Determination of anti-urease activity of propolis from the Marmara region of Turkey

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-03-01

Authors

Can, Zehra
Kara, Yakup
Kolaylı, Sevgi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Propolis is a natural product collected by honeybees from plants especially flowers and buds by mixing with wax and resin and used for many purposes in hive. It is known that propolis has been used in the treatment of various diseases in traditional medicine for many years and has biological activities such as antioxidant, antimicrobial, antiulcer, antitumor, anti-inflammatory. There is increasing interest in alternative approaches to inhibit Helicobacter pylori (H. pylori) and thereby treat many gastric diseases. This study investigated various properties of raw propolis samples from the Marmara region of Turkey. Anti-urease activity was investigated in propolis samples. The anti-urease activity of IC50 values ranged from 1.110 to 5.870 mg/mL. As a result, it can be said that propolis extract is a good inhibitor that can be used in the treatment of H. pylori to improve human health.
Propolis, bal arıları tarafından bitkilerden özellikle çiçek ve tomurcuklardan balmumu ve reçine ile karıştırılarak toplanan ve kovanda birçok amaç için kullanılan doğal bir üründür. Propolisin uzun yıllardır geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığı ve antioksidan, antimikrobiyal, antiülser, antitümör, antiinflamatuar gibi biyolojik aktiviteleri olduğu bilinmektedir. Helicobakter pilori'yi (H. pylori) inhibe etmeye ve böylece birçok mide hastalığını tedavi etmeye yönelik alternatif yaklaşımlara artan bir ilgi vardır. Bu çalışma, Türkiye'nin Marmara bölgesinden alınan ham propolis örneklerinin çeşitli özelliklerini araştırmıştır. Propolis örneklerinde anti-üreaz aktivitesi araştırıldı. IC50 değerlerinin anti-üreaz aktivitesi 1.110 ila 5.870 mg/mL aralığındaydı. Sonuç olarak propolis ekstraktının H. pylori tedavisinde insan sağlığını iyileştirmek için kullanılabilecek iyi bir inhibitör olduğu söylenebilir.

Description

Keywords

Propolis, Urease, Enyzme inhibition, Üreaz, Enzim inhibisyonu

Citation

Can, Z. vd. (2022). ''Determination of anti-urease activity of propolis from the Marmara region of Turkey''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 22(1), 25-30.