1977 Cilt 6 Sayı 1-2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 15 of 15
  • ItemOpen Access
    Türkiyede fonların kaynak dağılım sistemi ve aksayan yönleri
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Uludağ, İlhan
    Türkiye ekonomisinin 1960'lı yıllarında günümüzedek güncelliğini kaybetmemiş sorunlarından birini; özellikle hızlı kalkınmanın uzun dönemde kalkınma planlan çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışmasının sonucu, bir zorunluk olarak ortaya çıkmış bulunan fon pazarlarının kuruluşu ve işleyişine ilişkin problemler oluşturmaktadır. Sorun; kuşkusuz çeşitli açılardan ele alınıp incelenebilir. Gerçektende gerek diğer ülkelerde, gerekse Türkiye'de konu çok değişik yönleriyle araştırılmışsa da, tartışmaların genellikle üç grupta (ekonomik, hukuki ve mali yönlerden) toplanabildiği söylenebilir. Bu küçük çalışma ise, fon pazarlarına ilişkin sorunlarına sadece ekonomik açıdan bir yaklaşım yaparak, Türkiye'de tasarruf fonlarının kaynaklan, akımları etkileyen çeşitli faktörler hakkında bilgi sahibi olabilme amacına yönelik bulunmaktadır.
  • ItemOpen Access
    2000 yılının senaryosu
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Leontief, Wassily; Schreiber, Jean Louis Servan; Palamut, Mehmet E.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Gezegenin geleceğine ilişkin yeterli bilgi olmadığından, bugün önüne gelen, rastgele birşey söylemektedir. Bazan, buğdayın, metalin ve enerjinin kıtlığını buruk bir biçimde duyacağımızdan; bazan teknik gelişmelerin sınırsız kaynakları yararlanmamıza hazır bulunduracağından, söz ediliyor.
  • ItemOpen Access
    Destekleme fiat politikasının kamu ekonomisi ilkeleri yönünden değerlendirilmesi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Şener, Orhan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Ülkemizde uygulanmakta olan destekleme fiat politikasının önemli ekonomik ve sosyal etkileri olmaktadır; Bu politika, bazı siyasal partiler tarafından oy maksimizasyonunu gerçekleştirecek şekilde, etkin bir alet olarak kullanılmaktadır. Ancak, destekleme fiat politikasının bu yönü konumuz dışında kalmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Tüketici davranış araştırmasında kullanılan yöntemler
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Tokol, Tuncer; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Tüketici davranış araştırmasında pazarlama araştırmacısının kullanılabileceği çeşitli araştırma yöntemleri vardır. Bunlar temel olarak dolaylı ve dolaysız yöntemler olarak ikiye ayrılırlar. Dolaysız yöntemler, tüketicinin davranış yapısı hakkında bilgi toplamada etkili olan anket ve gözlem yöntemleridir. Dolaylı yöntemler ise, tüketicinin kişiliğine ilişkin bilgilerin toplanmasında kullanılan ve psikologlar ile psikiyatristler tarafından geliştirilen yöntemlerdir. Bunları üç grupta incelemek mümkündür.
  • ItemOpen Access
    Türkiye'de dış kaynak sorunu
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Palamut, Mehmet E.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Yetişkin kafalar çağdaş dünyada oluşan olayların kökenine bilimsel ve tarafsız bir biçimde gözlemlediklerinde, şu iki gerçeği görmezlik edemeyeceklerdir. Bir tarafda, sürekli olarak ,(Siyasal erkinliğe erişmiş Devletler) zincirine eklenen ve ekleme umuduyla tutuşan halkalar; diğer tarafda, ekonomik gelişme sorunlarını henüz çözememiş olmalarının bir sonucu olarak ekonomik bağımlılıklar!.. İşte, içerisinde yaşadığımız dünyadaki düşünürleri sürekli düşündüren bir konu: Az gelişmiş ülkeler ve bunların büyük çoğunluğunun karşı karşıya bulundukları dış kaynak sorunu.
  • ItemOpen Access
    Fransız hukukunda maden işletmelerinin hukuki yapısı
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Öçal, Akar
    10 Eylül 1807 tarihli Ticaret Kanunu (FTK), maden çıkarılmasının hukuki durumunu açıkça ortaya koymamıştı. Ancak 21 nisan 1810 tarihli kanunun 32. maddesi, maden çıkarma işleminin ticari bir işlem olarak telakki edilemeyeceğini hükme bağlamıştı. Bu sebeple, istihraç sanayii de, tıpkı tarım işletmeleri gibi ticari olmayan bir faaliyet olarak telakki edilmekteydi. Bu durum, 9 eylül 1919 tarihli kanunun yürürlüğüne kadar sürdü. Gerçekten anılan kanunun 5. maddesi ile, maden çıkarılmasının bir ticari iş sayıldığı hükme bağlanmıştı.
  • ItemOpen Access
    COBB - douglas fonksiyonu
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Aşkan, Hasan
    Marshalian tipteki üretim fonksiyonları içinde, en fazla bilinip kullanılan bu üretim fonksiyonu ismini, araştırmalarının sonucunda, özelliklerini bulan profesör Douglas ile, özelliklerinin ifade edilebilinmesi için matematiksel şekil ileri süren matematikçi Cobb'dan almıştır. Fonksiyon daha önce de Wicksteed tarafından ileri sürülmüş ise de geniş kabul edilebilirliğini araştırmalarıyla fonksiyona büyük destek sağlayan Douglas'a borçludur.
  • ItemOpen Access
    Kamu ekonomisinde kişisel tercihlerin açıklanması
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Şener, Orhan
    Gönüllü Değişim (Voluntary Exchange) ve Refah Yaklaşımları, ferdi tercihlerin yansıtılması bakımından realiteye uymamaktadır. Bu nedenle, daha realist bir açıklama tarzı için, fertlerin tercihlerini endirek olarak yansıtan kollektif karar alma (oylama) mekanizmasını incelememiz gerekmektedir. Gerçekten, oylama mekanizmasının piyasa mekanizmasına benzer yönünü ortaya koyarak, ferdi tercihlerin siyasal yöntemlerle nasıl yansıtılmakta olduğunu daha açık bir şekilde görebiliriz. Piyasadaki rekabet unsuru nasıl ki, tüketicilerin tercihlerine uygun bir şekilde üretcileri özel mal üretmeye sevk ediyorsa; siyasal alanda da politikacılar seçmenlerin çıkarlarını gerçekleştirmek için aralarında rekabette bulunmaktadırlar. Yani, ekonomi ilmindeki 'homoeconomicus' anlamında seçmenler ve politikacılar şahsi çıkarlarını rasyonel kılacak bir şekilde davranmaktadırlar. Politikacıların amaçlan, yönetimde daha fazla kalabilmek için oy maksimizasyonunu gerçekleştirmeye çalışmaktır. Seçmenlerin başlıca çabaları ise; ödedikleri vergiye nisbetle kamu harcamalarından sağladıkları faydayı maksimize etmektir. Bu iki maca uygun olarak, seçmenler çıkarlarını en iyi şekilde gerçekleştirecek adaylara oylarını verirlerken, politikacılar ise, seçmenIerin çıkarlarını gerçekleştirecek harcama programlan hazırlarlar.
  • ItemOpen Access
    Maliyet muhasebesi, planlama ve kontrol için girdi - çıktı analizi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Livingstone, John Leslie; Öztürk, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Son zamanlarda yazılan muhasebe yapıtlarındaki birkaç makale, herhangi bir işletmenin birbirleri ile ilişkili olan bölümleri arasındaki maliyet dağıtımı ile ilgilidir. Burada, birbirleri ile ilişkili bölümler» terimi ,maliyet dağıtımlarını diğer bölümlere yapan ve diğer bölümlerden alan bölümleri tasfir etmek için kullanılmıştır. Servis bölümü, üretim bölümüne yandım ederken diğer servis bölümlerinden yardım aldığında, böyle bir durum değinilen ilişkili bölümleri açıklamada bir örnek olacaktır.
  • ItemOpen Access
    Tüketicinin satın alma davranışının analizi
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Tokol, Tuncer; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Pazar düzenine dayalı gelişmiş ekonomilerde, işletmelerin pazarda varoluşunun büyük ölçüde amacı tüketici arzulanın ve gereksinmelerini karşılamaktır. İşletmeler bu amaçlarını gerçekleştirebildikleri ölçüde kendilerini başarılı saymakta ve kârı bir amaç olmaktan çok, tüketici gereksinmelerini karşılamadaki başarılarının bir ölçüsü olarak kabul etmekteler.
  • ItemOpen Access
    Personel yönetiminde uyarlık sorunları
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Sabuncuoğlu, Zeyyat; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Giderek yoğunlaşan rekabet koşullan içinde başarılı olmak ve yaşamını sürekli kılabilmek için her işletme yapısal yeniliklere ve sürekli değişmelere gitmek zorundadır: Ancak, ekonomik, teknolojik ve örgütsel nitelikteki her değişme kendisiyle birlikte çeşitli uyarlık sorunlarını getirmekte ve iş-işgören ilişkilerinde dengesizliklere neden olmaktadır. işletmeyi oluşturan fiziksel öğelerle, beşeri öğeler arasında görülen söz konusu dengesizlik ile verimlilik ve etkenlik arasında yakın bir ilişki vardır. İş-işgören dengesi, uyum ve düzeni sağlanmadıkça işletmenin verimli çalışması beklenemez. Bu nedenle personel yönetiminde uyarlık sorunlarına giderek artan bir önem verilmekte ve bilimsel anlamda çözüm yollan aranmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Ücretlerin saptanmasında sendika ve işveren davranışlarının mikro ekonomik analize katılması ve toplu pazarlık teorileri
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Parasız, M. İlker; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Sendikalar ve işverenler arasındaki müzakereler bütün çalışma koşullarını etkilemektedir. Bunun sonucu olarak ücretlerin teşekkülünde bu durumun soyutlanması gerçekçi olmayacaktır. Sendikaların varlığı ve toplu pazarlık düzeni rekabetçi piyasa mekanizmasından hareket ücretlerle ilgili analizlerin yetersizliğini ve başarısızlığını kısmen açıklamaktadır. O halde bu unsurların da mikro ekonomik analizlere katılması zorunludur. Aşağıdaki paragraflarda bu zorunluluğu gören mikro ekonomik yaklaşma katkıda bulunan ekonomistlerin yaklaşımlarına değinilecektir.
  • ItemOpen Access
    Tarımda yeni neler var
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Falkowski, M.; Dinler, Zeynel; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Gelişmekte olan bir ülkede, ekonomik gelişme stratejisinin ana unsuru tarım politikasıdır: Bu, sadece gelişmekte olan ülkelerin çoğunun büyük ölçüde tarımsal karakterli olmasından değil, aynı zamanda ekonominin bu geri sektörünün, onların genel ekonomik gelişmesinde sınırlayıcı faktör rolü oynamasından ileri gelmektedir. Nüfusun gıdasal gereksinmelerinin karşılanmasının doğal temeli olarak tarımı geliştirmeden ve ülkenin endüstriyel atılım problemini çözmeden, tüm durgunluğu ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerin etkin olmadığı görülmektedir. Bu konuda sosyalist yazarların görüşleri arasındaki eşitsizliğin, endüstrileşme sürecinde başlıca zorluk endüstrinin kalkınması arasındaki oransızlığın veya kalkınma ritimleri arasındaki eşitsizliğin, endüstrileşme süresinde başlıca zorlukların kaynağını teşkil ettiğini göstermektedir. Bu nedenle, sosyalist ekonomistlerin tarımsal sorunları gözönüne almadıklarını veya önemsemediklerini öne sürmek haksızlık olacaktır.
  • ItemOpen Access
    Tarımda küçük ve büyük işletmeler
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Dinler, Zeynel; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bazı tarımsal işletmeler makinalı kültüre imkan vermeyecek kadar küçük, bazısı da işçilerin kendilerini işletmeye yabancı hissedecekleri kadar büyüktür. Üretim faktörlerinin tam kullanımını sağlayarak verimliliği ve dolayısiyle üretimi maksimize etme sorunu üzerinde çalışan kuramcılar kadar uygulamacılar, herşeyi işletme ölçeğinde arayarak, küçük ve büyük işletmelerin yarar ve sakıncaları üzerinde durmaktadırlar.
  • ItemOpen Access
    Bursa'nın iktisadi ve ticari yapı açısından elli üç yıl önceki durumuna bir bakış
    (Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, 1977) Binatlı, Yusuf Z.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.
    Bu araştırma yazımızın kaleme alınmasında güdülen amaç genç kuşağa bu kentin dünü ile bugünü arasında bir kıyaslama yapabilme olanağnı verebilmektir. Aslında en sağlıklı değer ölçüsü kıyaslama yoluna başvurularak elde edilenlerdir. Bu bakımdandır ki, Bursa'nın İktisadi ve Ticari durumunun nereden nereye geldiğini saptamak, sonuç olarak kentin bugününü değerlendirebilme olanağını yaratmak için elli üç yıl öncesine gitme gereğini gördük. Bu araştırmamızla gerek Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına, gerek Cumhuriyet öncesi dönemine ait metinleri orijinal kaynağından inceleyecek durumda olmayan genç kuşağa Bursa hakkında yapacakları incelemeler açısından bir hizmette bulunabilirsek kendimizi mutlu sayacağız.