Kestane gal arısı Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae) üzerine bir inceleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Coşkuncu, Kıymet Senan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Kestane gal arısı Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae), dünya kestane üretimi için en ciddi tehditlerden biri olarak görülmektedir. Kestane gal arısı, galler oluşmasına neden olarak sürgünlerin büyümesini, meyve üretimi azaltır ve sürgün ölümlerine neden olur. Ayrıca, D. kuriphilus Avrupa ve Akdeniz Bitki Koruma Organizasyonu (EPPO) tarafından bir karantina etmeni olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tür Japonya, Kore, ABD, Nepal ve Avrupa boyunca hızlı bir şekilde yayılmaktadır. D. kuriphilus henüz ülkemizde tespit edilmemesine rağmen, bu zararlıya karşı gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
The chestnut gall wasp Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae) is considered one of the most serious threats to chestnut cultivation in the world. The gall wasp causes galls that reduce shoot elongation, fruit production, and cause twig dieback. In addition, D. kuriphilus is classified as quarantine organism by the European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO). This species has been rapidly spreading throughout Japan, Korea, the USA, Nepal and Europe. Although, D. kuriphilus has not detected in Turkey yet, necessary precautions must be taken against this pest.

Description

Keywords

Dryocosmus kuriphilus, Dryocosmus kuriphilus-Tanınması, Dryocosmus kuriphilus-Biyolojisi, Dryocosmus kuriphilus-Zararı, Dryocosmus kuriphilus-Mücadelesi, Karantina, Dryocosmus kuriphilus-Identification, Dryocosmus kuriphilus-Biology, Dryocosmus kuriphilus-Damage, Dryocosmus kuriphilus-Control, Quarantina

Citation

Coşkuncu, K. S. (2010). "Kestane gal arısı Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu (Hymenoptera: Cynipidae) üzerine bir inceleme". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2), 129-135.