2015 Cilt 34 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 12 of 12
  • ItemOpen Access
    Varyans bileşenlerinin negatif kestirilme olasılıkları için bir simülasyon araştırması
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Kurt, Serdat; Kaya, Ahmet
    Varyans analizi, birçok alana uyarlanan bir istatistik analiz yöntemidir. Bu yöntem, ürün kalitesi geliştirmede, gıda kalite kontrol iyileştirmelerinde, tohum, bitki ve hayvan ıslahı araştırmalarında, optimizasyon çalışmalarında ve daha birçok alanda etkili ve verimli bir test etme aracıdır. Bu aracın en temel unsuru, varyans bileşenlerinin öngörümü için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan, ANOVA kestiricileri olarak bilinen ve kestirimleri VA (Varyans Analizi) tablosundaki kareler ortalamalarının beklenen değerlerinden hesaplayan yöntemdir. Varyans çözümlemesi için yapılan tüm varsayımlar geçerli olsa bile bu yöntem ile negatif varyans bileşeni kestirimi elde etme olasılığı bulunmaktadır. Bu çalışmada dengeli tek etkenli tam rastgele deney için ( ˆ 0) 2 P σ τ < olarak tanımlanabilen bu olasılığın, her deneme ile yapılan tekrar sayısına (n) ve 2 σ ’ye bağlı olarak nasıl değiştiği, yapılan varsayımların sağlandığı bir kitleden çekilen örneklemler ile yapılacak bir simülasyon çalışması ile araştırılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de beşeri sermaye ve büyüme ilişkisinin ekonometrik bir analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Topallı, Nurgün
    Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 1960-2012 dönemi için beşeri sermaye ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışmada Johansen eşbütünleşme yöntemi ve Dolado-Lütkepohl Granger nedensellik testinden faydalanılmıştır. Beşeri sermaye göstergeleri olarak, yüksek eğitim kurumlarından diploma alanların toplam sayısı, mesleki ve teknik okullardan diploma alanların toplam sayısı ve toplam doktor sayısı kullanılmıştır. Johansen eşbütünleşme testi sonucu beşeri sermaye ve ekonomik büyümenin uzun dönemde eşbütünleşme ilişkisine sahip olduğunu göstermektedir. Dolado-Lütkepohl Granger nedensellik testi bulgularına göre, mesleki ve teknik okullardan diploma alanların toplam sayısından kişi başı reel GSYİH’ya doğru, toplam doktor sayısından kişi başına reel GSYİH’ doğru ve kişi başı reel GSYİH’den yüksek eğitim kurumlarından diploma alanların sayısına doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bir toptan gıda işletmesinde bütünleşik shannon entropi-gri ilişkisel analiz yöntemiyle nakliye firması seçimi
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Çakır, Süleyman
    Lojistiğin en önemli bileşenlerinden birisi olan taşıma fonksiyonu, toplam lojistik maliyetleri içinde %40’lara varan önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle fiziksel dağıtımda dış kaynak kullanımını tercih eden işletmeler nakliye firması seçiminde özenli davranmalıdır. Stratejik önemiyle kıyaslandığında, literatürde nakliye firması seçimi problemini ele alan çalışma sayısının yetersiz olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada bütünleşik Shannon Entropi ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) modeliyle Türkiye’de faaliyet gösteren bir toptan gıda işletmesi için nakliye firması seçimi yapılmıştır. Uygulama sonucunda, bütünleşik Shannon Entropi-GİA yönteminin nakliye firması seçimi yanında diğer çok kriterli karar verme (ÇKKV) problemlerinin çözümünde de kullanılabilecek, pratik bir yöntem olduğu ortaya konulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Geç endüstrileşme sürecinde devletin rolü: Rusya örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Polat, Ayda; Tuncel, Cem Okan; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İktisat Bölümü.
    Bu çalışma, Rusya’da maliye bakanları tarafından izlenen hükümet politikalarının ülkenin endüstrileşme hamlesinin gerçekleşmesinde oynadığı rolün irdelenmesini amaçlamaktadır. Gerschenkron’un geç endüstrileşme tezine göre İngiltere gibi erken sanayileşen ülkelerde özel girişimcilerin yarattığı sermaye birikimi sanayileşmeyi sağlarken, geç endüstrileşen Almanya’da yatırım bankaları daha da geç sanayileşen Rusya’da ise devletin uygulamaları sanayileşmeyi sağlamıştır. Bu nedenle geç endüstrileşen Rusya’da, endüstrileşme için gerekli olan birçok ön koşulun yerine devletin izlediği politikaların içerdiği unsurlar geçmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada Rusya’daki 1861 sonrasındaki endüstrileşme devletin izlediği bilinçli politikaların yarattığı bir süreç olarak incelenmektedir. Özellikle bu çalışma 19. yüzyılda Reutern, Bunge, Vyshnegradsky ve Witte gibi farklı Rus hükümetlerinin maliye bakanları tarafından izlenen endüstrileşme politikalarının benzerliği ve sürekliliğine odaklanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    İşyerinde tacizin pembe hali: Kadınların kadınlara uyguladığı mobbing
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Öztürk, Umut Can; Cevher, Ezgi
    Mobbing günümüzün iş dünyasında tüm kesimleri etkileyen örgütsel bir hastalıktır. Bu salgının etkisi altına aldığı en geniş kesim ise kadınlardır. Bu araştırmanın amacı, kadınların çalışma yaşamında özellikle diğer kadınlara uyguladıkları mobbingin mevcut durumunu tespit etmek ve altında yatan nedenleri irdelemektir. Bunun için her türlü konu ve kavram hakkında, kayıtlı yazarların yorumlarını içeren katılımcı sözlük kavramı altında değerlendirilen ağ sayfaları araştırma alanı olarak seçilmiştir. Bu sayfalarda yer alan “işyerinde birbirini çekemeyen kadınlar, kadın yönetici, kadınlar arası rekabet, kraliçe arı sendromu” isimli başlıklar taranmış ve bu başlıklar altında yer alan, toplamda 240 yorumdan mobbing kapsamında değerlendirilebilecek kayda değer 136 yorum içerik analizine göre incelenmiştir
  • ItemOpen Access
    Marka imajı ile marka sadakati arasındaki ilişkide marka güveninin aracılık rolü
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Erdoğan, Yalçın; Esen, Selin Küçükkancabaş
    Marka sadakati kavramı, pazarlama literatürünün en önemli unsurlarından biri olarak yoğun ilgi gören bir kavramdır. Marka sadakati ile ilgili mevcut literatür, marka imajının ve özellikle marka güveninin rolleri üzerinde odaklanmaktadır. Bunun sebebi, bu faktörlerin müşterilerin davranışlarına yön veren bilgilerini ve deneyimlerini özetlemesidir. Buradan hareketle, bu çalışmada marka imajı ve marka sadakati arasındaki ilişki ve marka güveninin bu ilişkideki rolü incelenmiştir. Çalışmanın verileri Trakya Bölgesi’nde yaşayan 387 erkek kozmetik ürünleri tüketicisinden toplanmıştır. Çalışmada değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için bir dizi regresyon analizi yapılmıştır. Daha sonra marka güveninin aracı rolünü ortaya koyabilmek için Baron ve Kenny (1986) tarafından önerilen süreçler kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları marka güveninin, marka imajı ile tutumsal marka sadakati arasındaki ilişkiye kısmi olarak aracılık ettiğini ortaya koymuştur.
  • ItemOpen Access
    The recognition of the research and development (R&D) expenditures and grant supports under the corporate tax law and No. 5746 research and development law
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Ildır, Fehmi Ali; Uludağ Üniversitesi.
    Although still unable to take part in the desired order in terms of competitiveness and R & D expenditures in the world, Turkey has also made significant progresses, especially in the last decade, in this area. The R & D Law No. 5746, which entered into force in the year 2008, has aimed to create a real sense of awareness of research and development in the country, and various financial supports have been made available. Turkey, as it aims to be among the top ten economies on a global basis as of 2023, has to perform a conversion supported by research and development in the structure of production in the country. In this study, the benefits of the R & D supports in the frame of the R & D Law No. 5746 and Corporation Tax Law No. 5520 for the firms, and how to overcome the possible problems of recognition and documentation of the tax laws will be focused on.
  • ItemOpen Access
    Effects of economic indicators on employment phenomena
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Terzioğlu, M. Kenan; Akın, Yasemin Kaldere; Doğangün, Aslı
    The objective of this article is to analyze long-and short-term interactions of employment levels in Turkey with growth and general price levels using appropriate time series analysis methods. In this article, the stationary status of variables was investigated and analyzed. To understand long-term relationships, cointegration analysis was employed and general to specific models and vector auto regression was used for short-term dynamic interactions of variables. Moreover, to determine the power of variables to affect other variables as a result of applied shocks, impulse-response and variance decomposition analyses were conducted. The results show that in years when economic growth positively affects on employment in the short-term, it does not have the same effect on the long-term and when general price levels reflected high values, employment realizes high rates.
  • ItemOpen Access
    Demokrasi, hesap verme sorumluluğu ve hükümet modelleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Taner, Ahmet
    Çağdaş demokrasilerin temel özelliklerinden sorumlu/hesap verebilir hükümet ilkesi, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı gibi anayasal demokrasinin temel ilkeleriyle yakından ilişkilidir. Devleti oluşturan erklerin karşılıklı “denge ve fren” sistemi içinde işlemeleri, hem istikrar ve güven açısından hem de hesap verme sorumluluğu açısından vazgeçilmezdir. Hükümet modelleri yasama ve yürütme erkleri arasındaki güç paylaşımı ve ilişkiye göre biçimlendiğinden, hesap verebilirlik ve etkinlik bağlamında her iki hükümet modelinin de bir takım güçlü ve zayıf noktaları bulunmaktadır. Genel olarak, parlamenter sistemlerde yasama ve yürütme erklerinin fonksiyonlarının kaynaşması, siyasal kararların etkinliğini artırırken, erkler arasındaki sınırların belirsizliği hesap verebilirliği güçleştirmektedir. Başkanlık modelinde, ise başkanın yasama organınca düşürülememesi “istikrar” ve “katılık” paradoksuna neden olabilmektedir. Sonuç olarak, her siyasal sistem için ideal bir hükümet modelinden bahsetmek mümkün değildir. Hükümet modellerindeki güçlü ve zayıf noktaların sistemde ne ölçüde tıkanmalara yol olacağı veya istikrar ve hesap verebilirliği ne ölçüde destekleyeceği her ülkedeki demokrasinin yerleşme düzeyi ve sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi gibi faktörlere bağlı gözükmektedir.
  • ItemOpen Access
    Türkiye-Irak Kürdistan bölgesel yönetimi ilişkileri: Karşılıklı bağımlılık teorisi bağlamında petrol ilişkisine dayalı bir analiz
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Dalar, Mehmet
    Bu çalışmada uluslararası ilişkiler teorilerinden karşılıklı bağımlılık teorisinin mahiyeti ve niteliği üzerinde durularak çeşitli anlamlarda kullanılan karşılıklı bağımlılığın devletler arasındaki ilişkilerde kaydettiği gelişmelere yer verilmiştir. Hem bu teori bağlamında hem de son yıllarda değişen Türk dış politikası çerçevesinde Türkiye’nin federal Irak devletinin federe bir birimi niteliğindeki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile olan ilişkileri incelenmiştir. Bu çalışma Türkiye’nin özel ve kamusal kuruluşlarının IKBY’deki yatırımları, ekonomik ve ticari faaliyetleri ile IKBY’nin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına enerji kaynaklarını ihraç etmek istemesiyle ilgili merkezi hükümetle ortaya çıkan siyasi ve hukuki sorunları incelemektedir. Ayrıca bu çalışma hem IKBY için Türkiye’nin önemi hem de Türkiye’nin değişen iç ve dış politikasıyla bölgedeki aktif rolü üzerinde durarak IKBY’nin Türkiye ile hiyerarşik olmayan karmaşık karşılıklı bağımlılık ilişkisini de analiz etmektedir.
  • ItemOpen Access
    C# programlama dilinde geliştirilen program ile rasgeleliğin sınanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Şenaras, Arzu Eren; İnan, Şahin; Sezen, Hayrettin Kemal; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Keles Meslek Yüksekokulu.
    Bu çalışmanın amacı, benzetim çalışmalarında da sıkça kullanılan rassal sayıların rassallığının test edilmesidir. Rassal sayılar, benzetim çalışmalarında analiste kolaylık sağlamaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, kullanılan rassal sayıların gerçekten rassal olup olmadığının sınanması gerektiğidir. Bu çalışmada birçok ilginç yönüyle her alanda karşımıza çıkan ünlü altın oran sayısının virgülden sonraki 49999 hanesinin rasgelelik testleri C# programa dilinde geliştirilen program aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Recent remarkable developments in the world wide and contradictions in statistics education in Turkey
    (Uludağ Üniversitesi, 2015) Tüzüntürk, Selim; Gürsakal, Necmi; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.
    The main purpose of this paper is to present some concerns about statistics education in the higher education system in Turkey. In general, especially in faculties that teach social sciences in Turkey, we observed a tendency of decreasing the share of quantitative courses in curricula, including statistics. Also we observed that statistics departments of Faculty of Arts and Sciences have been closed because there were not enough students. On the other side, it is seen that developed nations are harvesting the benefits of mathematics, statistics and computer science. As a result, it has been understood that statistics education in Turkey has a paradox. While developed nations are more interested in quantitative literacy and quantitative education, it seems at least we are not that much.