Kalp blokları ve ritm bozukluklarında «pacemaker» uygulanımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1980

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

1977 yılında kurulmuş bulunan kliniğimizde bugüne değin 17 hasta, pacemaker uygulanması ile tedavi edildi. 12-80 yaşları arasında ve yaş ortalamaları 58 olan bu hastalardan 6'sı kadın, 11 'i erkek idi. 7'si A.V. tam blok sonucu oluşmuş Adams Stokes senko bu ile acil olarak görülen olgulardan 8 'ine önce geçici pacemaker konulmuş, ardından kalıcı pacemaker uygulanmış, 9 'una ise doğrudan kalıcı pacemaker yerleştirilmiştir. 15 olguda kalıcı pacemaker transvenöz yolla uygulanmış, gelişme çağında bulunan 2 'sinde epikardiyal yol yeğlenmiştir. Hastalarımızın tümü sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmek ve güncel uğraşlarını yerine getirebilmektedirler. Yazıda pacemaker uygulanımında kliniğimizce izlenen yol ve teknik belirtilmekte günümüz pacemaker endikasyonları tartışılmaktadır.
We have implanted seventeen permanent pacemakers since 1977, when our department was founded. The patients were between the ages of 18 and 80, with an average age of 58. Six of these were women and 11 men, 7 had complete A .V. block with Stokes-Adams syncope. These were treated by insertion of an external pacemaker immediately after we have seen them as well as another patient with dissecting aneurysm and complete block. Permanent pacemakers were implanted when received. All but two were implanted through the transvenous route. Transthoracic epicardial electrodes were used in adolescents. We have not seen any complications so far and all of the patients are alive and healthy. In our paper the indications for pacemaker implantations are discussed.

Description

Bu çalışma, 24-27 Eylül 1980 tarihlerinde düzenlenen ll. Ulusal Kardiyoloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Kalp blokları, Ritm bozuklukları, Pacemaker uygulanımı, Pacemaker application, Rhythm disturbances, Heart blocks

Citation

Sezer, H. vd. (1980). ''Kalp blokları ve ritm bozukluklarında «pacemaker» uygulanımı''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 7(3), 109-116.