Uzaktan algılama ve CBS teknikleri kullanılarak Uludağ Üniversitesi yerleşkesi arazilerinde arazi kullanım haritalaması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

U.Ü. Kampus Alanının arazi kullanım haritasının uzaktan algılama ve CBS teknikleri kullanılarak üretilmesi ve arazi kullanım haritalama çalışmalarında uzaktan algılama ve CBS tekniklerinin tanıtılması çalışmanın başlıca hedefleridir. Bu çalışmada ILWIS 3.1 Academic (İlişkilendirilmiş arazi ve su bilgi sistemi) CBS ve görüntü işleme sistemi ve ERDAS Imagine 8.3.1 görüntü işleme programı kullanılmıştır. Uygulamada 1998 tarihli Landsat-5 TM uzaktan algılama verisi, 1997 tarihli hava fotoğrafları ve topoğrafik haritalar kullanılmıştır. Bütün gerekli veriler bilgisayara tarayıcı, sayısallaştırıcı ve CD-ROM kullanılarak yüklenmiştir. Daha iyi gözle yorum, harita ve hava fotoğraflarının üzerine doğru görüntü bindirme ve kolay kıyaslama için coğrafik düzeltme, görüntü zenginleştirme, birleştirme ve çözünürlük çakıştırma işlemleri uygulanmıştır. Sonuçta U.Ü. Görükle Kampus alanının arazi kullanım haritası çakıştırılmış görüntülerin gözle yorumu ve sayısal görüntü işlemenin bir sonucu olarak üretilmiştir.
The main objectives of the study were to produse land use map of the U.U. Görükle Campus Area using by remote sensing and GIS tecniques and to introduse recent advances in remote sensing and GIS techniques at the land use mapping works. GIS and image processing system ILWIS 3.1 Academic (integrated land and water information system) and ERDAS Imagine 8.3.1 image processing software were used in this study. Landsat-5 TM remotely sensed data in 1998, aerial photograps in 1997 and topographical maps were used for the application. All the necessary data were stored into the computer using by the scanner, digitizer and cd-rom. Geometric correction, image enchacement, mosaicing and resolution merge procedures were applied for the easy comparision, exact image on map and aerial photograps overlay and better visual interpretation. Consequently, land use map of the U.U. Campus area was produced as a result of digital image processing and visual interpretation of the merged images.

Description

Keywords

Uzaktan algılama, CBS, U.Ü. kampus alanı, Görüntü işleme, Gözle yorum, Remote sensing, GIS, U.U. campus area, Image processing, Visual interpretation

Citation

Aksoy, E. ve Özsoy, G. (2004). "Uzaktan algılama ve CBS teknikleri kullanılarak Uludağ Üniversitesi yerleşkesi arazilerinde arazi kullanım haritalaması". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 57-68.