1981 Cilt 8 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 20
  • ItemOpen Access
    Ameliyat öncesi barsak hazırlığı
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Çetinkaya, Çetin; Kızıl, Ayhan; Özer, Gürsu; Karaca, Fikret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Bu çalışmamızda ameliyat öncesi barsak temizliği ile ilgili yöntemler araştırılmış, olgular kaynak verileriyle karşılaştırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    İntihar ve intihar girişimleri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Taneli, Suna; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Psikiyatri Anabilim Dalı.
    Bu çalışmaya, 9.11.1980 - 8.11.1981 tarihleri arasındaki bir yıllık periodda, Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Polikliniğine, intihar girişimi nedeni ile başvuran 8(% 70.24) kadın ve 36 (% 29. 75) erkek olmak üzere toplam 121 hastanın tümü alınmıştır. 111 hasta ile psikiyatrik görüşme yapılmıştır. İki erkek hasta ile, 6 kadın hasta psikiyatrik ilk görüşmeyi reddetmiş, iki hasta da komadan çıkamayarak ölmüştür. Hastaların en genci 11, en yaşlısı ise 81 yaşında olup ortalama yaş 23.65 ± 8. 57'dir. Yaş dağılımına göre yoğunlaşma 15-24 ve 25-34 yaş arasındadır. Öğrenim durumları araştırıldığında ilkokul mezunlarının çoğunlukta olduğu görülmektedir. Mesleki durumlarına göre olguların büyük çoğunluğunu (% 50.8) ev kadınları oluşturmaktadır. Sonra sırası ile öğrenciler (% 12. 90) ve işçiler (% 1 0.48) gelmektedir. % 25.9 'u da diğer meslek gruplarındandır. Medeni durum dikkate alındığında belirgin fark şu iki grupta görülmektedir: 18 yaşından küçük olan bekarlarda 5 erkeğe karşın 17 kız, 18 yaşın üstündeki evlilerde ise 13 erkeğe karşın 39 kadın düşmektedir. Girişim saatleri bilinen 109 kişiden, kadınların gerek sabah gerekse akşam saatlerinde, erkeklerin ise daha çok akşam saatlerinde intihar girişiminde bulundukları dikkati çekmektedir. Gerek kadınlarda, gerekse erkeklerde pazar ve pazartesi günleri intihar girişiminin en sık olduğu günler olarak dikkati kati çekmektedir. Kadınlarda Şubat ve Temmuz erkeklerde ise Aralık ve Nisan ayları intihar girişiminin en sık olduğu aylar. Girişim şekli incelendiğinde olguların büyük çoğunluğunun (% 90.90) ilaç kullanarak intihara kalkıştıkları görülmektedir. Birinci derecede analjezik-antipiretikler en sık kullanılan optalidon; ikinci derecede psikofarmakalar en sık kullanılanları trankilizanlar olarak dikkati çekmektedir. Acil Polikliğine başvurulduğunda olguların 67 'sinin(% 55.37) şuurunun açık, 29'unun (% 23.9) konfü 3'ünün (% 2.4) somnolan ve 22'sinin (% 18.1) komada olduğu saptanmıştır. Olguların 28 'inin (% 23.14) birden fazla girişimi olduğu görülmüştür. "Bardağı taşıran damla" olarak intihar girişimine neden olan olayların birinci derecede ana-baba kardeşler ile eş ve sevgili ile olan sorunlar olduğu saptanmıştır. 43 olgunun ( % 34.95) belirli bir psikiyatrik tanı grubuna sokulamayıp "kısa devre reaksiyonu = Kurszchluss Reaktion" olarak tanımlandığı dikkati çekmektedir.
  • ItemOpen Access
    Şişmanlık hastalığının tedavisinde mide bölünmesi
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Kızıl, Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Bu deneysel çalışma aşırı şişmanlarda son zamanlarda uygulanan yeni bir cerrahi girişim olan mideyi ikiye bölmenin uygulaması ve sonuçlarını içermektedir. Çalışmamızda 12 Yeni Zelanda türü tavşanda mide dikişlerle üstteki daha ufak olmak üzere iki bölüme ayrıldı. Bu iki bölüm arasında midenin büyük kurvatur tarafından 1 cm lik bir geçiş bırakıldı. Böylece hayvanların kısa zamanda ve daha az yiyecek ile doygunluk hissine kavuşması amaçlandı. Uç ay gözlenen tavşanlarda aynı yiyecekler ile beslenen 12 plasebo grubu tavşana göre oldukça belirgin bir kilo kaybetme saptandı. Bu kilo kaybı esnasında diğer cerrahi girişimlerde görülen yan tesirlerin meydana gelmediği de ayrıca gözlendi.
  • ItemOpen Access
    Sultan lll. Mustafa dönemine ait orijinal bir saray tıp defteri ve bazı sonuçlar
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Demirhan, Ayşegül; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışmada Başbakanlık Arşivinde bulunan ve 1774 tarihli orijinal bir saray tıp defteri incelenmiş ve günümüz tıbbı açısından bazı değerlendirmelere varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Mitral darlığı olgularında tedavi ilkeleri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Aydınlar, Ali; Cordan, Jale; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları-Kardioloji Anabilim Dalı.
    Mitral darlığı nedeniyle ortaya çıkan akut akciğer ödemi, tromboembolism, hemoptizi, ritm bozuklukları özellikle atrial fibrilasyon sıklıkla karşılaşılan olaylar içinde bulunmaktadır. Digitalizasyon, diüretik tedavisi gibi klasik medikal tedavinin aynı olmasına karşılık antikoagülan tedavinin uygulanışı tartışmalıdır. Medikal teknolojideki gelişmeler mitral darlığının cerrahi tedavisinde yeni boyutlar geliştirmiştir. Operasyon sırasında veya daha sonra kardiologları ve cerrahları uğraştıran sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
  • ItemOpen Access
    «Out-patient» sağlık kuruluşları
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Özyurt, Gürayten; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.
    “Out-Patient" Sağlık Kuruluşları, hastane içinde, cerrahi klinikleri ile kombine çalışan, hastane içinde bağımsız kurulumlar ve tamamen bağımsız kurumlar olarak organize edilmişlerdir. ASA sınıflandırmasının II ve III sınıfındaki hastalar kuruma kabul edilmektedir. Genel, lokal ve eşitli rejyonal anestezi teknikleri uygulanmaktadır. En önemli komplikasyonlar ameliyat sonrası kusma, bulantı ve hipotansiyondur. Hastaların hastanelere transfer oranı % 0.2 dir. Out-patient cerrahisi, özenli ve kaliteli hasta bakımı ve ekonomik yönden büyük tasarruf sağlamaktadır.
  • ItemOpen Access
    Faringo-özofageal divertikül (bir olgu nedeniyle)
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Kızıl, Ayhan; Devranoğlu, Muammer; Aydın, İbrahim; Tavlı, Şakir; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Özofagus divertikülleri arasında en büyük görülme oranına sahip olan faringo-özofageal divertiküller konusunda kliniğimize başvuran bir olgu nedeniyle literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği ile birlikte olan primer akciğer tüberkülozunda Rifampin tedavisinin yeri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Kaçar, Murat; Günay, Ünsal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği tesbit edilmiş bir olguda bir yıl sonra primer akciğer tüberkülozu tanısı kondu. Rifampin tedavisine alınan olguda bir yıl süre ile yapılan gözlemlerde hemolitik kriz gözlenmedi. G6PD enzimi eksikliği ile birlikte görülen tüberküloz olgularında, major antitüberkülo ilaçlardan INH ve PAS'ın hemoliz yapma riskleri gözönüne alınarak Streptomisin + Rifampin kombinasyonun emniyetle kullanılabileceği sonucuna varıldı.
  • ItemOpen Access
    Arteria brachialis varyasyonları
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Çimen, Ahmet; Mağden, A. Orhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Anabilim Dalı.
    Bir olgu nedeniyle a. brachialis varyasyonları gözden geçirilmiştir. Normalde a. brachialis dirsek ekleminde a. radialis ve a. Ulnaris’e ayrılır. Olgumuzda ise a. radialis kalın bir arter olarak a. brachialis başlangıcında çıkmakta ve a. brachialis ön kolda a. ulnaris olarak devam etmektedir.
  • ItemOpen Access
    Kronik posterior fossa epidural hematomu
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Cordan, Teoman; Korfalı, Ender; Buharalı, Zeki; Doygun, Muammer; Aksoy, Kaya; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Makalemizde, kronik posterior fossa epidural hematoma vakası takdim edildi ve klinik seyri etkileyen nedenler tartışıldı.
  • ItemOpen Access
    Travmatik anterior cerebral arter anevrizması
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Cordan, Teoman; Aksoy, Kaya; Heper, Mesut; Korfalı, Ender; Buharalı, Zeki; Doygun, Muammer; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Bir olgu nedeniyle post travmatik anterior serebral arter anevrizması bahsedilmiş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kauda Ekuina'nın reduntant sinir kökü
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Buharalı, Zeki; Korfalı, Ender; Doygun, Muammer; Heper, Mesut; Cordan, Teoman; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Bu makalede her iki bacakta kuvvetsizlik ve uyuşukluk olan bir hasta takdim edildi. Myelografide L 3'de tam blok gösterdi. Ameliyatta kauda ekuina liflerinde şişme ve yumaklaşma görüldü. Dekompressif laminektomiyi takiben hastada belirgin iyileşme oldu.
  • ItemOpen Access
    Arteryosklerozda sistolik zaman intervalleri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Cordan, Jale; Yenigün, Mustafa; Aydınlar, Ali; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları-Kardioloji Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hstalıkları Anabilim Dalı.
    Çalışmamızda 40 akut myokard enfarktüslü ve 20 normal olguda sistolik zaman intervalleri ve bu intervallerin prognoz ve enfaktüs lokalizasyonu ile ilişkileri araştırıldı. Sistolik zaman intervalleri değerlerindeki değişmelerle prognoz arasında korelasyonlar saptandı. Myokard infarkttüsü lokalizasyonları ile sistolik zaman intervalleri arasında ilişkiler araştırıldı.
  • ItemOpen Access
    Thiopental ve diazepam'ın halotan anestezisi sırasındaki kalb hızı ve ritm üzerine etkileri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Kutlay, Oya; Şahin, Şükran; Kök, Recep; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hstalıkları Anabilim Dalı.
    Bu çalışma halolan anestezisi sırasındaki kalb hızı ve ritm üzerine indüksiyon ajanlarının etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. lndüksiyonda Na thiopental ve diazepam kullanılmış ve bu ajanların sinusal rilm üzerine etkileri karşılaştırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Genel anestezi sırasında orta kulak basıncındaki değişiklik
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Kutlay, Oya; Tezel, İlker; Şahin, Şükran; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı.
    Genel anestezi sırasında verilen N2 O'in vücudun içerisinde hava bulunan boşluklarında hızla gelişen belirgin bir genişlemeye neden olduğu bilinmektedir. Bu yazıda farklı yoğunluklarda verilen N2 O'in orta kulak basıncına etkisi araştırılmış ve tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gebelikte görülen vulvovaginal candidiasis'in clortrimazole ile tedavisi
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Dönmez, Emine; Esmer, Ahmet; Kıyan, Suat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Vulvovaginal candidiasisi olan 32-36. gebelik haftalarındaki 64 hastada clortrimazole uygulandı. Teşhis kültürler ile konuldu ve hastalara 6 gün, günde 1 tablet clortrimazole ve günde 2 defa vulvalarına sürmek üzere clortrimazole krem verildi. Hastaların eşlerine de clortrimazole krem uygulandı. 62 hastada tedaviden sonra hiçbir şikayet kalmadı. 2 hastada hafif şikayetler kaldı, 4 hastanın tedaviden sonraki kültürlerinde candida üredi. Candida'nın kadın genital organlarındaki varlığı tartışıldı ve Clortrimazole'ün gebelikteki vulvouaginal candidiasiste etkili birantimikotik ajan olduğu sonucuna varıldı.
  • ItemOpen Access
    Profilaktik antibiotik tedavisinin postpartum enfeksiyonun profilaksisinde değeri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Esmer, Ahmet; Doğan, Ahmet; Kıyan, Suat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Dolum Kliniğinde 22.6.1977 ve 6.12.1978 tarihleri arasında doğum yapan 106 olgudan 66'ine profilaktik olarak günde 2 gr. Ampicilline verildi. 41 kişilik kontrol grubu ile birlikte değerlendirildi. Profilaktik antibiotik alan 6 hastada postpartum enfeksiyon saptandı. Kontrol grubunda ise 4 hastada postpartum enfeksiyon görüldü.
  • ItemOpen Access
    İntrauterin kontraseptiflere bağlı hipermenorenin epsilon aminocaproic asid ile tedavisi
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Esmer, Ahmet; Önal, Fikret; Uğurbil, Kemal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Intrauterin kontraseptif araç kullanımına bağlı hipermenoresi olan 23 hastada menstruasyon sırasında oral yoldan Epsilon aminocaproic asitten günde 3 defa 2 gr. uygulanmıştır. Bütün haftalarda adet kanamalarının miktarının belirgin olarak azaldığı gözlenmiştir. 4 hastada bulantı, baş ağrısı gibi yan etkiler olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Gebeliğe bağlı hipertansiyonun önlenmesinde Rollover test'in (supine pressor test) değeri
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Esmer, Ahmet; Önal, Fikret; Uğurbil, Kemal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
    Gebeliğin 28-34. haftaları arasında, daha önce böbrek hastalığı ve hipertansiyonu olmayan 64 primigravida kadında Rollover test (ROT) uygulandı. 20 hastada pozitif ROT sonuçlan alındı. Bu gebelerin 14'ünde gebeliğe bağlı hipertansiyon (GBH) geliştiği saptandı, % 30 oranında yalancı pozitif ve% 9 oranında yalancı negatif sonuç olduğu gözlendi. ROT'in gebeliğe bağlı hipertansiyonun önceden saptanmasında faydalı bir test olabileceği sonucuna varıldı.
  • ItemOpen Access
    Mikroşirürji tekniği ile yapılan arter anastomozlarının angiografik ve histolojik incelenmesi
    (Bursa Üniversitesi, 1981) Heper, Mesut; Cordan, Teoman; Buharalı, Zeki; Oğul, Erhan; Pehlivan, Nevzat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Nöroşirürji Anabilim Dalı.
    Bu araştırmada, Yeni Zelanda tipi 20 tavşanda A. karotis kommunis'lerde mikroşirürjikal teknikle uç-uca ve uç-yan anastomoz yapıldı. Değişik zamanlarda yapılan angiografilerle açıklık oranı değerlendirildi. Ayrıca anastomoz yerinde ve klips uygulanan damar kesimlerinde oluşan histolojik değişiklikler takip edildi.