Faiz oranları, tüketici kredi kullanımı ve ekonomik büyüme ilişkisinin ekonometrik analizi: Türk bankaları deneyimi

Thumbnail Image

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmanın temel amacı faiz oranları ile tüketici kredileri ve ekonomik büyüme ilişkisini ve ilişkisinin yönünü Türk Bankaları bağlamında analiz etmektir. Bu amaçla ele alınan değişkenlere Granger Nedensellik Testi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Nedensellik analizi sonuçlarına göre faiz oranı değişkeni tüketici kredileri değişkeninin nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde GSYİH değişkeni tüketici kredileri değişkeninin ve tüketici kredileri değişkeni de GSYİH değişkeninin nedenidir. Diğer değişkenler arasında ise nedensellik ilişkisine rastlanamamıştır. Regresyon analizi sonuçlarında ise faiz oranı değişkeni ile tüketici kredi hacmi arasında negatif ilişki ve ekonomik büyüme arasında (gsyih) pozitif ilişki izlenmiştir.
The main aim of study is to examine the causality between interest rates, consumer loans and economic growth and to determine the direction of causality for mentioned variables in Turkish Banking Era. For this purposes, selected variables were applied the Granger Causality test and the regression analysis. According to Granger Causality test results, interest rate is granger cause consumer loans. Inadditional, Gross Domestic Products variables is a granger cause the consumer loans and this relationship is bilateral. There are no causal relationships between the other variables. In the regression analysis results, it was seen that there is a negative relationship between interest rates and consumer loan volume but positive relationship with gross domestic products.

Description

Keywords

Faiz oranı, Regresyon, Tüketici kredisi, Ekonomik büyüme, Granger nedensellik, Interest rate, Granger causality, Consumer loans, Economic growth, Regression

Citation

Altunöz, U. (2016). "Faiz oranları, tüketici kredi kullanımı ve ekonomik büyüme ilişkisinin ekonometrik analizi: Türk bankaları deneyimi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(1), 145-157.