Timik karsinomalı bir olgu sunumu "Literatür incelemesi ve tedavi yaklaşımları"

Loading...
Thumbnail Image

Date

2000

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Timik karsinomalar timus epitelinden köken alan ve ön mediastende yerleşen nadir tümörlerdir. Bu tümörler yine timus epitelinden köken alan ve daha sık görülen timomalardan oldukça farklı ve agressif klinik seyir gösterirler. Olgu sunumu: 19 yaşında bir erkek olan olgumuz nefes darlığı ve göğüs ağrıları nedeniyle başvurduğu hekim tarafından kardiak etioloji düşünülerek öncelikle kardiyoloji kliniğine refere edilmiştir. Yapılan ekokardiografi sırasında kalbe dıştan bası saptanması üzerine çekilen torasik bilgisayarlı tomografi sonucunda mediastinal kitle ve akciğerde parankimal nodüller saptanmıştır. Mediastinoskopi ile yapılan biyopsi sonucu malign tümöral oluşum belirlenen olgunun ilk operasyonunda mediastinal kitle ve akciğer Iezyonları çıkarılmıştır. Timik karsinomalar da sıklıkla kullanılan "Masaoka" evrelemesine göre "Evre IV-b timik karsinoma" tanısı konulan olguya sistemik kemoterapi uygulanmıştır (Cylophosphamide 500 mg/m² , Doxorubicin 40 mg/m² ve Cisplatin 50 mg/m²). Uygulanan kemoterapi protokolünün sonunda progresyon saptanması üzerine re operasyon uygulanan olguda yeniden akciğer metastazları saptanması üzerine kemoterapi protokolü (İfosphamide 2 g/m², Mesna 400 mg/m² ve Etapaside 75 mg/m²) olarak değiştirilmiştir. Dördüncü kür sonrasında bir kez daha progresyon saptanması üzerine üçüncü seri kemoterapi rejimi (Taxol 135 mg/m² ve CDDP 75 mg/m²) başlanmıştır. Sözü geçen kombinasyonun 7 kür uygulanması sonucu "stasyoner" hastalık olarak değerlendirilen olguya üçüncü kez akciğer lezyonlarına yönelik operasyon uygulandı ve aynı kemoterapi kombinasyonu 4 kür daha verildi. İzleme alınan olgunun kontrol toraks BT'sinde rekürrens saptanması üzerine yüksek doz kemoterapi (Thiotepa-Mesna-Etoposid) ve otolog kemik iliği transplantasyonu yapıldı. Bu tedaviden de sonuç alınamaması üzerine mediasten ve akciğer tezyonlarını kapsayan lokorejyonel radyoterapi (RT) uygulandı. İzleme alınan olgu RT sonrası 5. ayda gelişen pnömoni ve sepsis sonucu kaybedildi. Sonuç olarak timik karsinamanın hızlı seyirli ve kemoterapi ve radyoterapiye parsiyel yanıtı olan kötü prognozlu bir hastalık olduğu söylenebilir
Thymic carcinoma is a rare tumor originating from thymic epithelium and locating in anterior mediastinum. Clinical progression of thymic carcinoma is much more aggressive and greatly differs from thymoma which also ariginates from thymic epithelium and which is seen more frequently. Case Presentation: Nineteen years old male patient, presenled with dispnea and chest pain, was referred to the Dept. of Cardiology since a cardiac etiology was initially considered. Echocardiography revealed an extrinsic pressure and thoracic CT sean showed a mediastinal mass and parenchymal nodules in the lung. Mediastinoscopy was performed and biopsy was reported as "malignant process". Patient was operated and mediastinal mass and parenchymal nodules were removed. He was diagnosed as "Stage 4B Thymic carcinoma" using Masaoka staging system. Systemic chemotherapy consisted of (Cylophosphamide 500 mg/m², Doxorubicin 40 mg/m² Cisplatin 50 mg/m²) was initiated. Progression was seen after 6 cycles of above mentioned chemotherapy regimen and the patient was re-operated and lung metastases were removed. Chemotherapy regimen was changed to (Ifosphamide 2 g/m², Mesna 400 mg/m² & Etapaside 75 mg/m²) and 4 cycles were administered. It was shown that disease was progressed once again after the 4. cycle and chemotherapy regimen was re-designed as (Taxol 135 mg/m² & CDDP 75 mg/m²). Patient was reevaluated as "stationary" after 7 cycles and third operation was performed and lung metastases were removed. Four more cycles of the same regimen were administered. During the follow-up period, recurrences were seen in thoracic CT seans and the patient was referred to another center for high dose chemotherapy (Thiotepa-Mesna-Etoposide) and autologous bone marrow transplantation. Since this procedure was unsuccessful, locoregional radiation therapy was administered for mediastinal and lung lesions. Patient died of pneumonia and sepsis 5 months after the completion of radiotherapy. In conclusion, thymic carcinoma is an aggressive tumor partially responding to either chemotherapy and radiation therapy and prognosis is poor.

Description

Keywords

Timik karsinoma, Cerrahi, Radyoterapi, Kemoterapi, Thymic carcinoma, Surgery, Radiation therapy, Chemotherapy

Citation

Özkan, L. vd. (2000). "Timik karsinomalı bir olgu sunumu "Literatür incelemesi ve tedavi yaklaşımları" ". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(3), 121-125.