Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu sikluslarında embriyo transferinin abdominal ultrasonografi kılavuzluğunda veya ultrasonografi kullanılmadan yapılmasının klinik sonuçlarının değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-07-06

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yardımlı üreme yöntemlerinde ovaryan stimülasyon ve embriyo kültüründeki büyük ilerlemelere rağmen embriyo transfer (ET) tekniklerindeki ilerlemeler sınırlı kalmıştır ve optimal ET tekniği konusunda fikir birliği bulunmamaktadır. Retrospektif olarak yürüttüğümüz çalışmamızda ET sırasında abdominal ultrasonografi kullanılmasının, ultrasonografi kullanılmadan klinik dokunma yöntemi ile ET yapılan olguların implantasyon ve klinik gebelik oranlarının karşılaştırılması hedeflenmiştir. Beşinci günde iyi kalitede tek embriyo transferleri transabdominal ultrasonografi ile (grup 1, n=47) ve klinik dokunma yöntemi ile yapılan (grup 2, n=46) hastaların implantasyon ve klinik gebelik oranları karşılaştırıldı. Sonuçta gruplar arasında implantasyon oranları için anlamlı farklılık izlenmedi (sırası ile grup 1 de %42.6 ve grup 2 de %34.8, p=0,44). Klinik gebelik oranları sırası ile grup 1 de %36.2 ve grup 2 de %26.1 idi (p=0,29). Transfer sonrası transvajinal ultrasonografi ile kontrol edilen hava kabarcığının fundusa olan mesafeleri ve endometrial kalınlıkları karşılaştırıldığında; iki grup arasında anlamlı fark gözlenmedi sırasıyla; p=0,25 ve .p=0,83.
Despite the great development in ovarian stimulation and embryo culture in assisted reproductive techniques, progress in embryo transfer (ET) techniques remains limited and there is no consensus for optimal ET technique. In this retrospective study, we aimed to compare the implantation and clinical pregnancy rates for patients with two different transfer methods. Implantation and clinical pregnancy rates of day five, good quality, single transfered embryos were compared for transabdominal ultrasonography guidance (group 1, n = 47) and for clinical touch method (group 2, n = 46). There were no significant difference for implantation rates between the groups (42.6% in group 1 and 34.8% in group 2, respectively, p = 0.44). Also clinical pregnancy rates were not different between groups; 36.2% for group 1 and 26.1% for group 2 (p = 0.29). When the distance between the uterus fundus and air bubbles and endometrial thickness during the embryo transfer controlled by transvaginal ultrasonography after transfer are compared; there were no significant difference between the two groups, respectively p = 0.25 and p= 0,83.

Description

Keywords

Embriyo transferi tekniği, Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, İmplantasyon, Transabdominal ultrasonografi, Intracytoplasmic sperm injection, Klinik gebelik, Transabdominal ultrasound, Embryo transfer technique, Clinical pregnancy, Implantation

Citation

Kasapoğlu, I. vd. (2018). ''Intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu sikluslarında embriyo transferinin abdominal ultrasonografi kılavuzluğunda veya ultrasonografi kullanılmadan yapılmasının klinik sonuçlarının değerlendirilmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 44(2), 89-94.