Türkiye'de ve Sudan'da dijital oyunlarla yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi

Thumbnail Image

Date

2022-09-30

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Oyun eğitim sisteminin ve yabancı dil öğrenimi sürecinin önemli bir öğesidir ve dijital donanımların gelişmesiyle ortaya çıkan dijital oyunlar da bu süreçte yerini almıştır. Genç kuşağın bilgisayar, tablet, telefon ve konsol benzeri donanımlarla oynanan ve çeşitli türleri bulunan dijital oyunlara büyük ilgi gösterdiği bilinmektedir. Oyun, insanların genellikle boş zamanlarını değerlendirebilmek için yaptıkları, eğlendirici ve öğretici faaliyetlerin tümü olarak adlandırılmaktadır. Bilgisayar oyunları olarak da adlandırılan dijital oyunların tarihçesi 1960'lı yıllara dayanmaktadır (Başaran, 2017). Ancak dijital oyunların eğitim materyali olarak kullanılabileceği fikri özellikle 1990'lı yıllarda bilgisayar oyunlarının büyük ilgi görmeye başlamasıyla ön plana çıkmaya başlamıştır. İlk çıktığı günden bu yana özellikle genç kuşağın büyük ilgisini çeken dijital oyunların popülaritesi günümüzde de devam etmekte ve zamanla artmaktadır. Bilgisayar ve mobil teknolojilerdeki hızlı gelişmeler ile oyunlar dijitalleşmiş ve bilgisayar destekli eğitim araçlarının yaygınlaşmasıyla beraber eğitim-öğretim faaliyetlerini olumlu etkilemiştir. Eğitim-öğretim hizmetlerinde, ders içeriğinin öğrenilmesini kolaylaştırmak ve öğrencinin ilgisini çekmek için eğlencelik dijital oyunlara başvurulmaktadır. Dijital oyunlarla dil öğrenimi alanı özellikle son 20 yılda büyük gelişme göstererek bilgisayar destekli dil öğreniminin üzerinde en yoğun çalışılan alt dallarından biri hâline gelmiştir (Hung ve diğerleri, 2016).
The game is an important element of the education system and the foreign language learning process, and digital games that emerged with the development of digital equipment have also taken their place in this process, and it is known that the young generation shows great interest in digital games of various types played with hardware such as computers, tablets, phones and consoles. The game is called all the entertaining and instructive activities that people usually do in order to evaluate their spare time. The history of digital games, also called computer games, dates back to the 1960s (Başaran, 2017). However, the idea that digital games can be used as educational material started to come to the fore especially in the 1990s, when computer games started to become popular. The popularity of digital games, which has attracted the attention of the young generation since the first day, continues today and increases over time. With the rapid developments in computer and mobile technologies, games have become digital, and with the widespread use of computer- aided education tools, education activities have been positively affected. In education services, fun digital games are used to facilitate the learning of the course content and to attract the attention of the students. The field of language learning with digital games has made greatprogress especially in the last 20 years and has become one of the most studied sub-branches of computer-assisted language learning (Hung et al 2016).

Description

Keywords

Eğlencelik dijital oyunlar, Bilgisayar destekli eğitim, Yabancı dil, Öğrenim, Fun digital games, Computer aided education, Foreign language, Education

Citation

Adam, H. E. A. (2022). Türkiye'de ve Sudan'da dijital oyunlarla yabancı dil olarak Türkçe öğrenimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.