Lipidlerin kan pıhtılaşması üzerindeki etkileri

Thumbnail Image

Date

1988

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

32 hiperlipidemik, 45 normolipidemik olgu üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmada hiperlipidemi 'nin kan pıhtılaşması üzerindeki etkilerini incelemek istedik. Hiperlipidemi olgularda, noromlipidemiklere kıyasla kanama, protrombin ve pıhtılaşma zamanlarında kısalma, plazmada fibrinojen ve trombosit değerlerinde ise artış bulunması, bunlarda pıhtılaşmanın hızlandığını ve tromboz riskinin yüksek olduğunu gösterdi. Hiperlipidemi tiplendirmesi sonucunda en yüksek tromboz riskinin, öncelikle tip Il b hastalarında, sonra da tip Il a ve IV de bulunduğu gözlendi.
In 32 hyperlipidemic and 45 normolipidemic cases we wanted to investigate the effects of hyperlipidemia on blood coagulation. In hyperlipidemic cases bleeding, prothrombin and coagulation times were shortened while plasma fibrinogen and platelet values were increased compared to normolipidemic. This showed us that in hyperlipidemics coagulation was accelerated and the risk of thrombosis was high. In the result of hyperlipidemic cases typing, we observed that the highest risk was found in type II b patients and then type II a and IV, respectively.

Description

Keywords

Lipidler, Kan pıhtılaşması, Lipids, Blood coagulation

Citation

Güler, A. H. vd. (1988). ''Lipidlerin kan pıhtılaşması üzerindeki etkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(3), 533-540.