2017 Cilt 36 Sayı 2

Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/18031

Browse

collection.page.browse.recent.head

Now showing 1 - 6 of 6
  • Item
    Hıristiyanlaştırılmış tatarlar: kreşinler
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Sharafullina, Aliya; Güç, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Felsefe ve Din Bilimleri.; Uludağ Üniversitesi/İlahiyat Fakültesi.
    Müslüman Tatarlarla köken, dil ve tarih birliği bulunan Kreşinler, vaftiz olmalarıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden tarihî süreçte ayrı bir etnik gurup gibi görülmüşlerdir. Genellikle, Slav kökenli olmadıkları için Ruslar, Müslüman olmadıkları için de Tatarlar tarafından dışlanmışlardır. Fakat Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rus Ortodoks Kilisesi Kreşinlerle yoğun bir yakınlaşma çabası içine girmiştir. Kreşin Tatarları, İslam’dan Hıristiyanlığa geçen bir Türk gurubu olmaları bakımından Türk kültür ve Türk din tarihi açısından ilgi çekici ve önemlidirler. Bu bakımdan Türk kültürünün farklı bir boyutunu da oluşturmaktadırlar.
  • Item
    Kıbrısta azınlıklar; ermeniler, maruniler ve gurbetler
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Keser, Ulvi; Özdemir, Muharrem
    Kıbrıslı Rumların adanın bir Yunan adası haline gelmesi yönündeki girişimlerinin 1950’li yıllarda BM tarafından kabul görmemesi, ardından yapılan halkoylaması ve sonrasındaki diplomatik girişimlerin de başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Yunanistan destekli EOKA tedhiş teşkilatı kurulur ve 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti bile Yunanistan ve Kıbrıslı Rumların Enosis isteklerini engelleyemez. Kıbrıs Cumhuriyeti anayasası ise adada yaşayan Maruni, Ermeni ve çingeneleri azınlık olarak kabul eder. Özellikle 1963 sonrasında başlayan süreçte adada yaşayan Ermeni ve Maruniler adayı terk etmeye başlarlar. Bugün adanın kuzeyinde Ermeni nüfus bulunmazken az sayıda Maruni ve Gurbet yaşamaktadır. Bu çalışma kapsamında adada yaşayan Ermeni, Maruni ve Gurbetlerin geçmişi irdelenecek ve bugün adanın özellikle kuzeyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında yaşayan azınlıkların durumu irdelenecektir.
  • Item
    Olimpiyat oyunlarının ev sahibi kent üzerindeki etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Kavanoz, Suna Ersavaş
    19. Yüzyılın sonlarında olimpiyatların yeniden canlanması ile birlikte, oyunlar dünyanın en büyük spor olayı olarak ortaya çıkmıştır. 1980 sonrası dönemde ise kentlerin küresel alanda bir yer edinmek adına birbirleriyle rekabete girmeleri ile değerlendirildiğinde oyunlar bir spor faaliyeti olmanın ötesinde anlamlar taşımaktadır. Oyunların ölçeği ve önemi ev sahibi olacak kentin altyapısı ve organizasyonu için büyük tehdit ve fırsatları içermektedir. Olimpiyatlar gibi büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmak isteyen kentler olimpiyatları kentsel dönüşümlerinin ve ekonomik gelişmelerinin bir aracı olarak kullanmakta ve bu süreç beraberinde “kazananlar” ve “kaybedenler”ini yaratmaktadır. Bu çalışma, olimpiyatlar ve kentler arasındaki ilişkiye tehditler ve fırsatlar olarak iki yönlü bir bakış açısı ile bakmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda çalışmada olimpiyatların tarihçesine kısaca değinildikten sonra, olimpiyatların ev sahibi kent üzerindeki etkileri küreselleşme politikaları çerçevesinde mekânsal, ekonomik ve toplumsal boyutu ile ortaya konulmaya çalışılacaktır.
  • Item
    Türkiye ekonomisinde mali sürdürülebilirlik: teori ve uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Emirkadı, Ömer
    Günümüz dünya ekonomileri açısından makroekonomik dengelerin sağlanması ve bu dengelerin sürdürülebilir olması oldukça önemlidir. Bununla birlikte son dönemlerde sürdürülebilirlikle ilgili olarak, bütçe açıklarının ve borçların sürdürülebilirliğini içeren mali sürdürülebilirlik kavramı ön plana çıkmıştır. Mali sürdürülebilirlik; birbirleriyle örtüşen tutarlı iktisat ve para politikası uygulamalarının, eşanlı ve uyum içinde uygulanabilmesi için gerekli bir önkoşul olarak kabul edilmektedir. Özellikle, ülkemiz açısından konuyu değerlendirdiğimizde, uzun yıllar boyunca süreğen ve yapısal olarak bütçe açığı dolayısıyla da borç sorunu yaşamış olan, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası mali kuruluşlarla sıkı ilişki içinde bulunan bir ülkede, mali sürdürülebilirlik konusu giderek daha da önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı; genelde 2001 krizi sonrasında Türkiye’de uygulanan maliye ve bütçe politikalarının mali sürdürülebilirlik perspektifi açısından analizini yapmak, özelde ise; dönemler arası bütçe kısıtı yaklaşımından hareketle mali sürdürülebilirliği Türkiye ekonomisi bağlamında ele almaktır. Analizin temelini oluşturan sürdürülebilirlik konusu kamu kesimi özelinde ele alınmaktadır. Çalışmanın temel hipotezi, 2000’ li yıllardan önce derinleşen bütçe açıkları ve bununla birlikte artan kamu kesimi borçlarının azaltılması amacıyla uygulamaya konulan, 2001 krizi sonrası güçlü ekonomiye geçiş programı ve ilerleyen süreçte uygulanan maliye politikalarının mevcut durum için “sürdürülebilir” olup olmadığı sorusuna yanıt aramaktır. Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu yapısal durumu ve mali yapısı dikkate alınarak sürdürülebilirliğin ya da sürdürülemezliğin bütçe kalemleri üzerinden belirleyicilerini tespit etmek çalışmanın temel sorunsalıdır. Çalışmanın yönteminde, mali sürdürülebilirliğin test edilmesi amacıyla Hakkio ve Rush (1991) ile Quintos (1995)’ın modelleri kullanılması şeklindedir. Literatürde, uzun dönemde daha sağlıklı tahminler sunduğu için iki değişkenli yöntem tercih edilmektedir. Söz konusu değişkenlerin durağanlıklarının belirlenebilmesi için ADF testi çalıştırılmış, ardından Johansen eş bütünleşme testi yapılmıştır. Daha sonra, Türkiye’de mali sürdürülebilirlik üzerinde bütçe kalemlerinin etkilerinin görülebilmesi için EKK ve Wald testleri yapılmıştır. Bütün modeller için elde edilen bulgular, 2004-2015 dönemi için mali sürdürülebilirliğin sağlandığını fakat sürdürülebilirliğin derecesinin zayıf olduğunu göstermektedir.
  • Item
    Üstel dağılım için rassal değişkenlik üretimi ve VBA uygulaması
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Çelik, Elif; Sezen, H. Kemal; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    Yöneticiler kararlara etki eden tüm koşulları ele almak ve olası karar seçeneklerinin beklenen sonuçlarını belirlemek durumundadır. Karar destek sistemleri bu durumlarda kullanılabilen ve yöneticilere doğru kararı belirleme imkanı sunan bir araçtır. Bir karar destek sistemi olarak bilgisayar tabanlı benzetim (simülasyon) çalışması, temelde bir sisteme ilişkin model üzerinde yapılan denemeler ile ilgilenmektedir. Burada model, değişik senaryoların olası etkilerini göstermek amacıyla denemelerin yapıldığı bir araç olarak kullanılmaktadır. Modelde en iyi sonuçları veren seçenekler gerçek sistemde uygulamaya konmak üzere göz önünde bulundurulur. Rassal değişkenlik üretimi bir sistemde ortaya çıkabilecek farklı davranışların, bilgisayar tabanlı model üzerindeki denemelerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada benzetim uygulamalarının temelinde yer alan rassal sayı ve rassal değişkenlik üretiminin teorik boyutu ele alınacak, Üstel dağılım için rassal değişkenlik üretmeye ilişkin algoritma ve akış çizgeleri geliştirilecektir. Çalışmanın özgün boyutu rassal değişkenlik üretme konusunda geliştirilmiş olan algoritma için uygun en son yazılım teknolojisinin uygulanması yoluyla program kodları geliştirilmesidir.
  • Item
    Village-city markets in Turkey: a new approach in rural development
    (Uludağ Üniversitesi, 2017) Aktaş, Erkan; Yılmaz, İlkay
    In this paper “Village-City Markets” (VCM) as a model of rural poverty alleviation are studied. Related literature has been reviewed and comparative static analysis has been done. The VCM model aims to create a market in which rural producers and urban consumers participate. In such a market it is possible that consumers pay less and producers get more for the products they supply. The disappearance of the profit which intermediaries earn will increase consumer and producer surpluses as well as social welfare. The new equilibrium is expected to lead to further increases in demand and supply as well as social welfare.