Kardiyopulmoner baypasın kalp kası üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-09-26

Authors

Kumtepe, Gencehan
Gürbüz, Orçun
Karal, İlker Hasan
Yüksel, Ahmet
Ercan, Abdülkadir
Saba, Davit

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, kalp-akciğer makinası kullanılarak ve kullanılmadan atan kalpte koroner baypası yapılan olgularda, kalp-akciğer makinasının kalp kası üzerine etkilerini değerlendirmek için tasarlandı. Kliniğimize isteğe bağlı koroner baypas yapılmak üzere refere edilmiş 20 olgu, eşit iki gruba ayrılarak prospektif ve randomize olarak çalışmaya alındı. Birinci gruba atan kalpte coroner baypası ve ikinci gruba kalpakciğer makinası kullanılarak atan kalpte coroner baypası operasyonu uygulandı. Olgulardan preoperatif creatinine kinase-myocardial bound (CK-MB), cardiac troponin I (cTnI), N-terminal pro-brain natriüretik peptide (NT-pro-BNP) ve karbonhidrat reaktif protein (CRP) düzeylerine, postoperatif 4, 12, 24, 48. saatlerde CK-MB ile cTnI, 4, 24. saatlerde NT-pro-BNP ve 24. saatte CRP düzeylerine bakılmak üzere venöz kan örnekleri alındı. Grup 1’de hasta damar sayısının daha düşük olmasıyla ilişkili olarak, distal anastomoz sayısı (2.1±0.3) anlamlı olarak Grup 2’den (3.3±0.9) daha düşüktü (p=0.004). Miyokardiyal hasar göstergeleri olarak değerlendirdiğimiz CK-MB ve cTnI düzeylerini karşılaştırdığımızda, gruplar arasında postoperatif CK-MB düzeyleri açısından fark yoktu. Grup 2’de cTnI düzeyleri postoperatif 12, 24 ve 48. saatlerde daha yüksek olarak saptandı. Postoperatif kardiyak fonksiyonları değerlendirmek için baktığımız NT-pro-BNP düzeyleri, Grup 2’de 4. saatte anlamlı olarak daha yüksekti. İnflamasyon göstergesi olarak değerlendirdiğimiz CRP düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı.
This study was designed to investigate the effect of heart-lung machine on myocardium in beating heart coronary bypass patients operated with or without heart-lung machine support. A total of 20 randomized patients undergoing isolated CABG surgery at our institution were prospectively enrolled in this study and divided into 2 groups. Patients in group 1 underwent off-pump surgery and patient in group 2 underwent beating heart surgery with heart-lung machine support. Blood samples were collected preoperatively to determine creatine kinase (CKMB), troponin I (cTnI), N-terminal pro-brain natriüretik peptide (NT-pro-BNP) and C-reactive protein (CRP) levels and 4, 12, 24, 48 hours after surgery for the levels of cTnI; 4 and 24 hours after for NT-pro-BNP and 24 hours after for CRP levels. In view of the low effected vessel number, in group 1, the number of distal anastomoses (2.1±0.3) were significantly lower than group 2 (3.3±0.9) (p=0.004). Among indicators of myocardial injury; there were no differences in CK-MB levels between two groups. In group 2, cTnI levels 12, 24 and 48 hours after surgery were significantly higher. In group 2, NT-pro-BNP levels for postoperative cardiac function evaluation were significantly higher 4 hours after surgery.

Description

8. Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahide Yenilikler Kongresi’nde sunulmuştur.

Keywords

Kardiyopulmoner baypas, Atan kalpte koroner baypası, Biyobelirteçler, Cardiopulmonary bypass, Beating heart coronary artery bypass, Biomarkers

Citation

Kumtepe, G. vd. (2017). "Kardiyopulmoner baypasın kalp kası üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 43(3), 103-108.