2011 Cilt 30 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 10 of 10
  • ItemOpen Access
    Kobi’lerde süreç yönetimi uygulamalarının incelenmesi: Sakarya ili I.organize sanayi bölgesi örneği
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Yılmazer, Aydın; Sarıaltın, Hatice
    ISO 9001:2000 standardı, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde (KOBİ) başarıyla uygulanabilmesi süreç odaklı bir kalite yönetim sistemini (KYS) öngörmektedir. Ancak, literatür incelemesine göre konu ile ilgili az sayıda akademik çalışma mevcuttur. Çalışmanın amacı, ISO 9001:2000 sertifikasına sahip KOBİ’lerin süreç yönetimi uygulamaları açısından mevcut durumlarının incelenmesidir. Araştırmaya Sakarya İli 1.Organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren imalatçı KOBİ’ler katılmıştır. Çalışmada betimsel ve bağıntısal araştırma modeli kullanılmış ve 36 maddeli bir soru formu geliştirilerek katılımcı yöneticilere yüz-yüze görüşmeler ile uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, betimleyici ve istatistiksel analizlerin yanı sıra; literatür ve uygulama ile bağlantılı tablo analizleri yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; yaşadıkları yapısal, yönetsel ve mali problemlere ve eksikliklere rağmen süreç yönetimi uygulamaları KOBİ’lerde başlangıç seviyesinin üzerindedir. Araştırmanın sonunda, KOBİ’lerin süreç yönetimi kültürü oluşturma çabalarını destekleyebilecek bir süreç iyileştirme metodolojisi önerilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Transition from education to first real job in Turkey: an empirical research on the Uludağ Üniversity econometrics department graduates
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Tüzüntürk, Selim; Serdar, Aysu; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Ekonometri Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü.
    In recent years, unemployment has become a fundamental problem regardless of the level of development of the country. The unemployment rates in Turkey are constantly at a high level and for whatever reasons; it has not been possible to make the reduction to the desired low levels. In particular, there is a continuous increase in the total unemployment figures of unemployed who have never entered the labor market. This study aimed to determine the critical factors that increase employment opportunities for Econometrics department graduates in Turkey. There was particular focus on the variables that may explain the determinants of finding a first real job for graduates from the Econometrics Department. Logistic regression was estimated from the collected data. The research findings show that the variables of business experience, additional education, social community, education type, age, and family stimulus show statistical significance in finding a first real job.
  • ItemOpen Access
    An approach to measurıng brand loyalty ın the Turkısh automotıve sector
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Şenel, Mine
    In the study conducted on the basis of an empirical research in the Turkish automotive sector, it was aimed, using fuzzy logic theory and a structural equation modeling, to establish the casual relationship between three latent variables -which have an impact on purchase considerations and create the service supplier powerand customer satisfaction, and to reveal the effects of customer satisfaction and brand reputation on customer loyalty. The data obtained were defuzzified by fuzzy logic theory and were processed by reliability, exploratory and confirmatory factor analyses. The degree of influence of factors considered to have an impact on the subject in the developed brand loyalty modeling were determined using structural equation modeling application. In the results, it was found that customer satisfaction is a prerequisite of brand loyalty. It is seen that the price perception of consumers and their value perceptions regarding attributes of the vehicles have an impact on customer satisfaction.
  • ItemOpen Access
    Faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin inşaat taahhüt işletmelerinde uygulanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Bekçi, İsmail; Negiz, Nurcan
    Çalışmada faaliyet tabanlı maliyetleme (FTM) yönteminin, bir inşaat taahhüt işletmesinde uygulamasına yer verilmiştir. Çalışmanın amacı, inşaat taahhüt işletmelerinde faaliyet tabanlı maliyetleme yönteminin uygulanabilirliliğini araştırmak ve geleneksel maliyetleme yöntemleri ile arasındaki farkı ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle örnek olarak alınan inşaat taahhüt işletmesinde ortaya çıkan faaliyetler inşaatlar bazında tek tek gözlemlenmiş ve birbiriyle benzerlik gösteren faaliyetlerden oluşan faaliyet merkezleri oluşturulmuştur. Daha sonra genel üretim giderleri., birinci ve ikinci aşama maliyet etkenleri aracılığıyla faaliyetler bazında mamullere yüklenmiştir. Bu dağıtım sonucunda ulaşılan maliyetlere direkt ilk madde ve malzeme giderleri ve direkt işçilik giderleri ilave edildikten sonra örnek olarak alınan inşaat taahhüt işletmesinin FTM’ye göre toplam maliyetleri hesaplamıştır. Uygulama sonucunda FTM yöntemine göre hesaplanan birim ve toplam maliyetler ile geleneksel maliyetleme yöntemlerine göre hesaplanan birim ve toplam maliyetler karşılaştırılarak, farklılıklar ortaya konulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Mülteciler ve ulusal/uluslararası güvenlik
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Türkoğlu, Oğuzhan
    Mülteciler ülkelerini kendi istekleri dışında çeşitli sebeplerle ülkesini terk etmek zorunda kalan kişilerdir. Devletlerarası savaş, etnik çatışmalar, sivil çatışmalar, baskıcı ve otoriter rejimler, doğal afetler ve çevresel sorunlar mülteci akımı oluşturan temel sebeplerdir. Bu sebepler incelendiğinde görülmektedir ki ülkesini terk eden bu insanlar ülkelerinden memnun olmadıkları için, sisteme ayak uyduramadıkları için yani ülkeleriyle sorunlu oldukları için ülkelerini terk etmektedirler. Ekonomik durumu çok iyi olmayan bu insanlar, dolayısıyla, hedef ülkelerin huzur, istikrar ve güvenliği için bir sorun teşkil etmektedir. Ayrıca mülteciler uluslar arası ilişkilerde –Haiti örneğinde olduğu gibi- bir aktör olarak kullanılabilmektedir. Bu çalışmada mülteci akımların sebepleri, güvenlik açısından mülteciler ve sorunun çözümü için neler yapılabileceği incelenecektir.
  • ItemOpen Access
    Girişimci üniversite modeli ve Türkiye
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Özer, Yunus Emre
    Dünya açısından gelişmişlik ve kalkınmışlık kavramları ve bu kavramlara giden yol önemli değişiklikler geçirmektedir. Bu süreçte, bölgesel potansiyelin artan önemine paralel olarak bilginin de küresel anlamda önemi artmaktadır. Üniversiteler bu bakımdan bilginin üretildiği yerler olarak görülmektedir. Bilginin üretilmesi yanında üniversiteler artık bilginin ticarileştiği, patentleşme ve markalaşmanın yoğunlaşması sonucu olarak ticari rollere de sahip olduğu yerler haline gelmektedir. Üniversitelerin klasik anlamda eğitim, öğretim ve araştırma rollerinin yanında piyasada daha fazla yer almaya çalışan, faaliyetleri sonucu kar elde eden, piyasanın taleplerini dikkate alan bir modele doğru gittiği görülmektedir. Bu çalışmada girişimci üniversite kavramı yanında bu modelin temel özellikleri ve Türkiye açısından durum analizinin de yapılması amaçlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Gelir ve CO2 emisyonu ilişkisi: panel birim kök ve eşbütünleşme testi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Çınar, Serkan
    Bu çalışmada, 1971-2007 döneminde OECD ülkeleri için kişi başına CO2 emisyonları ve reel kişi başına GSYİH panel verileriyle birim kök testleri, eşbütünleşme testleri ve uzun dönem katsayıları araştırılmıştır. Birim kök tahminleri için 1. nesil birim kök testleri, eşbütünleşme testleri için Pedroni, Kao ve Westerlund eşbütünleşme testleri ve uzun dönem katsayıların tahmini için DOLS tahmincisi kullanılmıştır. Ekonometrik uygulamaların sonucunda, gelir ile CO2 emisyonları arasında eşbütünleşme ilişkisi ve istatistiki olarak anlamlı doğrusal uzun dönem katsayılarına ulaşılmıştır. Bu sonuçla, gelir artışı kirlilik düzeyini artırmaktadır ve EKC hipotezinin aksine belirli gelir düzeylerinden sonra da gelir artışı kirlilik düzeyini artırmaya devam etmektedir.
  • ItemOpen Access
    Çevreyi korumanın makroekonomik değişkenler üzerindeki maliyetleri ve çevresel kalite-ekonomik güç ikilemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Ulucak, Recep
    Ekonomik olarak güçlü olmak her şeyden önce bağımsızlığın bir ön şartı olduğu gibi eğitim, sağlık, savunma, diplomasi gibi pek çok alanda avantaj sağlayan ve bu nedenle sahip olunması arzu edilen bir durumdur. Çünkü bu güç ile daha müreffeh bir toplum olunacağına inanılır. Dolayısıyla karar birimleri için ekonomik büyüme her zaman öncelikli hedef olmuştur. Ancak bunun getirdiği çeşitli sıkıntılar vardır. Daha çok üretme ve tüketme sayesinde gerçekleştirilebilecek ekonomik büyüme daha çok çevresel kaynağı kullanarak ve zararlı atıklar oluşturarak çevresel sorunları tetiklemektedir. Çevresel sorunlar dikkate alınmadığında ise küresel ısınma, iklim değişikliği ve ozon tabakasının delinmesi gibi ciddi problemler her geçen gün daha da ciddiyet kazanmaktadır. Bu sorunlar karşısında karar birimleri bir takım önlemleri devreye sokma zorunluluğu hissetmekte ancak bu önlemlerin getireceği maliyetlerin ekonomi üzerinde yol açacağı olumsuz etkilerden dolayı gerekli adımları atamamaktadırlar. Dolayısıyla çevreyi koruma ile ekonomik olarak güçlü olmak arasında bir ikilem ortaya çıkmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye, Çin ve Hindistan’ın sektörel rekabet gücü üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Kösekahyaoğlu, Levent; Özdamar, Gökhan
    Dünyanın en hızlı büyüyen ve uluslararası rekabet gücü giderek artan ekonomileri arasında gösterilen Çin ve Hindistan, küresel ölçekte adından en fazla söz ettiren ülkelerdir. Son dönemde Türkiye’nin büyüme ve ihracat performansı da ilgi uyandırmakta ve sözü edilen üç ülkenin rekabet güçlerinin sektörel bazda analiz edilerek karşılaştırılması önemli bir araştırma konusu durumuna gelmektedir. Çalışmada sözü edilen üç ülkenin rekabet güçleri 1990-2009 dönemi dikkate alınarak hammadde yoğun mallar, işgücü yoğun mallar, sermaye yoğun mallar, kolayca taklit edilebilen mallar ve zor taklit edilebilen araştırma bazlı mallar olarak beş farklı mal grubu için ayrı ayrı incelenmiştir. Ülkelerin rekabet güçlerinin ölçütü olarak Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük (AKÜ), İhracat Uzmanlık İndeksi (İUİ) ve Karşılaştırmalı İhracat Performansı (KİP) İndeksi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular, incelenen üç ülkenin rekabet gücünün beklendiği üzere temelde emek yoğun mallara dayandığına, ancak son dönemde Hindistan için özellikle sermaye yoğun malların öneminin daha da arttığına işaret etmektedir. Ayrıca, Türkiye’nin Çin karşısında özellikle işgücü yoğun ve kolayca taklit edilebilen mallarda dezavantajlı olduğu, Hindistan karşısında ise hammadde ve kolayca taklit edilebilen mallarda dezavantajlı olmasına rağmen sermaye yoğun mallarda daha iyi bir ihracat uzmanlığına sahip olduğu görülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Dolaysız yabancı sermaye yatırımları ve dış ticaret bilançosu: Türkiye üzerine bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Delice, Güven; Birol, Yunus Emre
    Dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının (DYY) yöneldikleri ülkelerdeki birçok makroekonomik gösterge üzerinde önemli etkileri olmaktadır. Bu akımlardan beklenen etkiler genellikle olumlu olmakla birlikte, özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından bir takım olumsuz etkiler de söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada bir ülkeye DYY girişleri ile ödemeler dengesinin en önemli unsuru olan dış ticaret bilançosu arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede Türkiye’de kısa ve uzun dönem ayırımı çerçevesinde DYY’nın dış ticaret üzerine etkisi 1992- 2011 dönemi için sınır testi yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Ampirik bulgulara göre, uzun dönemde (1992-2011) ve kısa dönemlerin birinde (2002-2011) DYY ihracatı pozitif yönde etkilemekte, ithalat ile DYY arasında ise bir nedensellik bulunmamaktadır