1987 Cilt 14 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 14 of 14
  • ItemOpen Access
    Göğüs duvarı tümörleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Özcan, Fahri; Şenkaya, Işık; Tümay, Mustafa; Özdemir, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı.
    Kliniğimizde göğüs duvarı tümörü olan 12 olgu, arda dönük bir çalışma ile izlendi. Olguların 8 'inin malign olmasına karşın, ancak 4 'ü benign 'di. Tüm olguların 8 'i primer göğüs duvarı tümörü olmasına karşın, 4 'ü metastatik karsinomaydı. Tanı konulduktan sonra bütün olgular ameliyat edildiler. Bu çalışmamızın amacı, tüm göğüs duvarı tümörlerinin aksi kanıtlanıncaya kadar malign olarak kabul edilip, cerrahi geniş eksizyonla çıkarılmaları gereğini vurgulamaktır.
  • ItemOpen Access
    İntraserebellar hematomlar
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Aksoy, Kaya; Korfalı, Ender; Mutlu, Atıf; Aslan, Kemal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Akut intraserebellar kanamalı, spontan solunumları olmayan ve beyin sapı kampresyonu bulguları gösteren iki olgu takdim edildi. Acil cerrahi müdahale ile hematomun boşaltılması sonrası minimal nörolojik defisitlerle iki olguda da iyileşme görüldü. Bu tip hematomların tedavileri ve cerrahi girişimin sonucu tartışıldı.
  • ItemOpen Access
    Karotid arter ağrısı
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Önerci, Metin
    Karotid arter ağrısı için bilinen bir sebep yoktur. Asetil Salisilik Asit (Aspirin) en basit, ucuz, etkili ve emniyetli tedavidir. Karotid arter ağrısı olan 12 hasta sunulmuş, tedavileri tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gebelik ve over kanseri
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Küçükkömürcü, Şakir; Bayrak, Nihat; Tolunay, Şahsine; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patolloji Anatomi Anabilim Dalı.
    Gebelikle birlikte bulunan bir primer over kanseri olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Paroksismal hipersomnia ile kendini gösteren slit ventrikül sendromu
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Korfalı, Ender; Aksoy, Kaya; Safi, İmran; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Slit ventrikül sendromu (SVS), ventriküler genişleme olmaksızın intermitant shunt fonksiyon bozukluğuna bağlı bulguların görülmesidir. Shunt'a bağımlı hastalarda nadiren dar ventrikül gelişebilir. Bu durumun ventriküler kaleterin tekrarlayıcı tıkanıklığına bağlı olduğu ve neticede kafa içi basınç artması oluşturduğu ileri sürülmektedir. Kliniğimizde 19 77 -1986 yılları arasında 105 hidrosefalik hasta ameliyat edilerek shunt konuldu ve sadece bir kadın hastada son iki yıldır mevcut olan 2-3 haftada bir görülen 1-2 hafta devam eden paroksismal hipersomnia nöbetleri görüldü. Tıkanmış ventriküler kateterin revizyonu sonrası hastanın paroksismal hipersomni nöbetleri sona erdi.
  • ItemOpen Access
    Kruris ön yüz defektinin kas flebi ile onarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Özcan, Mesut; Kahveci, Ramazan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı.
    Pseudoartroz gelişen bir kruris kırığının plaklı osteosentez yöntemi ile onarımı yapılmış, ancak postoperatif erken dönemde ortaya çıkan detaşman nedeni ile gelişen deri defekti soleus ve gastroknemius kas flepleri ve serbest deri grefti ile kapatılmıştır. Olgu ve uygulanan yöntem sunulmuştur. Elde edilen sonuç ve literatür verilerinin ışığı altında yöntemin alışılmış yöntemlere üstünlüğü tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Persistan perineal sinusun kapatılmasında gracilis kas flebi
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Özcan, Mesut; Kahveci, Ramazan; Bilgel, Halil; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Rektum karsinomu nedeni ile abdominoperineal rezeksiyon uygulanan olgularda bazen geleneksel yöntemlerle iyileşmesi mümkün olmayan persistan perineal sinuslar gelişebilir. Bu yazıda gracilis kas flebi kullanılarak tedavi edilen böyle bir olgu sunulmuştur. Bu amaçla konu ve kaynaklar gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Boyun ön yüz asimetrisinin lipoplasti ile onarımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Özcan, Mesut; Kahveci, Ramazan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Anabilim Dalı.
    Vücudun belli bölgelerindeki aşırı lokalize yağ birikimlerinin neden olduğu kontür bozukluklarının düzeltilmesinde uygulanan "suction lipectomy " (lipoplasti) yöntemi plastik cerrahinin en güncel konularındandır. Bu yazıda "suction lipectomy "nin boyun ön yüz asimetrisinin onarımında kullanılmasına ilişkin bir olgu sunulmuş ve yöntemle ilgili literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    1985 yılı içinde, hastanemizde ölen hastaların yaş, cins ve hastalık durumlarına göre dağılımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Özeke, Turgut; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
    1985 yılı içinde, hastanemizde toplam 587 hasta ölmüştür. Hastaların çoğunluğu şehir merkezinden gelmiştir. Ölüm nedenlerinin çoğunun çocukluk döneminde enfeksiyondan, yaşlılıkta kalp ve beyin hastalıklarından olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bursa ili ve çevresinde üriner sistem taş hastalığı üzerine bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Şimşek, Ümit; Özyurt, Mustafa; Karakaş, Uğur; Şenbaş, Ali
    Toplumdaki insidansı giderek artan, coğrafi durum, ırk, cins, yaş ve idrar özellikleri gibi birçok etkenin rol oynadığı kabul edilen üriner sistem taş hastalığında, Bursa ili ve çevresine ait özelliklerin vurgulanması amacı ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında ürolithiasis nedeni ile ameliyat edilen 350 olgu, yaş, cins, yaşadıkları bölge, semptomlar, taşların yer ve cinsleri ile idrarın biokimyasal ve bakteriolajik özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, birçok kaynak verileri ile karşılaştırıldığında benzer özellikle oldukları gözlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kraniotomi kemik fleplerinin skalp altında saklanması
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Korfalı, Ender; Aksoy, Kaya; Mutlu, Atıf; Aslan, Kemal; Doygun, Muammer; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Çeşitli nedenlerle yapılan kraniotomilerde bazen beyin ödemi kemik flebin tekrar yerine konulmasında zorluk doğurmakta ve kemik flepler çeşitli yöntemlerle korunarak daha sonra tekrar yerine konulmaktadır veya kemik flep çıkarılarak daha sonra değişik materyallerle kranioplasti uygulanmaktadır. Bu konuda kliniğimizde Mayıs-Aralık 1986 tarihleri arasında 31 olguda beyin ödemi nedeni ile kraniotomi sonrası yerine konulamayan kemik flepler subgaleal diseksiyonla skalp altında saklanmış, beyin ödemi kalktığında kranium defekti skalp altında saklanan kemik fleple kapatılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Parkinson'lu hastalarda bromocriptine tedavisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Oğul, Erhan; Bora, İbrahim; Zarifoğlu, Mehmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, daha önce anti-parkinsoniyen tedavi altında olan ve ilaç etkinliği azalan 10 vaka ( 1. grup) ile, daha önce hiç tedavi görmemiş 5 Parkinson 'lu vak 'aya (2. grup) Bromocriptine tedavisi uygulanarak, klinik belirtiler tedavi öncesi ve sonrasında Webster skalasına göre değerlendirildi. I. grup hastalarda klinik belirtilerde % 26, 2. grup hastalarda % 23 düzelme kaydedildi. Yan etki olarak baş dönmesi, halsizlik, sıkıntı ve psikotik reaksiyonlar görüldü.
  • ItemOpen Access
    Migren profilaksisinde veraparmil hidroklorid
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Oğul, Erhan; Bakar, Mustafa; Karakılıç, İbrahim; Cordan, Jale; Sadıkoğlu, Sadık; Bora, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroloji Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Psikiyatri Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Polikliniğine başvuran 26 migren vakasına, ortalama 3 ay süre ile profilaksi amacıyla Verapamil Hidroklorid oral yolla verilmiştir. Hastaların % 76 ında migren ataklarının sıklığında ve şiddetinde yeterli (iyi ve çok iyi) derecede azalma saptanmıştır. Yan etki olarak bradikardi, hipotansiyon ve konstipasyon bazı hastalarda gözlenmiş, 3 hastada ilaç kesilmesine sebep olmuştur.
  • ItemOpen Access
    Gebelerde ve oral kontraseptiv kullanan kadınlarda, estradiol düzeyleriyle lipid profilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1987) Güler, H. Asuman; Özkan, Kemal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Seks steroidlerinden birisi olan estrodioliin lipit metabolizması üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla, oral kontraseptiv kullanan 24 kadın, gebe 54 kadın ve 56 tane de sağlıklı genç kadın estradiol düzeyleriyle lipid metabolizması arasındaki ilişkiler incelendi.