BT ile disk hernisi tanısı alan 484 olguda BT bulgularının analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

BT'nin disk hernilerinin tanısındaki önemli yeri iyi bilinir. Çalışmamız Haziran 1987-Haziran 1988 tarihleri arasındaki bir yıllık dönemde anabilim dalımızın BT bölümünde tetkik edilip lomber disk hernisi tanısı alan 484 olguyu kapsamaktadır. Çalışmamızda kadın-erkek arasında görülme sıklığı bakımından anlamlı bir fark saptanmamıştır. En sık görülen seviye L4-5 olarak bulunmuş bunu L5-S1 ve L3-4 seviyelerinin izlediği dikkati çekmiştir. En sık santral tip herniasyon, daha sonra sırasıyla santrolateral ve lateral disk hemileri saptanmıştır. Hemilerin sağ ve sol ayrımı incelendiğinde L4-5 seviyesinde sol lateral disk hernilerinde sağa göre anlamlı bir fazlalık bulunmuştur. Tüm seviyelerin toplamında, istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte, hernilerin solda daha fazla olduğu görülmüştür. Birden fazla seviyede herni görülme sıklığı % 26.5 olarak bulunmuştur (% 25 iki seviyeli, % 1.5 üç seviyeli). Vakum fenomeni saptadığımız seviyelerde ise % 40 oranında disk hernisi gözlenmiştir.
The role of CT in the diagnosis of herniated lumbar disc is well known In this study, 484 patients with herniated discs were investigated from June 1987 to 1988. Herniated discs were most frequently seen at L4-5 level and this was followed by L5-S 1 and L3-4 levels. The central herniation was the most frequently observed type and this was followed by centrolateral and lateral type herniations. There was statistically significant predominance on the left lateral at the L4-5 level. The frequency of herniations in more than one level was 26.5 % (25 % in two levels, 1.5 % in three levels). At the levels that vacuum signs were seen, we found the rate of the herniated discs as 40 %.

Description

Bu çalışma, II. Ulusal Türk Radyoloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

BT, Disk hernisi tanısı, BT bulgularının analizi, Analysis of CT findings, Disc herniation diagnosis

Citation

Kaya, T. vd. (1989). ''BT ile disk hernisi tanısı alan 484 olguda BT bulgularının analizi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(2), 225-231.