Total diz artroplastisi sonras intravenöz ve epidural hasta kontrollü analjezi tekniklerinin ameliyat sonrasi aǧrı ve diz rehabilitasyonu üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Türk Eklem Hastalıkları Derneği

Abstract

Objectives: We aimed to compare the effects of controlled intravenous (iv.) and epidural analgesia techniques on postoperative analgesia and knee rehabilitation after total knee arthroplasty (TKA). Patients and methods: After the approval of the ethical committee, both i.v. (group I.V; n=20) and epidural (group E; n=22) postoperative analgesia (PCA) were applied in 42 patients (range 18 to 75 years) undergoing TKA. Because of dislocation of epidural catheters in the postoperative period, two cases were excluded from the study and 20 patients in each group were evaluated. Postoperative pain was assessed with the visual analog scale (VAS) and it was recorded in the recovery unite and then at the 01, 8(th), 12(th), 16(th), 24(th), 48(th) and 72(nd), hours. The knee flexion angles of patients were daily measured with a goniometer. The data were analyzed using Mann Whitney U-test, two-samples independent t-test, Fisher exact-chi squared and Pierson chi squared tests. Results: Demographic variables were similar in two groups. In group E, VAS scores at rest and motion were found to be significantly lower and knee flexion angles were significantly higher than that of the group I.V. Conclusion: We determined that epidural PCA provided better pain relief and rehabilitation than iv. PCA in postoperative period after TKA.
Total diz artroplastisi (TDA) uygulanacak hastalarda intravenöz (i.v) ve epidural hasta kontrollü analjezi (HKA) tekniklerinin ameliyat sonrası analjezi ve diz rehabilitasyonu üzerine etkileri karşılaştırıldı. Hastalar ve yöntemler: Etik kurul izni alındıktan sonra, TDA uygulanacak 42 hastaya (dağılım 18-75 yıl) ameliyat sonrası i.v. (grup İ.V; n=20) ve epidural (grup E; n=22) HKA uygulandı. Epidural kateterlerinin yerinden çıkması nedeni ile ameliyat sonrası dönemde grup E’den iki olgu çalışma dışı bırakıldı ve her iki gruptan 20’şer hasta değerlendirildi. Ağrı değerlendirmesi görsel analog skala (GAS) kullanılarak yapıldı ve ayılma ünitesinde 4., 8., 12., 16., 24., 48. ve 72. saatlerde kaydedildi. Hastaların diz fleksiyon açıları günlük olarak goniyometre ile ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizi Mann Whitney U-test, çift örnekten bağımsız t-testi, Fisher’in kesin Ki-kare ve Pierson Ki-kare testi kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Her iki grupta da demografik veriler benzer bulundu. Grup E’de grup İ.V’ye göre dinlenme ve hareketle GAS skorları istatiksel olarak anlamlı düşük ve günlük elde edilen diz fleksiyon açıları ise anlamlı yüksek bulundu. Sonuç: Total diz artroplastisi sonrası ağrı ve diz rehabilitasyonunda epidural HKA’nın, i.v HKA’ya üstün olduğu sonucuna varıldı.

Description

Keywords

Epidural, Intravenous, Patient-controlled analgesia, Postoperative analgesia, Total knee arthroplasty, Patient-controlled analgesia, Major abdominal-surgery, Management, Infusion, Morphine, Therapy, Labor, Orthopedics, Surgery, Artroplasti, Replasman, Diz ameliyat sonrası dönem enjeksiyon, Epidural analjezi, Hasta kontrollü

Citation

Bozkurt, M. vd. (2009). "Total diz artroplastisi sonras intravenöz ve epidural hasta kontrollü analjezi tekniklerinin ameliyat sonrasi aǧrı ve diz rehabilitasyonu üzerine etkilerinin karşılaştırılması". Eklem Hastalıkları ve Cerrahisi, 20(2), 64-70.