Bir inek karaciğerinde bütün safra kanallarını ve kesesini dolduran taş oluşumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bursa Et ve Balık Kurumu’nda kesilen bir ineğin karaciğerinde yaygın halde kum ve taş oluşumu saptandı. Makroskopik olarak karaciğerinde sofra kanalları ile kesesinin içini tamamen doldurmuş bulunan kum ve taşların yeşil-siyah renkli çamur kıvamında bir kitle ile bunun içerisinde açık sarıdan kahverengine kadar değişen ve çapları 1-2 mm kadar olan taşlardan oluştuğu görülmüştür. Akut ve yangılı bir durumun bulunmadığı olayda Chronic cholangiocystitis tablosunun şekillendiği saptanmıştır. Bu taşların laboratuvar analizleri sonu yapılarında kolesterol, safra renkli maddeleri, fosfat, kalsiyum ve ürik asit tesbit edildiği için muhtemelen kalsiyumun fosfat, ürat ve bilirubinat tuzları ile kolesterol taşlarının karışımı oldukları anlaşılmıştır.
A rare case of cholelitlliasis in a cow is presented. Enlarged liver was found in a cow slaughtered in the abbatoir of Et ve Balık Kurumu Bursa. Almost all, if not all, bile ducts and gallbladder were filled and stuck with il muddy content that was composed of a greenish-black slurry portion and smail round-spherical or different shaped sand-Iike hard granular substances and small stones with yellowishbrown color. Physical and biochemical analyses proved that the content was composed of cholesterol, bile pigments and phosphate or uric acid salts of calcium.

Description

Keywords

Karaciğer, Cholelithiasis, İnek, Taş analizi, Liver, Cow, Stone analysis

Citation

Ertürk, E. vd. (1990). “Bir inek karaciğerinde bütün safra kanallarını ve kesesini dolduran taş oluşumu”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8-9(1-2-3), 99-104.