Yabancı dil öğretiminde çağdaş eğilimler

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-06-13

Authors

Gulamova, Roshangul

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yabancı dil öğretim sürecinin olabildiğince nitelikli ve uluslararası standartlarda yapılması için bu alandaki gelişmeler ve farklı bakış açıları değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın amacı yabancı dil öğretiminde yaygınlaşmakta olan eğilimleri tespit etmektir. Çalışmada bilimdeki paradigmaların tarihçesi, çağdaş eğitim- öğretimin gereksinimleri, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanyazında yer alan yaklaşım ve yöntemler ve dünya üzerinde yaygınlık kazanmakta olan dil öğretimi yönelimleri incelenmiştir. Bulgular kısmında Asya, Avrupa Birliği, Kazakistan ve Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin dil öğretim politikaları ve özellikleri dile getirilmiştir. Elde edilen tüm veriler neticesinde dil öğretimi politikalarının benzerlik ve farklılıkları, öğretim yönelimleri ve dil öğreticilerinden beklenen yetkinliklere dair ülkelerarası karşılaştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın Rusça, İngilizce, Kazak ve Türkiye Türkçesinde alanyazın taramasına dayanması ile yabancı dil olarak Türkçe öğretimi sahasının ileriki gelişimi için faydalı olacağı ümit edilmektedir. Türkçenin özellikle yabancı uyruklu kişilere öğretimi, hem Türkçenin dünya dilleri arasındaki konumunun güçlendirilmesi hem de Türk kültürünün değerleri ve tutumlarının viii unutulmaması için oldukça önemlidir. Bu bağlamda dil öğretimini dil-kültür-insan üçgeni içinde değerlendirerek araştırmanın sonuçlarına göre öneriler getirilmiştir.
To make the foreign language teaching process at international standards and as qualified as possible, innovation and different perspectives in this field should be evaluated. This study aims to determine the methods that are becoming widespread in foreign language teaching. In the study, the history of paradigms in science, the needs of contemporary education, the approaches and methods used in teaching Turkish as a foreign language, and the trends in language teaching that are becoming more prevalent in the world are presented. The findings section examines language teaching policies and characteristics in Asia, the European Union, Kazakhstan, the Russian Federation, the United States of America, and Turkey. Based on all the data obtained, a cross-national comparison of similarities and differences in language education policies, instructional trends, and competencies expected of language teachers was made. It is hoped that this study will be useful for the further development of the field of teaching Turkish as a foreign language, as it is based on a literature review in Russian, English, Kazakh, and Turkish. Teaching Turkish, especially to foreigners is vital both for strengthening the position of Turkish among the world languages and keeping Turkic values and attitudes. In x this context, foreign language teaching was evaluated within the language-culture-person triangle, and suggestions were made according to the results of the research.

Description

Keywords

Pedagoji, Türkçe öğretimi, Yabancı dil, Yöntemler, Foreign language, Methods, Pedagogy, Turkish teaching

Citation

Gulamova, R. (2022). Yabancı dil öğretiminde çağdaş eğilimler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.