Meraya dayalı olarak beslenen kıvırcık koyunlarda serum retinol seviyelerinin mevsimsel değişimleri

Thumbnail Image

Date

1998

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde bulunan 50 baş 2-3 yaşlı dişi Kıvırcık koyun kullanıldı. Koyunlarda, mevsime ve tükettikleri yemin çeşidine bağlı olarak serum retinol düzeylerinde meydana gelen değişimler incelendi. Hayvanlar mayıs ve ekim ayları arasında sadece merada otlatılarak, Kasım-Şubat ayları arasında kuru ot ve karma yem, mart ve nisan aylarında ise karma yem + mera ile beslendi. Koyunlardan bir yıl boyunca aylık olarak kan örnekleri alındı ve aynı günlerde hayvanların atladıkları mera ve yedikleri yemlerden numuneler toplandı. Alman mera ve yem örneklerinde ß-karoten, kan örneklerinde ise serum retinol düzeyleri belirlendi. Mera otlarının ß-karoten düzeyleri 27 μg/g ile 58 μg/g arasında gerçekleşti. Koyunların serum retinol düzeyleri kış ve ilkbahar mevsimlerinde yaz ve sonbahar mevsimlerine göre daha yüksek bulundu (P< 0.001). Sonuç olarak, serum retinol seviyelerinin düşük olduğu dönemlerde koyunlara iyi kaliteli kuru ot yedirilmesi ya da vitamin A takviyesi yapılmasının yararlı olabileceği kanısına varıldı.
In this study, 50 female Kıvırcık sheep, 2-3 years of age, at the Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü were used. Variations occurred in serunı retinol values of these sheep depending on season and kind of consumed feeds were investigated. The animals were only grassed on pasture between May and October, and they were fed on hay and compound feed between November and February, and then they were fed on compound feed and pasture in March and April. Blood samples were taken from sheep month/y during one year. At the same time, samples were collected from pasture grassed and feeds consumed by these sheep. ß- carotene values were determined from pasture grass and compound feed. The serum retinol values were determined from the blood samples. The ß-carotene values of pasture grasses were between 27 μg/g and 58 μg/g during one year. The serum retinol values of sheep were higher in the winter and the spring seasons than the others (P<0.001). As a result, it was expected that good quality hay or vitamin A supplementation are profitable in the seasons that the serum retinol levels of sheep are low.

Description

Keywords

ß-karoten, Serum retinol, Koyun, Mevsim, ß-carotene, Serum retinol, Sheep, Season

Citation

Türkmen, İ.İ. vd. (1998). “Meraya dayalı olarak beslenen kıvırcık koyunlarda serum retinol seviyelerinin mevsimsel değişimleri”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2-3), 139-145.