future, some causes of today 's problems and the ways to improve the relations are discussed briefly.
Bu makalede, öncelikle Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinin kısa bir tarihçesi verilmekte; Truman Doktrininden günümüze bu ilişkinin önemli noktaları vurgulanmaktadır. 1950'lerde başlayan Amerikan yardımına ve bunun çeşitli sektörlerdeki etkilerine dikkat çekilmektedir. Burada, ayrıca ticaret ilişkilerinin bu dönemdeki genel durumuna ve 1974 silah ambargosunun Türk-Amerikan ilişkilerindeki olumsuz etkilerine de kısaca değinilmektedir. İkinci olarak, Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ticaretinin günümüzdeki durumu hakkında genel açıklamalarda bulunulmakta; son yıllardaki değişimin niteliği ve özellikle tekstil ihracatı açısından görülen gelişmeler özetlenmektedir. Makalenin sonuç bölümünde ise Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerinin önemi, karşılaşılan sorunların bazı temel nedenleri ve bu ilişkileri geliştirebilmenin ön koşulları ana hatları ile belirtilmektedir.

Economic relations, Turkey and the U.S.A., Ekonomik ilişkiler, Türkiye ve A.B.D.

Barutçugil, İ. S. (1986). "Economic relations between Turkey and the U.S.A.". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 145-150.