Çocuk ve adölesan dönemindeki sporcularda egzersizle ortaya çıkan bronkospazm

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Çelebi, Bilal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Egzersizle ortaya çıkan bronkospazm ağır egzersizden sonra gelişen geçici hava yolları aktivitesindeki artış şeklinde tanımlanmakta olup astımlı olgular yanında, herhangi bir yakınma hissetmeyen sporcular arasında da görülmekte ve bu sporcuların performansını etkileyebilmektedir. Çeşitli ülkelerde yüksek performansa ulaşmış -sporcularda yapılan çalışmalarda, egzersizle ortaya kan bronkospazm oranının % 2.8 ile % 14 arasında değiştiği gösterilmiştir. Bu çalışmada Bursa DSİ Nilüferspor Klübünde spor yapan, anamnez ve fizik muayene ile atopik hastalığı saptanmayan 10-16 yaş grubundaki 129 sporcu egzersizle ortaya çıkmış bronkospazm yönünden değerlendirildi. Bu amaçla sporcuların egzersiz öncesi ve sonrası Ekspiratuvar Zirve Akım Hızı değerleri tespit edildi. Egzersiz sonrasında yapılan ölçümlerde, egzersiz öncesine göre % 10 ya da daha fazla oranda azalma gösteren sporcular egzersize bağlı bronkospazmın bulunduğu kabul edildi. Bursa DSİ Nilüfer Spor Kulübünde spor yapan 129 sporcudan 6'sında (% 4.6) egzersizle ortaya çıkan bronkospazm saptandı. Bu sporcuların egzersizle ortaya çıkan bronkospazm konusunda bilgilendirilmeleri ve tedavi önerilmesi durumunda gerçek performansına ulaşabilecekleri açıktır. Bu nedenle sporcu sağlığı ve performansı açısından bütün sporcuların egzersize bağlı bronkospazm konusunda taranmasını önermekteyiz.
Exercise-Induced Bronchospasm (EIB) represents a transient increase in airway reactivity following vigorous exercise. It can be seen in the asthmatic patients and as well as in athletes who don't have any asthmatic complaints. In various studies the rates of EIB were found to be in the range of 2.8-14 % in athletes. In this study we evaluated 129 athletes for EIB who do their sports in DSI Nilüferspor in Bursa. Their ages were between 10-16 years. In order to determine EIB, Peak Expiratory Flow Rate (PEFR) values were measured before and after exercise. EIB was accepted in athletes ·who have a decrease of 10 % or greater in their PEFR from pre exercise baseline levels. We determined EIB in 6 of 129 athletes (4.6 %). It is clear that if they get more knowledge about EIB, they can reach the highest performance. We suggested that all the athletes have to be examined for EIB for their health and perfomance.

Description

Bu çalışma, 8-10 Haziran 1992 tarihlerinde İstanbul[Türkiye]'da düzenlenen V. Ulusal Allerji ve Klinik İmmünoloji Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Adölesan dönemi, Sporcularda egzersiz, Bronkospazm, Bronchospasm, Exercise in athletes, Adolescence period

Citation

Sapan, N. vd. (1992). ''Çocuk ve adölesan dönemindeki sporcularda egzersizle ortaya çıkan bronkospazm''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(3), 393-397.