Yayın: Çevre ve koruyucu maddelerin listeria türleri üzerindeki etkileri
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Soyutemiz, Ece
Çetinkaya, Figen
Yazarlar
Danışman
Dil
Türü
Yayıncı:
Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Besin maddelerinin tüketilmesi ile zehirlenmelere neden olan etkenlerden Listerin 'lar üzerinde gittikçe artan bir önemle durulmaktadır. Son yıllarda Amerika (Massachusetts, Los Angeles) ve İsviçre'de gıdalardan meydana gelen ve % 30'a yakın ölüm oram görülen Listeriosis salgınlarının ortaya çıkması tüm dünya ülkelerinin dikkatini Listenci monocytogenes üzerine çekmiştir. Listeria monocytogenes insanlarda ve çeşitli hayvan türlerinde ciddi, sporadik enfeksiyonlara neden olan ve sağlıklı insanlardan % 1-10 oranında alınan bağırsak florasının geçici bir üyesidir. L. monocytogenes doğada oldukça yaygın olup toprak, su, hayvan yemleri ve özellikleri silaj hayvanların yaşadığı çevre, balık, insekt, kuşlar, süt ve süt ürünleri , et ve et ürünleri, meyveler ve sebzelerden izole edilmiştir.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Çevre, Koruyucu maddelerin, Listeria, Besi maddeleri
Alıntı
Soyutemiz, E. ve Çetinkaya, F. (1997). ''Çevre ve koruyucu maddelerin listeria türleri üzerindeki etkileri''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(1-2-3), 141-154.
