1984 Cilt 11 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 30
  • ItemOpen Access
    Fizyolojik lipoprotein metabolizması
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Taga, Yavuz; Yurtkuran, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Son on senedir lipoprotein metabolizması hakkındaki bilgilerimiz oldukça artmış ve açıklık kazanmıştır. Bu yazıda fizyolojik lipoprotein metabolizmasının bugünkü bilgiler ışığında gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Plastik enjeksiyon ve korrozyon yöntemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Mağden, A. Orhan; Erem, Türkan; Çimen, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Anabilim Dalı.
    Anatomik araştırmalarda diseksiyon yöntemleri, damarların ve organ boşluklarının incelenmesinde bazen yeterli değildir. 1935 yılından beri plastik enjeksiyon ve korozyon kast yöntemleri araştırmalarda kullanılmaktadır. Jelatin, butyl butyrate ve polyester resin en uygun plastik maddelerdir. Bu makalede plastik enjeksiyon ve korozyon kast yöntemlerinin genel özellikleri gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Ankilozlu spondilartritle birlikte görülen bir iridoksilit olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Başar, Emel; Özcan, Orhan; Özçetin, Hikmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göz Hastalıkları Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı.
    Ankilozan spondilitle birlikte olan bir iridosiklit olgusu takdim edilmiş ve bu tip olguların erken teşhis ve tedavisi tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Erişkinde mediastinal tüberküloz lenfadenopatisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Cengiz, Mete; Tuncel, Ercan; Özdemir, İ. Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Tüberküloza bağlı mediastinal lenfadenopati çocukluk çağı tüberkülozunun (primer tüberküloz) temel röntgen bulgusudur. Yetişkin tipi akciğer tüberkülozunda görülmez. Yetişkinde görülen mediastinal lenfadenopati genellikle lenfoma veya bronkial karsinoma gibi malign bir olayı düşündürür. Yetişkinde sık görülmemesi nedeniyle 5 tüberküloz mediastinal lenfadenopati olgusu sunulmuş, tanı ve ayırıcı tanı özellikleri tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Plasenta accreta'ya bağlı uterus rüptürü
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Küçükkömürcü, Şakir; Cengiz, Candan; Erdoğan, Eftal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Plasenta accreta, plasentanın nadir bir implantasyon anomalisidir. Komplikasyonlarından biri spontan uterus rüptürüdür. Bu yazıda, plasenta accreta ya bağ uterus rüptürü olgusu, ilgili literatür gözden geçirilerek sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Erişkinlerde aorta koarktasyonu ve komplikasyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Cengiz, Mete; Sezer, Hüsnü; Özkan, Hayati; Özdemir, İ. Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı.
    1978-1983 yıllarında aorta koarktasyonu ve komplikasyonu nedeniyle ameliyat edilen 5 erişkin hasta sunulmuş ve bu konudaki bilgiler gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Spontan üriner ekstravazasyon
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Özyurt, Mustafa; Oktay, Bülent; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Üroloji Anabilim Dalı.
    Spontan, non travmatik perirenal ekstravazasyon sık görülmeyen bir olaydır. Olguların büyük bölümünün sebebi kalkülöz üreteral obstrüksiyondur ue konservatif davranılabilir. Cerrahi irişime, olgunun klinik durumuna göre karar verilir.
  • ItemOpen Access
    Fournier gangreni
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Bilgel, Halil; Aydın, İbrahim; Kızıl, Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Bir Foumier gangreni olgusu sunulmuştur. Bu skrotal gangren olgusu acil servisde görüldüğünde semikoma halinde ve kritik bir durumda idi. Acil ameliyattan üç gün sonra hasta, düzeltilemeyen ağır sepsis nedeniyle kaybedilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Lumbo sakral koksigal agenisis
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Vardar, Hayati; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji Anabilim Dalı.
    Sakrum ve koksiks yokluğu nadir bir anomalidir. Bu durum genellikle üriner sistem anomalileri ile birliktedir. Sakrum ve koksiks yokluğunda sinirsel noksanlık motor fonksiyondan çok, duygusal fonksiyondadır. Anomali, spina bifida, konjenital çıkıklar ve yumuşak doku kasılmaları ile birlikte görülebilir. Bu yazıda, sakrokoksigeal agenezis olgusu sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Eksternal iliak arterin fibromüsküler hiperplazisi sonucu alt ekstremite iskarnisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Cengiz, Mete; Sezer, Hüsnü; Özkan, Hayati; Erol, Oktan; Özdemir, İ. Ayhan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Kalp Damar Cerrahi Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Sağ alt ekstremitede iskemi bulguları olan 17 yaşında erkek hastaya, sağ ekstemal iliak arterin fibromuskuler hiperplazisi tanısı, argiograi ve histopatolojik inceleme ile konmuştur. Tedavi, önce eksternal iliak artere endarterektomi ve balon kateter dilatasyonu, 1 yıl sonrise dakron gre{t ile komün iliak -femoral ''bypass" ile gerçekleştirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bursa'da ilk inferior oblik kas geriletme ameliyat
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Başar, Emel; Özçetin, Hikmet; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göz Hastalıkları Anabilim Dalı.
    İnferior oblik kasların bilateral primer işlev artışı nedeniyle V model ekzotropya gösteren bir olguya bilateral inferior oblik kas geriletmesi ve sol dış rektus kası geriletmesi ameliyatı yapıldı. Cerrahiden 3 ay sonra V model ekzotropya kaybolmuş ve oküler hareketler bütün bakış pozisyonlarında normale dönmüştür. Operasyonun tekniği ve sonucu takdim edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Kolon kanserli hastaların dışkı safra asit düzeyleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Bozkurt, Engin; Taga, Yavuz; Memik, Faruk; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Kolon kanseri etyolojisinde safra asitlerinin oynadığı rolü daha iyi anlayabilmek amacı ile yapılan araştırmada, 14 kolon kanseri olgu ve 13 gastro-intestinal sistem dışı rahatsızlığı olan olgu çalışıldı. Dışkıda total safra asitleri sülfürik asit yöntemi ile, 7-0H steroid safra asitleri ise enzimatik olarak tayin edildi. Ayrıca safra asitleri dağılımları ince tabaka kromatografisi yöntemiyle kalitatif olarak incelendi.
  • ItemOpen Access
    Campylobacter jejuni enteriti
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Helvacı, Safiye; Göral, Güher; Töre, Okan; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Mikrobiyoloji Anabilim Dalı.
    Senelerce bir zoonoz olarak bilinen C. jejuni nin, insanlarda da hastalık yapabileceği anlaşılmış bulunmaktadır. Ülkemizde de C. jejuni nin etken olduğu enterit vakalarının bulunduğunu göstermek amacıyla, çalışmamızda direkt bakteriyolojik yöntemleri kullandık . Mikroorganizmayı, gaita örneklerinden Butzler besiyerinde izole ettikten sonra, hareket ve morfolojik özellikleri ile biyokimyasal özelliklerini dikkate alarak adlandırdık. Enterit uak'alarında C. jejuni nin de Salmonella ue Shigella larla birlikte rutin olarak araştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
  • ItemOpen Access
    Trabzon il merkezinde kriminal düşük sorunu
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Bilgel, Nazan G.
    Kriminal düşüklerle ilgili bu çalışma, 1982 yılında Trabzon il merkezindeki 15-44 yaş grubu evli veya dul 1103 kadında retrospektif olarak yapıldı. Denekler 1 /10 sistematik örnekleme ile seçildi ve veriler ev ziyaretleri ile toplandı. Sonuç olarak kriminal düşüğe başvurmanın sık ve yaygın olduğu saptandı. Bu çalışmanın verileri ile Türkiye verileri karşılaştırıldı.
  • ItemOpen Access
    Kronik renal yetmezlikte balık yağının lipit metabolizması üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Yurtkuran, Mustafa; Taga, Yavuz; Öbek, Aydoğan; Özkan, Kemal; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.
    Hemodiyaliz programına alınmış, 3 'ü kadın, 7 'si erkek kronik renal yetmezlikteki gönüllü hastalar üzerinde, balık yağının lipit metabolizması üzerine etkileri incelendi. Balık yağı uygulamasından önce (BYÖ), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterolü % 41.3 :1:1.5 mg, balık yağı uygulamasından sonra (BYS) % 34.2-2.4 mg olarak bulundu (p < 0.02). Lipoprotein elektroforezi de BY
  • ItemOpen Access
    Yapay kalp kapağı endokarditinde cerrahi tedavinin önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Yiğiter, Besim
    Yapay kalp kapağı endokarditine bağlı ölümler uygun antibiotik kullanarak azaltıldı, fakat hiçbir zaman % 50'nin altına indirilemedi. Seyrek fakat çok ciddi yapay kapak komplikasyonu olan bu enfeksiyonun tedavisinde çoğu zaman cerrahi girişim en etkili yöntem olmaktadır. Bunun değerini araştırmak için merkezimizde 1975-1983 yılları arasında karşılaşılmış 24 yapay kapak endokarditi olgusu incelendi. 8 hasta medikal 16 hasta cerrahi tedavi gördü. Cerrahi tedavi gören 16 hastanın 7'sine erken (8 haftadan kısa antibiyotik tedavisini takiben) 9 'una ise geç (8 haftadan uzun süren medikal tedaviden sonra) müdahale edildi. Medikal tedavi gören grupta mortalite % 62,5 (5/8), geç cerrahi girişim yapılan grupta % 44,4 (4/9) ve erken cerrahi girişimde bulunulan grupta ise % 14,3 (1/7) olarak bulundu. Bu sonuçlar göstermektedir ki; yapay kalp kapağı endokarditinde en seçkin yol cerrahi tedavidir ve cerrahi tedavi erken dönemde yapıldığı takdirde sonuç daha yüz güldürücü olmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Lipoproteinler ve aterosklerozis
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Taga, Yavuz; Yurtkuran, Mustafa; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Uygar dünyada aterosklerozis, komplikasyonları olan iskemik kalp hastalıkları ve serebrovasküler hastalıklar ile en önemli ölüm nedenlerinden birisidir. Bu derlemede aterosklerozun oluşumunda lipoproteinlerin oynadığı rol ele alınmıştır.
  • ItemOpen Access
    Konjenital diyafragma hernileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Özkan, Hayati; Cengiz, Mete; Baççıoğlu, Erdal; Özdemir, İ. Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğü Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı.
    1978-1983 yılları arasında ameliyat edilen 9 Bochda/ek, 4 Morgagni hernisi olgusu değerlendirilmiş, bulgular sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Sıçanlarda kolin'in serbest yağ asitlerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Taga, Yavuz; Ulus, İsmail H.; Özkan, Kemal; Kıran, Burhan K.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Biyokimya Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Farmakoloji Anabilim Dalı.
    Serebral yan ventriküle zerk edilen kolin, serum serbest yağ asidi düzeyini belirli ve anlamlı derecede arttırmaktadır. Atropin bu etkiyi önlemek, rnekarnilamin ise değiştirmemektedir. Kolin 'in bu etkisi splanknik siniri iki taraflı kesilmiş sıçanlarda da önlenmektedir. Bu bulgular kolinin merkezi muskarinik reseptörleri uyararak ve splanknik sinirler üzerinden giden bir etki ile serum serbest yağ asidi düzeyini arttırdığını göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    Travmatik arterio-venöz fistüller ve komplikasyonları
    (Uludağ Üniversitesi, 1984) Özkan, Hayati; Cengiz, Mete; Baççıoğlu, Erdal; Sezer, Hüsnü; Özdemir, İ. Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğü Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı.
    Cerrahi yöntem ile tedavi edilen 33 travmatik AV fistül olgusu arda dönük olarak incelendi. Arteriovenöz fistül en sık alt ekstremitenin büyük damarları arasında (% 72. 7) görüldü. Venöz yetmezlik (% 63.6), arteriyel yetmezlik (% 54.5) ue kalb yetmezliği (% 30.3) sık görülen komplikasyonlar. Pulmoner emboli(% 12.1), endokardit (% 9.0) ue böbrek yetmezliği (% 6.0) bulguları daha seyrek görüldü. Mikroskobik olarak arter mediası ve elastik tabakalarda incelme saptandı. Olguların çoğunda (% 66.6) arter ve ven, safen ven interpozisyonu ile onarıldı. Daha seyrek olarak safen ven yaması ile veya primer onarım yapıldı. Ameliyattan bir hafta sonra fistülün sistemik belirtileri tamamen kayboldu. Yirmi sekiz olgu (% 85.0) iyileştirildi. Bir olgu (% 3.0) öldü. Uç olguda (% 12.0) kronik vasküler yetmezlik oluştu.