Tüberküloz tanısında tüberkülin deri testinin güvenilirliği ve bazı parametreler ile ilişkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004-03-09

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tüberkülin deri testi (PPD) immünolojik testlerin en eskisi ve en yaygın kullanılanıdır. PPD her hastanın epidemiyolojik ve çevresel enfeksiyon potansiyeli dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Pozitif PPD M.Tuberculosis’e karşı tip IV gecikmiş hipersensitivite reaksiyonunun bir göstergesidir. Fakat PPD, BCG aşılaması veya nontüberküloz atipik mikobakteriler ile de pozitif olabilir. Diğer yandan; immünosüpresif hastalıklar ve ilaçlar gibi belirli biyolojik durumlarda negatif PPD’ye neden olabilir. Bu nedenle çalışmamızda PPD’nin tüberküloz tanısındaki etkinliğini araştırmayı amaçladık. Aktif akciğer tüberkülozlu 116 erişkin kişi ile klinik, radyolojik ve bakteriyolojik olarak akciğer tüberkülozu olmadığı gösterilmiş olan 109 olgunun PPD sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Endurasyonun çapı hasta grupta sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde büyük bulundu. Sınır değer olarak 5,10,15 mm kabul edildiğinde sensitivite ve spesifite sırasıyla %74-%10, %56-%45 ve %18-%68 saptandı. PPD’nin tüberküloz için önemli bir tanı yöntemi olduğu fakat yalnızca PPD sonuçlarına dayanarak tüberküloz tedavisi başlamanın doğru olmadığı sonucuna varıldı.
The tuberculin skin test (PPD) is the oldest and the most widely used one among all the immunological tests. Tuberculin skin test results should be evaluated within the context of each patient’s epidemiologic and environmental potential for infection. The positive PPD is one manifestation of type IV delayed hypersensitivity againts the M.tuberculosis. But PPD may be positive with BCG vaccination or nontuberculous atypical mycobacteria. Furthermore, certain biologic conditions such as immunosuppressive disease or drugs can cause negative PPD. Thereby,we aimed to question the effectiviness of tuberculin skin test in diagnoses of tuberculosis. PPD results of 116 adult patients with active pulmonary tuberculosis and 108 patients with nontuberculosis and normal immunologic status judged by to radiologic and bacteriologic examinations were evaluated. The diameter of enduration in active pulmonary tuberculosis was statistically higher than those in healthy people. When we considered 5,10,15 mm for cut off values, the pair of sensitivity and specificity were %74-%10, %56-%45 and %18-%68, respectively. We concluded that PPD is an important diagnostic method for tuberculosis but starting the treatment of tuberculosis relied on only PPD result is unfavorable.

Description

Keywords

Tüberkülin deri testi, Tüberküloz tanısı, Tuberculin skin test, Diagnosis of tuberculosis

Citation

Ursavaş, A. vd. (2004). "Tüberküloz tanısında tüberkülin deri testinin güvenilirliği ve bazı parametreler ile ilişkisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(1), 11-15.