1979 Cilt 6 Sayı 1-2-3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 32
  • ItemOpen Access
    Kaynatılmış zeytin yağının karsinojenik etkisi
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Karaca, Rıza; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Bu çalışma 2-4 saat, 275 C ısıtılmış zeytin yağı ile yapıldı. Kaynamış yağ, kömür karışımı sıçanların femoral kasları arasına 2 cc. injekte edildi. Bir sene sonra yapılan inceleme sonucu yanık yağ injekte edilen sıçanlarda tümörler meydana geldiği görüldü. Meydana gelen tümörlerin benign karakterde olduğu; uzun süre ısınmış yağ injekte edilen sıçanlarda tümör sayısının, diğer gruba göre artmış olduğu görüldü. Yağların uzun süre ısıtılması ile düşük potensiyelli karsinojenik etkinin, ısıtılma süresi ile artacağı kanısına varıldı.
  • ItemOpen Access
    Kronik çok ilerlemiş aktif akciğer tüberkülozlu olgularda kan serumunda lgA ortalama düzeyinin kantitatif değişiklikleri
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Özyardımcı, Nihat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı.
    Bu çalışmamızda, 12 si normal, 43 ü Kronik Çok ilerlemiş Aktif Akciğer Tüberkülozu tanısı alan toplam 55 olguda kan serumunda (lgA) lmmünoglobulin A seviyeleri araştırıldı. Aldıkları tüberkülostatik ilaçlara göre üç gruba ayrılan Kronik Çok ilerlemiş Aktif Akciğer Tüberkülozlu olguların kan serumu IgA seviyeleri birbirleri ve normal olguların kan serumu lgA seviyeleri mukayese edildi. Tüberkülozlu olgularda Kan Serumu IgA seviyeleri normal olgulara nazaran daha yüksek seviyelerde saptandı.
  • ItemOpen Access
    Bursa il merkezinde antropometrik ölçümlerle ilkokul çocuklarının fiziksel gelişmesinin incelenmesi
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Erem, Türkan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Anabilim Dalı.
    Bursa il merkezinden seçilen dört ilkokulda her sınıftan birer örnek şube alınarak 6-12 yaş grubunda 747 erkek, kız öğrenci üzerinde antropometrik ölçümler yapıldı. Araştırma kapsamına 396 erkek ve 351 kız öğrenci alındı. Bu öğrencilerin boy, ağırlık, oturma yüksekliği, göğüs çevresi, göğüs yüksekliği, abdomen uzunluğu, pelvis uzunlukları, üst ve alt ekstremite uzunlukları ölçülerek kayıt edildi.
  • ItemOpen Access
    Gebelik sırasındaki kalb hastalıklarında tedavi ilkeleri
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Hünük, Ahmet; Cordan, Jale; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Gebe kalb hastalarının tedavisi büyük bir benzerlikle gebe olmayan kalb hastalarının tedavisine uyum gösterir. Aktivite, diyet, diüretikler, anksiyetenin etkileri düzenlenir. Gebe kalb hastalarında endikasyon konursa kalb cerrahisi uygulanabilir.
  • ItemOpen Access
    Acquired and congenital heart diseases during pregnancy
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Hünük, Ahmet; Cordan, Jale; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Gebelikte rastlanan edinsel kalb hastalıklarından Romatizmal menşeli hastalıklar % 80-90 arasındadır. Bunların içinde mitral stenoz ön planda gelir. Doğumsal kalb hastalıklarına ise % 1-3 oranında rastlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Gebelikte kalb hemodinamiği
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Hünük, Ahmet; Cordan, Jale; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Gebelik sırasında ve doğum, kurtulma ile erken lohusalık devrinde önemli hemodinamik değişiklikler olmaktadır. Son zamanlarda bu değişikliklerden maternal postürün önemli derecede sorumlu olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Deri damarları ve fonksiyonları
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Palalı, Zeki; Erem, Türkan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Deri Hastalıkları Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Anabilim Dalı.
    Bu makalede derinin kan damarları ve fonksiyonları anlatılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Akciğer kanserinde kemoterapi ve immun tedavi
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Özyardımcı, Nihat; Balban, Ülkü; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı.
    Primer Akciğer Kanserlerinde Kemoterapi tartışılmış ve bu konudaki literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Akciğerin lenfatik sistemi
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Erem, Türkan; Özyardımcı, Nihat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Anatomi Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı.
    Bu yazımızda insan akciğerinin lenf kanalları tartışıldı ve literatür gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Safra kesesi adenomyomatosisi
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Küçükel, Ahmet; Doğruyol, Hasan; Kızıl, Ayhan; Devranoğlu, Muammer; Ciner, Birol; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Klinik olgularımız arasında rastladığımız 2 safra kesesi adenomyomatosisi takdim edildi. Klinik belirtileri, radyolojik ve histopatolojik tanısı ile iyiletimi tartışıldı.
  • ItemOpen Access
    Çocuklarda geçirilmiş osteomiyelite bağlı multiple metafiziel çanaklaşma
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Adanır, Celal; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji ve Radyoterapi Anabilim Dalı.
    İki çocuk hastamızda, geçirilmiş osteomiyelit nedeniyle oluşan multiple metafiziel çanaklaşma vak'ası takdim edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kafada lokalize eozinofilik granüloma vak'ası
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Adanır, Celal; Özyardımcı, Nihat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Radyoloji ve Radyoterapi Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı.
    Sol parietal kemikte lokalizasyon gösteren eozinofilik granüloma vak'asında, radyolojik görünüm tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Yanık komplikasyonu olarak ortaya çıkan Curling ülseri
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Çetinkaya, Çetin; Devranoğlu, Muammer; Aydın, İbrahim; Küçükel, Ahmet; Karaca, Fikret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Kliniğimizde % 31-40 oranında ikinci derece yanığı olan ve yanıktan sonra beşinci gün bol miktarda hematemez ile ortaya çıkan, radyolojik olarak ta saptanan bir akut stress ülseri takdim edildi. Kaynaklar gözden geçirildi, etyolojisi ve iyiletimi tartışıldı.
  • ItemOpen Access
    El parmaklarında fleksiyon kontraktürleri
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Devranoğlu, Kazım; Etker, Barbaros; Küçükel, Ahmet; Devranoğlu, Muammer; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
    Kliniğimizde tedavi edilen 4 el parmağı fleksiyon kontraktürü olgusunun analizi yapılarak uygulanan tedavi prensiplerinden bahsedilmiş ve tedavi edilen 4 olgu takdim edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Herediter hemorajik telenjiektazi
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Palalı, Zeki; Tunalı, Şükran; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Deri Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bir Herediter hemorajik telenjiektazi olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Romatoid artriti taklid eden bir Behçet olgusu
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Palalı, Zeki; Tunalı, Şükran; Karaca, A. R.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Deri Hastalıkları Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patolojik Anatomi Anabilim Dalı.
    Rematoid artrit'e benzeyen bir Behçet hastası sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Oral tüberküloz (üç olgu nedeni ile)
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Özyardımcı, Nihat; Palalı, Zeki; Gözü, R. Oktay; Balban, Ülkü; Halilçolar, Hüseyin; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı.; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Deri Hastalıkları Anabilim Dalı.
    Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Kürsüsü'ne 1976-1978 tarihleri arasında baş vuran akciğer tüberkülozu olguları içinde rastlanan 3 oral tüberküloz nadir görülmesi nedeni ile takdim dilmiş ve literatür yapılıştır.
  • ItemOpen Access
    Yeni doğanda appendiks absesinden olan ince barsak tıkanması
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Doğruyol, Hasan; Devranoğlu, Muammer; Arınç, Onat; Aydın, İbrahim; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Cerrahi Anabilim Dalı.
    Yeni doğan bir çocukta, apandiks perforasyonunun neden olduğu bir ileus olgusu (ince barsak tıkanması) takdim edildi ve kaynaklar gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Kistik gronulosa hücreli over tümörü vakası
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Kalyanaraman, Uma P.; Prezyna, Antony P.; Hreshchyshyn, Myroslaw M.; Uluçevik, Candan Cengiz; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın-Doğum Anabilim Dalı.
    13 yaşında bir kız hastada görülen overin kistik granulosa hücreli tümörü takdim edilmiştir. Hastada klinik olarak virilizasyona ait herhangi bir bulgu olmadığı halde, kist sıvısının hormonal tetkikinde testosteron seviyesi çok yüksek bulunmuştur. Tümörün cerrahi olarak çıkarılmasından sonra kan, idrar ve periton sıvısında hormon seviyeleri normal bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Dilin nörilemmoması
    (Bursa Üniversitesi, 1979) Erol, Oktay; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Patoloji Anabilim Dalı.
    Dilde yerleşen nörilemmoma vak'ası tanımlanmıştır. Nadir görülen ve dilde yerleşen nörilemmomalar benign, kapsüllü tümörlerdir. Seyrek olarak malign dejenerasyon gösterirler.