1989 Cilt 16 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 28
  • ItemOpen Access
    Servikofasial aktinomikozis
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Yerci, Ömer; Erol, Oktan; Gücin, Zuhal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Aktinomikozis nadir görülen, fistül ve apse formasyonları gösteren süpüratif veya kronik granülomatöz bir enfeksiyondur. Enfeksiyon anaerobik, gram pozitif bir bakteri olan Actinomyces Israelii tarafından meydana getirilir. Hastalığın servikofasial, abdominopelvik ve pulmonotorasik olmak üzere üç formu mevcuttur. Servikofasial aktinomikozis fasial travma, fraktür. veya oral bakteri enfeksiyonları sonucunda gelişir ve tüm aktinomikozis bulgularının % 55'ini oluşturur. Histolojik olarak hastalıkta süpüratif materyal içerisinde sulfur granüllerinin varlığı patognomoniktir. Biyopsi ve kültür yapılmadan tüberküloz, tularemi ve diğer granülomatöz hastalıklar, bakteriyel osteomyelitis ve malignancies karışabilir. Olgumuzda sağ servikal bölgede yerleşim gösteren kitle mevcut olup, biyopsiden önce klinik olarak tüberküloz, tularemi ve malignensi düşünülmüştür.
  • ItemOpen Access
    Bursa bölgesindeki 6-12 yaş grubundaki çocuklarda anemi sıklığının ve beslenme bozukluğu ile anemi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Günay, Ünsal; Sapan, Nihat; Carıllı, Oya; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bursa Bölgesindeki 6-12 yaş grubundaki çocuklarda anemi sıklığı ve beslenme bozukluğu ile anemi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla Bursa ilkokullarındaki 1497 kız ve 1671 erkek olmak üzere toplam 3168 öğrencinin ağırlık ve boy ölçümleri yapıldı ve hemoglobin, hematokrit değerleri saptandı. Bu yaş grubunda normalin alt sınırını 11.5 g/dl olduğuna göre Bursa çocuklardaki anemi sıklığı % 16.6 olarak bulundu. Ağırlık ve boy ölçümleri ile beslenme bozukluğu saptanan çocukların hemoglobin ve hematokrit düzeyleri, bütün çocukların ortalama hemoglobin ve hematokrit düzeylerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p < 0.001).
  • ItemOpen Access
    Küçük çocuklarda salmonella enfeksiyonları
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Ildırım, İbrahim; Okan, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Aralık 1986 - Mart 1988 tarihleri arasında kliniğimize değişik yakınmalarla başvurarak salmonellozis tanısı alan yaşları 2-24 ay arasında değişen 73 olgu incelendi. Olguların başvuru yakınmaları başvurudaki fizik muayene bulguları, laboratuvar bulgular, kültür antibiyogram sonuçları ve tedaviye verdikleri yanıtlar gözden geçirildi. Olgularımızda aile içi enfeksiyon araştırıldığında 14 (% 19.1)'inin anne, baba ve kardeşlerinde hastalık olduğu öğrenildi. Olguların 55 (% 75.4)'inin başvuru yakınmaları arasında ishal mevcuttu. Gaitada üretilen mikroorganizmalar ise 40 (% 54.8) olguda salmonella typhimurium, 23 (% 31.5) salmonella paralifo B iken 10 (% 13.7) olguda salmonella grubu basil üretilmesine rağmen olanaksızlıklar nedeni ile tiplendirme yapılamadı. En iyi sonucu Cefotaxim + Amikasin uyguladığımız gruptan alırken (% 86. 7), Kloramfenikol uygulanan grupta iyileşme oranı % 22.0 ve Ampisilin grubunda ise bu oran % 18.7 olarak bulundu. Olgularımızın kültür antibiyogram sonuçlan incelendiğinde mikroorganizmaların % 77.5'inin Amikasin'e, % 59.2 sinin Cefotaxime, % 40.2 sinin Ceftriaxona, % 9.7'sinin Kloramfenikol'e ve % 5.5'inin Ampisilin'e duyarlı olduğu görüldü.
  • ItemOpen Access
    Omuz periartritlerinin tedavisinde ultrason
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Kahraman, Zeliha; Yurtkuran, Merih; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Rehabitasyon Anabilim Dalı.
    Çalışmamızda omuz periartritlerinin tedavisinde ultrasonun etkisini araştırdık. 42 hasta iki gruba ayrılarak birinci gruba ultrason + egzersizler, ikinci gruba plasebo ultrason + egzersizler uygulandı. Çalışmada parametre olarak ağrı, basmakla duyarlılık, el kavrama gücü ve omuz hareketlerini kullandık. Çalışma sonucunda her iki tedavi şeklinin omuz periartritlerinde etkili olduğu kanısına vardık.
  • ItemOpen Access
    Enjekte edilebilen hormonal gebelik önleyicilerin dişi sıçanların genital sistemleri üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Tolunay, Şahsine; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Bu deneysel çalışma, dişi sıçanlara yüksek dozda gebelik önleyici madde uygulandığında genital sistemlerinde oluşabilecek histopatolojik değişiklikler gözlemek amacıyla yapılmıştır. Deney sırasında toplam 42 sıçan kullanılmış olup, deney grubundaki 30 sıçana yüksek doz östradiol valerat ile 17 hidroksi progesteron kapronat dört hafta ara ile altı kez enjekte edilmiştir. Kontrol grubundaki 12 sıçana hiçbir madde enjeksiyonu yapılmamıştır. Son enjeksiyondan dört hafta sonra tüm sıçanlara otopsi yapılarak genital sistemleri incelendiğinde, deney grubu sıçanlarda kontrol grubundaki sıçanlardan daha yüksek oranda olmak üzere overlerde basit seröz kist, germinatif epitel proliferasyonu, korpus luteum sayısında azalma, endometriumda skuamöz metaplazi, polip, endometrial guddelerde kistik genişleme, servikste skuamöz metaplazi saptanmıştır. Elde edilen bu bulgular daha önce yapılan deneysel çalışmalar sonuçlan ile uygunluk göstermekte olup, östrojen ve progesteronun yüksek dozda kullanılması ile sıçanların genital sistemlerinde bazı değişiklikler oluştuğunu ortaya çıkmaktadır. Meydana gelen lezyonlar tümü benign olup, malignite olmamasının nedeni östrojen ve progesteronun birlikte kullanılmasını koruyucu bir etkiye sahip olması olabilir.
  • ItemOpen Access
    Üçüncü ventrikül kolloid kistlerinin BT görünümü
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sadıkoğlu, M. Yurtkuran; Parlak, Müfit; Tuncel, Ercan; Korfalı, Ender; Safi, İmran; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirurji Anabilim Dal.
    lll. Ventrikül kolloid kistleri nadir görülen intrakranial neoplazmalardandır. Tüm intrakranial tümörlerin % 1'inden azını oluştur. Foramen, Monro seviyesinde sferik veya ovoid şekili keskin konturlu ve büyük çoğunluğu hiperdens yapıda lezyonlardır. Büyüklükleri birkaç milimetreden dokuz santimetreye kadar değişebilir. Kontrastlı kesitlerde minimal yoğunluk artışı görülür. Klinik bulgular spesifik değildir. Tanı radyolojik olarak konur. Çalışmamızda üçü opere edilen beş kolloid kisti olgusu sunulmuştur. Büyüklükleri 9-21 mm arasında değişen olgularımızın BT özellikleri çoğunlukla literatür verilerine uymaktadır. Hiperdens olan bir olgumuzun şant operasyonundan sonra hiperdens görünüm alması ilginç bir bulgu olarak değerlendirilmiştir. Olgularımızın diğer özellikleri literatür verileri ile karşılaştırılmış ve sonuçlar tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gebelik dermatozları
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Çobanoğlu, Ömer Nicat
    Bu makalede gebelikle görülen çeşitli deri bozukluklarının ve bunların tedavisinin bir tartışması yapılmaktadır. Bu deri hastalıkları 3 gruptur. I. Gebelikte görülen normal deri değişiklikleri. II. Gebeliğe has deri hastalıkları. III. Gebelikte görülen diğer deri değişiklikleri.
  • ItemOpen Access
    Epileptik hastalarda EEG anormalitesi oranı
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sadıkoğlu, Sadık; Balkır, Nihat; Onat, Fehmi; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada 106 epilepsili hastada EEG çekilmiş ve vizüel olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar bu konuyla ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Peritonun kistik mezotelyoması
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Yerci, Ömer; Erol, Oktan; Gücin, Zuhal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Multikistik mezotelyoma peritonun nadir görülen iyi huylu tümörlerinden olup abdominal veya pelvik kavitede serbest ya da kaviteye tutunmuş multipl kistlerle karakterizedir. Kistik yapıların iç yüzeyleri tek veya çok sıralı mezotelyal hücrelerle döşelidir. Tümör ilk defa 1928 yılında Plaut tarafından tanımlanmıştır. Lezyonlarda intraabdominal rekürrensler sıklıkla görülmesine karşın uzak metastazlara rastlanılmamıştır. Hastalar genellikle karın ağrısı şikayetleri olan doğurganlık çağındaki kadınlardır. Tümörlerin patogenezinde rol oynayan etyolojik faktör henüz tespit edilememiştir. Olgumuz 32 yaşında kadın hasta olup, lezyonlar batına yapılan bir cerrahi girişim esnasında peritonda tesadüfen bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Ektopik gebelikler
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Tolunay, Şahsine; Yerci, Ömer; Gücin, Zuhal; İnce, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Ektopik gebelik, fertilize ovumun uterus dışında bir yere yuvalanması sonucunda meydana gelen ve anne ölümlerine yol açan önemli bir sağlık sorunudur. Son iki dekatta dünyadaki ektopik gebelik sayısı hızla artmaktadır. Bu çalışmada 1978-1988 yılları arasında hastanemizde mikroskopik olarak ektopik gebelik tanısı alan olgular yeniden incelenmiştir. ll yıllık periyotta 17.443 canlı doğum yanında 117 ektopik gebelik saptanmıştır. Her 149 canlı doğuma karşı 1 ektopik gebelik görülmüştür. Bizim serimizde ektopik gebelik olguları en fazla 27 yaşın üzerindeki kadınlarda meydana gelmiş olup, % 52.5 unun 2 veya daha fazla sayıda doğum yapmış olduğu ve % 44.5 unda düşük hikayesi bulunduğu saptanmıştır. Ektopik gebeliğin en fazla tuba uterinada yerleştiği (% 88.88) bunu sırasıyla ovaryan (% 5.12), servikal (% 2.56), abdominal (% 2.56) ve komual (% 0.88) gebeliklerin izlediği görülmüştür. Bu sonuçlar kaynaklardaki bulgularla karşılaştırıldığında ektopik gebelik sayısının canlı doğum sayısına oranının düşük olduğu, buna karşın ovaryal, servikal, abdominal ve komual gebelik oranlarının kaynaklardaki alanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Hastaların yaşları, doğum ve düşük hikayeleri gibi diğer özellikler ise kaynaklarla uyumludur.
  • ItemOpen Access
    Budd-chiari sendromu (olgu sunumu)
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sadıkoğlu, M. Yurtkuran; Sivri, Zafer; Kılıç, Erol; Tuncel, Ercan; Ertürk, Erdinç; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Budd-Chiari major hepatik verilerin veya bu seviyede vena kava inferiorun obstrüksiyonu sonucu gelişen bir sendromdur. Hastaların üçte ikisinde etyoloji kesin olarak saptanamaz. Polisitemia vera ve diğer miyeloproliferatif hastalıklar, orak hücreli anemi, oral kontraseptif kullanımı, neoplazma, travma, gebelik ve konjenital anomalilerle beraber olabilir. Bu çalışmada polisitemia vera'ya sekonder olarak gelişen bir Budd-Chiari olgusunun US ve BT görünümleri sunulmuş ve ilgili literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Posterior üretral valv
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Oktay, Bülent; Şimşek, Ümit; Özyurt, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Üroloji Anabilim Dalı.
    On günlük bir erkek çocuğunda idrar yapma zorluğu yanında böbrek işlevlerinin bozukluğu, genel durum düşkünlüğü ve sepsis tablosu ile kendini gösteren "tip I posterior üretral valv dolgusu ve cerrahi tedavi sonrasındaki mükemmel klinik iyileşme sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Kutanöz kriptokokkozis
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Yerci, Ömer; Erol, Oktan; Gücin, Zuhal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Kriptokokosis, kapsüla maya benzeri bir mantar olan Cryptococcus Neofonnans ile meydana gelen enfeksiyondur. Sıklıkla subakut ya da kronik olan hastalığın ilk önce respiratuar sistem de görüldüğü ve buradan kan yoluyla yayıldığı düşünülmektedir. Kriptokokkal cellulitis ise generalize hastalığın nadir kutanöz bir görünümüdür. Sistemik kriptokokkozis hastaların % 10-15'inde tespit edilmiştir. Yayınlarda bildirilen hastaların tümünde çeşitli hastalıklar nedeniyle sistemik immunsupresif ilaçların kullanıldığı dikkati çekmektedir. Olgumuzda da Juvenil Romatoid Artrit nedeniyle kortikosteroid kullanımı söz konusu idi. Böyle kişilerde antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen bir cellulitis, kriptokokal selüliti düşündürmelidir.
  • ItemOpen Access
    Obstrüktif sarılıkta morbidite ve mortalitenin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Korun, Nusret; Kılıçturgay, Sadık; Zorluoğlu, Abdullah; Tatlıkazan, Levent; Kızıl, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada malign veya benign sebeplerle obstrüktif anlık olan 106 olgu incelenmiştir. 40-70 yaş arası popülasyonu kapsayan olguların, % 35.8'i malign, % 64.2'si benign sebeplerle ameliyat edilmiştir. Olgulardan toplam % 3.7'si hastanede ölmüştü . Morbiditeye yol açan en önemli sebep enfeksiyon olarak bulunmuştur. Olgularda mortalite ve morbidite, yapılan cerrahi girişimler literatür verileriyle tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Deri malign melanomları
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Tolunay, Şahsine; Yerci, Ömer; İnce, İbrahim; Erol, Oktan; Karaca, Ali Rıza; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Malign melanoma, metanin oluşturan hücrelerden gelişen malignite derecesi yüksek olan tümörlerdir. Bu çalışmamızda 1975-1987 yılları arasında Anabilim Dalımızda Malign Metanoma tanısı alan olgular yeniden gözden geçirilerek deride yerleşim gösterenler lokalizasyon, yaş, cinsiyet, histopatolojik özellikleri yönünden incelenmiş ve kaynaklardaki olgularla karşılaştırılmıştır. Bu inceleme sonucunda 12 yıllık periyotta kliniğimizde malign melanoma tanısı alan olguların çoğunluğunda lezyonların deride yerleştiği ve erkeklerde görülme oranının belirgin bir şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Deri malign metanaması tanısı alan hastaların çoğunluğu, kadın ve erkeklerde benzer şekilde olmak üzere 60-80 yaşındadır. Deride yerleşim en sık yüzde olup, bu lokalizasyonu üst ve alt ekstremiteler izlemektedir. Bütün deri malign melanomların en kötü prognoza sahip olan, nodüler malignant melanoma tipindedir. Ayrıca Clark'ın Level tespitine göre tümörlerin deri katlarındaki yayılımı fazla olup, 11 olguda subkutan yağ dokusu, 10 olguda retiküler dermis ve 7 olguda subpapiller damarlar seviyesindedir. Bu bulgular kaynaklardaki bulgularla karşılaştırıldığında bizim serimizde deri malign melanomların erkeklerde ve yüzde yerleşme oranı daha yüksek olup, hastaneye başvurduğunda lezyonlar ilerlemiş durumda ve tümü kötü prognoza sahiptir. Prognozu daha iyi olan histopatolojik tipler ve deri katlanan yayılımı az olan malign melanomaya hiç rastlanılmamıştır.
  • ItemOpen Access
    Ritodrin HCl tedavisine bağlı akut kalp yetmezliği (olgu raporu)
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Esmer, Ahmet; Sezgen, Melih; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 1987 yılında, erken doğumun durdurulması amacıyla uygulanan Ritodrin HCl tedavisi sırasında ortaya çıkan akut kalp yetmezliği olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bilateral müsinöz kistadenom
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Erdoğan, Eftal; Esmer, Ahmet; Erol, Oktan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Müsinöz kistadenom tüm benign over tümörlerinin % 25'ini teşkil ederler. Sıklıkla 30-40 yaş grubunda görülürler. Bu yazımızda 17 yaşında bir bilateral müsinöz kistadenom olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kol kas alanı ve kol yağ alanı ölçümlerine dayanarak Bursa çocuklarında protein ve kalori malnütrisyonu oranlarının belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Sapan, Nihat; Günay, Ünsal; Salih, Celal; Doğruyol, Hasan; Özeke, Turgut; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Son yıllarda kol kas ve kol yağ alanı değerlerinin sırasıyla vücudun protein ve kalori rezervlerini daha iyi yansıttıkları kabul edilmektedir. Bursa çocuklarında protein ve kalori malnütrisyonu oranlarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada Bursa İlkokullarındaki 3168 çocuğun kol kas, kol yağ alanı değerleri saptandı. Amerikan standartları referans alarak kol kas ve kol yağ alanı değerlerine göre protein ve kalori malnütrisyonlu çocuklar belirlendi. Protein malnütrisyonların oranı kızlarda % 10, erkeklerde % 11.5 olarak bulundu. Kız ve erkek çocuklar arasında protein malnütrisyonu yönünden anlamlı farklılık bulunamadı. Kalori malnütrisyonluların oranı ise kızlarda % 22. 7, erkeklerde % 11. 7 olarak bulundu. Bu iki oran arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p < 0.001). Ayrıca erkek çocuklarda protein ve kalori malnütrisyonu görülme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken, kız çocuklarında kalori malnütrisyonu görülme oranı protein malnütrisyonu görülme oranına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p < 0.001).
  • ItemOpen Access
    Hastahanemizde tanı ve tedavileri yapılan dokuz testiküler feminizasyon olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Oral, Havva; Özcan, Utku; Gökmen, Oya; Çobanoğlu, Ömer; Çiçek, Nedim; Bozkaya, Necdet; Şaylı, Bekir S.; Durmuş, Ziya
    Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesinde 1980-1987 yılları arasında 9 testiküler feminizasyon olgusu saptanmıştır. Bunların karyotip tayinleri, hormon profilleri ve laparoskopik tetkikleri yapılmıştır. Kesin tanıdan sonra testis ekstirpasyon ile yapılıp hormon replasman tedavisine alınmışlardır.
  • ItemOpen Access
    Timpanoplasti ameliyatlarında sodyum nitroprussid ile kontrollü hipotansiyon
    (Uludağ Üniversitesi, 1989) Çoltu, Nesrin; Önerci, Metin; Okan, Suat; Kan, İsmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyoistatistik Bilim Dalı.
    Timpanoplasti ameliyatindan sodyum nitroprussid (SNP) kullanmaktaki amacımız, greftin yerleştirilmesi sırasında ameliyat sahasındaki kan sızıntılarını engelleyerek operatöre mümkün olan en uygun çalışma ortamını sağlamak ve girişimin süresini kısaltmaktı. Greftin yerleştirilmesi esnasında sodyum nitroprussid ile sağladığımız kontrollü hipotansiyon sayesinde zamandan ortalama % 54 tasarruf ettik. Sistolik kan basıncı (SKB) 50-70 mmHg. arasında olduğunda greftin yerleştirilmesi için optimal bir ortam sağlandığını gördük.