1985 Cilt 12 Sayı 1-2-3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 13 of 13
  • ItemOpen Access
    Tek doz oral flunitrazepam'dan sonra görülen solunum depresyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Şahin, Şükran; Özyurt, Gürayten; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Türkiye'de kısa bir süre önce satışa arz edilen Flunitrazepam (Rohypnol) yaygın olarak çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Bu yazıda ameliyat sonrası 9 'uncu günde hipnotik amaçla tek doz oral 2 mg. Rohypnol alımından sonra şuuru kapanıp solunumu deprese olan ancak 24 saatlik bir ventilatör tedavisinden sonra düzelen bir olgu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bir şarbon menenjiti vakası
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Kılıçturgay, Kaya; Gökırmak, Feridun; Töre, Okan; Göral, Güher; Helvacı, Safiye; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Makalede, hastalığı nadir görülen bir komplikasyonu olarak fulminan gidişli menenjitle komplike olmuş bir deri şarbonu vakası takdim edilmektedir. Prognoz açısından öyle görünüyor ki özellikle, diabet, kortikosteroid tedavisi gibi vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatan durumlarla birlikte olduğu zaman deri şarbonu pek de iyi tabiatlı bir hastalık olmasa gerektir.
  • ItemOpen Access
    Adli olgularda alkol alınımının değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Çoltu, Atınç; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Adli Tıp Anabilim Dalı.
    Bu yazıda alkolün alınmasından itibaren absorbsiyonu ve eliminasyonu, bunlara etki eden faktörleri, muayene sırasında tespit edilen kan alkol konsantrasyonundan (KAK) geri hesaplama ile olay anında bulunan kan alkol konsantrasyonunun hesaplama yöntemleri, ayrıca alkolün araç sürücüleri üzerine olan etkileri ve bir şahsın alkollü olup olmadığını tespit için hangi muayene metotlarının kullanıldığı ve bunların nasıl değerlendirildiği incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Flunitrazepam + ketamin kombinasyonu ile sodyum tiopental N20/02 kombinasyonunun «post anaesthetic recovery» yönünden karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Korfalı, Gülsen; Özyurt, Gürayten; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada küçük cerrahi işlem uygulanan 60 hastanın yarısına Flunitrazepam ve Ketamin kombinasyonu, diğer yarısına intravenöz fraksiyone sodyum tiyopental uygulandı. Anestezi sonrası ayılma, "PAR skor" la değerlendirilip, iki grup istatistik olarak karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmadı.
  • ItemOpen Access
    Otolog kan transfüzyonunda rheomacrodex ve hemaccel uygulamasının bazı kan değerlerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Özyurt, Gürayten; Özgün, Deniz; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Preoperatif kanları toplanan 7'şer hastalık 2 gruptan birinde Rheomacrodex, diğerinde Haemaccel kullanılmış, ameliyat sonunda hastaların kanları kendilerine transfüze edilmiştir. Hemoglobin (Hb), Hematokrit (Htc), Kanama zamanı, Pıhtılaşma zamanı, Prothrombin zamanı, Protrombin aktivitesi; hemodilüsyon öncesi(I), hemodilüsyon dan sonra (Il) ve transfüzyondan sonra (lll ) bakılarak birbiriyle karşılaştırılmıştır. Gerek Rheomacrodex gerekse Haemaccel kullanılan gruplarda Hb, II ve III değerlerinde I' e göre anlamlı düşmeler olmuş, Htc Rheomacrodex grubunda Htc II ve III değerlerinde I'e göre Haemaccel grubunda Il değerinde I'e göre anlamlı düşmeler görülmüştür. Rheomacrodex grubunda diğer parametrelerde anlamı değişme olmamasına karşın, protrombin zamanında Haemaccel grubunda Il değerinde I' e göre anlamlı uzama bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Fraksiyone dolantin'in balans anestezi ekonomisi ile ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Özyurt, Gürayten; Kan, İsmet; Sezer, Selma; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyoistatistik Anabilim Dalı.
    Dilantin 'in 20 mg. lık fraksiyone ortalama 35 mg. lık dozları MAC dan düşük halotan anestezisine eklendiğinde maliyet hesaplarına etkisi 1 dakikaya düşen harcama olarak saptandı. 16.51 + 339 TL. 1 dakikalık harcama, 36.91 + 489 TL. Etran anestezisi 1 dakikalık harcamasına göre anlamlı derecede ucuz, 12.22 + 2.61 TL. Tiyopental İle yapılan Balans Anestezisine göre anlamlı pahalı bulunmuş, 18.45 + 2.22 TL. MAC değerde Halotan anestezisine göre anlamlı farklılık saptanamamıştır. Yöntemin ucuz olması yanında emin oluşu da seçim nedeni olduğu vurgulanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Lomber diskopatide ultrason yada ultrasonla birlikte egzersiz tedavisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Yurtkuran, Merih; Özcan, Orhan; Karakaya, Münir K.; Kahraman, Zeliha; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı.
    Lomber diskopatili 40 hastada ultrason tedavisi sonuçları ultrasonla birlikte lomber izometrik fleksiyon, sırt ekstansiyon egzersizleri uygulanan hastalarda kararlaştırıldı. Ultrason tedavisi uygulanan hastalar lomber fleksibilite, lateral fleksiyon ve ağrı'da düzelme gösterdi. Egzersiz tedavisi ile birlikte ultrason uygulanan hastalarda ağrı, lateral fleksiyon, lomber fleksibilite de düzelme olmakla birlikte bu düzelme istatistiki anlamlı değildi.
  • ItemOpen Access
    Ekokardiyogram bulgularının normal ve mitral darlıklı olgularda değişimi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Aydınlar, Ali; Cordan, Jale; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Normal 20 olgunun ekardiyogramındaki E-F ve D-E segmenti değerleri ile mitral darlıklı 20 olgunun E-F ve D-E segmenti değerleri karşılaştırıldı. Bu bulgular diğer çalışmalarla karşılaştırıldı. Ekokardiyografinin mitral darlığı olgularında hem tanıda hem de operasyon sonrası izlenmesindeki önemi belirtildi.
  • ItemOpen Access
    Postmenapozal osteoporozisli hastalarda estrojen tedavisinin yeri
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Yurtkuran, Merih; Özcan, Orhan; Karakaya, Münir K.; Tuncel, Ercan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Postmenopozal osteoporozlu 42 hasta bir tedavi programına alındı. Pelvisin tedavi öncesine ve sonrası grafileri alındı. Ca + D vit + Estrojen olan 20 hastada radyolojik inceleme anlamlı bir düzelme gösterdi. Serum alkalen fosfataz değerleri de bu hastalarda azaldı. Öte yandan yalnız Ca + D vit olan 22 hastada radyolojik incelemelerde ve alkalen fosfataz değerlerinde istatistiki anlamlı bir düzelme yoktu. Bu sonuçlardan, estrojen +Ca+ D vit tedavisinin Ca ve D vit tedavisinden daha etkili olduğu söylenebilir.
  • ItemOpen Access
    Soliter tiroid nodülleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Zorluoğlu, Abdullah; İşler, Osman; Bilgel, Halil; Kızıl, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Cerrahi Anabilim Dalı.
    1 Ocak 1982 ile 31 Ağustos 1984 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı'nda cerrahi girişim uygulanan 82 soliter tiroid nodülü retrospektif olarak değerlendirildi. Seksen iki soliter nodüllü olgudan 5 'inde malignite saptandı (% 6.9). Veriler literatür sonuçları ile karşılaştırıldı.
  • ItemOpen Access
    Polymethylmethacrylate (ACRYLİC)'m plastik enjeksiyon ve korrozyon yöntemindeki yeri
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Çimen, Ahmet; Mağden, A. Orhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Morfoloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada, dalak arteriel segmentasyonu ve akciğer hava yollarının gösterilmesinde plastik enjeksiyon yönteminin ana gereci olarak kullanılan polymethylmethacrylate (acrylic) ile ilgili bulgular sunuldu. Gözlemlerimize göre, oluşturulan modellerde bozulma, parçalanma görülmedi. Acrylic, plastik enjeksiyon ve korozyon yöntemi için ucuz ve kullanışlı bir maddedir.
  • ItemOpen Access
    Veküronyum'un insanda göz içi basıncına etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1985) Şahin, Şükran; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada monokuartemer pankuronium analog, yeni bir kas gevşetici olan Veküronyum 'un (Org NC 45) göz içi basıncına olan etkilerini değerlendirmek amacıyla 10 hastada 0.08 mg/kg. dozdan sonra göz içi basıncı ölçümleri yapıldı. Veküronyum, hastaların göz içi basıncında istatistik olarak anlamlı düşmeye neden oldu.
  • ItemOpen Access
    Periferik arter anevrizmaları
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Özcan, Fahri; Cengiz, Mete; Özer, Ziya; Özdemir, İ. Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı.
    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Kliniğinde periferik arter anevrizması olan 22 olgu, 1977 ve 1984 yılları arasında 7 yıllık sürede arda dönük bir çalışma ile izlendi. On Üç olguda gerçek anevrizma tespit edildi (% 41). Anevrizmalar en sıklıkla femoral arterlerde saptandı. Tüm olgular % 35 de beraberinde kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon bulundu. Periferik arter anevrizmaları çok ciddi yan etkileri olabileceğinden tanımlandıktan hemen sonra ameliyat edilmelidir gerekmektedir.