İleri over kanseri tedavisinde «second-look» ameliyatının yeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1980

Authors

Töre, Gökhan
Budaras, Adnan
Bilge, Nijad
Çerçel, Haldun
Aldemir, Osman

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

İlk laparatomisinde inoperabl bulunmuş ileri over kanseri olgularına kemoterapi veya radyoterapi uygulanmaktadır. Bu olguların bir kısmında yapılan tedavilere çok iyi cevaplar alınmakta ve tümöral kitlelerde büyük ölçüde regresyonlar elde edilmektedir. Bu olgularda ikinci bir cerrahi girişimle kalan tümör dokusunun çıkarılması yaşam oranını artırmak ve hastanın hastalık belirtisi olmaksızın yaşayabilmesini sağlamaktadır. Bunun dışında over kanserli olgularda değişik endikasyonları da ikincil cerrahi girişim uygulamaları yapılmaktadır. Bu çalışmada ileri over kanseri olgularında uygulanabilecek olan bu ikincil cerrahi girişim (Second·Look op.) in yeri ve önemi, İstanbul üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Radyoterapi Kürsüsü materyalinden örnekler verilerek belirtilmeye çalışıldı.
In advanced ovarian cancer cases, surgical management and total extirpation of tumoral tissue sometimes may be possible after radiotherapy courses andlor chemotherapy regimen. In this paper the importance, the place and the indications of the "Second Look Operation" in ovarian cancer cases were stressed by giving case-examples from the material of Istanbul University, Radiotherapy Department of Istanbul Medical Faculty and reviewed with the reports of the medical literature.

Description

Bu çalışma, 12-13 Ekim 1979 tarihinde Bursa[Türkiye]'da düzenlenen Kanser Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

İleri over kanser, Second-look, Advanced ovarian cancer

Citation

Töre, G. vd. (1980). ''İleri over kanseri tedavisinde «second-look» ameliyatının yeri''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 7(3), 127-132.