Yenidoğan konvülsiyonları: Etyolojisi, tipleri, başlama zamanı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ocak 1988 ile Ağustos 1989 tarihleri arasında kliniğimizde tedavi edilen 160 yenidoğan konvülsiyonlu olgu incelendi. Amacımız yenidoğan konvülsiyonunun etyolojisini klinik tiplerini ve etyoloji ile başlama zamanı arasındaki ilişkiyi saptamaktı. Olgulanmızda en sık görülen etken % 38 ile Hipoksik-İskemik Ensefalopati (HİE) idi. Bunu % 26 ile menenjit ve sepsis gibi enfeksiyonlar izliyordu. Klinik tipler içinde en sık subtle tip (% 40), ikinci olarak multifokal klonik tip(% 32) görülmekteydi. Tüm konvülsiyonların % 45'inin ilk iki gün içinde başladığı ve bunların da % 75'inde HİE'nin neden olduğu belirlendi. Enfeksiyonlara bağlı nöbetlerin % 75'inin· ise 4. günden sonra başladığı bulundu.
Between January 1988 and August 1989, 160 neonates with seizures were diagnosed and treated. The aims of the study were to determine the distribution of clinical seizures types and causative factors and the relation between etiology and the time of onset of the seizures. Hypoxic-ischemic encephalopathy (HİE) was the most common cause (38 %). Infections such as meningitis and sepsis followed HIE with the rate of 26 %. Subtle (40 %) and multifocal clonic seizures (32 %) were the most common seizure types. 45 % of all seizures occured in the first 2 days of life. More over, 75 % of all seizures in the first 2 days were related in HİE. 75 % of the seizures with infections were seen after the fourth day of life.

Description

Bu çalışma, 8-12 Ekim 1989 tarihlerinde Bursa[Türkiye]'da düzenlenen XXXIII. Milli Pediatri Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Yenidoğan konvülsiyon, Etyoloji tipleri, Neonatal convulsion, Etiology types

Citation

Eralp, Ö. ve Çil, E. (1989). ''Yenidoğan konvülsiyonları: Etyolojisi, tipleri, başlama zamanı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), 481-488.