The effect of youtube on EFL learners in Turkey

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2022-05-18

Kurum Yazarları

Akar, Çilem Suna

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Cilt Başlığı

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

The incorporation of learning exercises reinforced by technology into the foreign language program has emerged as a new developing trend in language teaching today. Many proposals have been stated on the usage of technology in education, and YouTube has grown increasingly popular among video-sharing websites (Alimemaj, 2010). Given the popularity of YouTube as a video sharing platform among many Turkish individuals, this research was designed to investigate Turkish EFL learners' opinions on YouTube’s effectiveness on their language learning. Along the same line, this study attempts to examine EFL learners’ perceptions on how effective YouTube is in improving four language skills and three language components along with its impact on their autonomous learning and motivation. The participants of the study contains 2109 EFL learners who are the subscribers of the researcher’s YouTube channel on English teaching, and they used YouTube at least a few times as a language learning tool. The data was collected using two separate data gathering vii instruments: two questionnaries one of which consisting of closed-ended items and the other with open-ended questions. To provide greater insight into the themes, the researcher acquired quantitative and qualitative data, examined the results separately, and then combined the data to provide a thorough description of the study topics. The results showed that, according to Turkish EFL learners, YouTube videos make a positive impact on language learning in terms of the four language skills and the three language components. Almost all EFL learners agree that it is quite useful in order to develop their speaking and listening skills along with vocabulary and pronunciation thanks to the large variety of content it contains and it provides exposure to authentic language and native speakers’ videos. In addition, the findings indicated that YouTube is a useful source for EFL learners that boosts their autonomous learning habits and it motivates them to take actions to take responsibility of their own learning. Lastly, according to Turkish EFL learners, YouTube videos are very valuable in terms of their motivation to learn the language as it is a more interesting and an intriguing source compared to traditional learning environments. They also stated that on YouTube, they find themselves in an interactive environment where lots of language learners help each other. Even though there is study on YouTube in the field of English language education, there is a huge gap in research about YouTube as a language learning website and how it helps to language learners' autonomous learning disciplines. The current study provides a thorough examination of how YouTube aids EFL learners' language learning in numerous ways.
Teknoloji ile pekiştirilen öğrenme alıştırmalarının yabancı dil programına dahil edilmesi, günümüzde dil öğretiminde gelişen yeni bir trend olarak ortaya çıkmıştır. Teknolojinin eğitimde kullanımına ilişkin birçok öneride bulunulmuştur ve YouTube, video paylaşım siteleri arasında giderek daha popüler hale gelmiştir (Alimemaj, 2010). YouTube'un birçok Türk birey arasında bir video paylaşım platformu olarak popülaritesi göz önüne alındığında, bu araştırma, Türk İngilizce öğrenenlerin YouTube'un kendi dil öğrenimleri üzerindeki etkinliği hakkındaki görüşlerini araştırmak için tasarlanmıştır. Aynı doğrultuda, bu çalışma İngilizce yabancı dil öğrenenlerin YouTube'un dört dil becerisini ve üç dil bileşenini geliştirmede ne kadar etkili olduğuna ve bunun onların özerk öğrenme ve motivasyonları üzerindeki etkisine ilişkin algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın katılımcıları, araştırmacının İngilizce öğretimi konusunda YouTube kanalına abone olan ve YouTube'u bir dil öğrenme aracı olarak en az birkaç kez kullanan 2109 İngilizce öğrenicisinden ix oluşmaktadır. Veriler, biri kapalı uçlu, diğeri açık uçlu sorulardan oluşan iki ayrı veri toplama aracı kullanılarak toplanmıştır. Temalara daha fazla içgörü sağlamak için araştırmacı nicel ve nitel verileri elde etti, sonuçları ayrı ayrı inceledi ve ardından çalışma konularının kapsamlı bir tanımını sağlamak için verileri birleştirdi. Sonuçlar, İngilizceyi İngilizce öğrenen Türk öğrencilere göre, YouTube videolarının dört dil becerisi ve üç dil bileşeni açısından dil öğrenimi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterdi. Neredeyse tüm İngilizce öğrenenler, içerdiği çok çeşitli içerik sayesinde kelime dağarcığı ve telaffuzun yanı sıra konuşma ve dinleme becerilerini geliştirmek için oldukça faydalı olduğu konusunda hemfikirdir ve özgün dil ve anadili konuşanların videolarına maruz kalma sağlar. Ayrıca bulgular, YouTube'un İngilizce öğrenenler için özerk öğrenme alışkanlıklarını artıran ve onları kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almak için harekete geçmeye motive eden yararlı bir kaynak olduğunu gösterdi. Son olarak, Türk İngilizce öğrenenlere göre YouTube videoları, geleneksel öğrenme ortamlarına kıyasla daha ilgi çekici ve merak uyandıran bir kaynak olduğu için dili öğrenmeye yönelik motivasyonları açısından çok değerlidir. Ayrıca YouTube'da kendilerini birçok dil öğrenen kişinin birbirine yardım ettiği etkileşimli bir ortamda bulduklarını belirttiler. YouTube'da İngilizce eğitimi alanında çalışmalar olmasına rağmen, bir dil öğrenme sitesi olarak YouTube ve bunun dil öğrenenlerin özerk öğrenme disiplinlerine nasıl yardımcı olduğu konusunda araştırmalarda büyük bir boşluk var. Mevcut çalışma, YouTube'un İngilizce öğrenenlerin dil öğrenimine çeşitli şekillerde nasıl yardımcı olduğuna dair kapsamlı bir inceleme sunmaktadır.

Açıklama

Anahtar kelimeler

English as a foreign language, YouTube, Video, Language skills, Language components, Autonomous learning, Motivation, Yabancı dil olarak İngilizce, Dil becerileri, Dil bileşenleri, Özerk öğrenme, Motivasyonn

Alıntı

Akar, Ç. S. (2022). The effect of youtube on EFL learners in Turkey. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.