1989-1990 Cilt 8-9 Sayı 1-2-3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 33
  • ItemOpen Access
    Antibiyorezistans oluşumu ve sağlık yönünden getirdiği sorunlar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Sağmanlıgil, Hülya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Kemoterapötik ilaçlara maruz kalan bakteri populasyonları arasında karşılaşılan rezistans olgusu, insan ve veteriner hekimliğinde en fazla dikkat edilmesi gereken sorunlardan birisidir.
  • ItemOpen Access
    Değişik ülkelerde mastitis kontrol programları
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ünal, E. Fatih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Mastitis kontrol programlarının temel amacı, süt üreticisinin mastitis nedeniyle ekonomik kaybının önlenmesidir. Mastitis sonucu sütün nitelik ve niceliği değişerek üretim maliyetlerini arttırmakta, özellikle gelişmekte olan ülkelerde büyük süt kayıplarına yol açmaktadır. Hemen hemen tüm mastitterin sebebi mikrobiyal enfeksiyonlar olup, mastitis kontrol programlarının pratikteki amaçları bu enfeksiyonları azaltmaktadır. Mastitis, inekler arasındaki çok karışık genetik ilişkiler, çok sayıdaki patojen mikroorganizmalar ve çok farklı epidemiyolojik faktörler sonucu oluşur¹. Enfeksiyonların % 80 den fazlasının, Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactia, Streptococcus dysgalactia ve Streptococcus uberis gibi majör patojenler tarafından meydana getirildiği bilinmektedir. Ancak coliformlar, pseudomonas ve diğer patojen tiplerde önemli sürü problemleri oluşturabildiğinden, mastitis kontrolünde ortak bakış açısı, hastalığın tek bir ineğin sağıtımından ziyade, sürü bazında enfeksiyonlara' engel olunabilmesidir. İlave olarak belirtilmesi gerekir ki, Corynebacteria bovis ve microcoklarda küçük yangılar oluşturmaları nedeniyle önemsenmemelerine karşın, tüm mastitis enfeksiyonlarının dörtte birinden fazlasını teşkil etmektedirler.Farklı şiddetteki mastitisler oluşurken, vakalar bireysel olarak klinik veya subklinik olarak kolaylıkla ayrılabilmektedir. Ancak sürüde oluşan bir klinik mastitis vakasına karşın 15 ile 40 subklinik vaka oluşmakta ve subklinik enfeksiyonların büyük çoğunluğu klinik vaka şekline dönüşebilmektedir². Mastitis kontrolu için en uygun metodlar, eradikasyon, immunizasyon, tedavi, dirençli inekler yetiştirme ve belkide en önemlisi gelişen teknolojik imkanları yetiştirmeye uygulamak olmalıdır³.
  • ItemOpen Access
    Yara iyileşmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Pekbilir, Ayşe; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu yazıda, cerrahi pratiğin temelini oluşturan yara iyileşmesinin evreleri, histolojik ve biyokimyasal olaylar, yara iyileşmesinin tipleri, yara iyileşmesini etkileyen faktörler ve komplikasyonlar anlatılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Cerrahi hastasında sıvı sağıtımı
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Pekbilir, Ayşe; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu yazıda, anestezi ve operasyon uygulanacak hastalarda sıvı sağıtımı anlatılmıştır. Vücut sıvıları, osmolarite, sıvı ve elektrolit dengesini etkileyen hormonlar, dehidrasyon, asit-baz düzensizliği, cerrahi hastasında sıvı sağıtımının amacı, preoperatif ve postoperatif dönemlerde sıvı sağıtımı uygulamaları incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kanatlılardaki salmonella serotiplerinin gıda zehirlenmesi yönünden önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Berker, Aşkın; Çarlı, K.Tayfun; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Salmonellosis, son yıllarda dünyada gerek hayvan ve gerekse insan sağlığı açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Hayvanlarda ve insanlarda infeksiyon oluşturan serotiplerin aynı oluşu nedeni ile zoonotik yönden önemli bir sorun haline gelmiştir¹.².³. Hayvan türlerine ait birkaç serotip dışında 2000'in üzerinde salmonella serotipi konakçıya özgü olmaksızın insanlardan, hayvanlardan ve çevreden izole edilmiştir².³.⁴.⁵.⁶.
  • ItemOpen Access
    Besi sığırlarında rastlanılan A hipovitaminozis üzerinde biyokimyasal araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Yavuz, Melih; Mert, Nihat; Erdinç, Hüseyin; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    U.Ü. Veteriner Fakültesi Pilot Besi Ünitesinde bezelye silajı ile beslenen ve zamanla amourosis gözlenen 10 adet Montofon ırkı erkek daha araştırma materyali olarak kullanıldı. Yapılan biyokimyasal analizlerle serumda β-Karoten, vitamin A, total lipid ve total protein düzeyleri saptandı. Vitamin A düzeyi normalin biraz altında görülürken β-Karoten düzeyi oldukça düşük olarak ölçüldü. β-Karotenin bu düşüklüğüne temel neden olarak nitritin rumen sıvısındaki karotin retensiyonunu azaltması gösterilebilir.
  • ItemOpen Access
    Farklı kaba yemlerle beslenen besi sığırlarının rumen sıvısı ve kan metabolitleri üzerinde biyokimyasal araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Yavuz, Melih; Mert, Nihat; Erdinç, Hüseyin; Günşen, Uğur; Uzatıcı, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Farklı kimyasal özelliklere sahip kaba yemlerle beslenen besi sığırlarında rumen sıvısı ve kanda meydana gelen biyokimyasal değişimlerin incelendiği bu araştırmada, U.Ü. Veteriner Fakültesi Pilot Besi Ünitesinde bulunan esmer ırk erkek danalar materyal olarak kullanılmıştır. Hayvanlara kaba yem olarak birinci dönemde sadece saman, ikinci dönemde saman-elma posası silajı (% 50 + % 50) ve son dönemde sadece elma posası silajı verilerek üç farklı besleme periyodu uygulandı. Her besleme dönemi sonunda kan ve Rumen sıvısı örnekleri alınarak analizleri yapıldı. Alınan sonuçlara göre kaba yem olarak sadece saman kullanılan dönemde Rumen sıvısındaki asetik asit ve kan kolesterol düzeyinin en yüksek olduğu, sadece elma posasının kullanıldığı dönemde ise kan glukoz ve protein düzeyinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Serum total lipid düzeyi ise, kaba yem olarak saman-elma posası silajı kullanılan geçiş döneminde diğer dönemlerde daha yüksek olarak bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Deneysel olarak pankreatitis oluşturulan köpeklerde serum amilaz ve lipaz düzeylerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Aytuğ, Nilüfer; Pekbilir, Ayşe; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Karbontetraklorür (CCI4) verilerek deneysel olarak pankreatitis oluşturulan 5 köpekte serum amilaz ve lipaz düzeyleri belirlendi. Operasyondan sonraki 48 saat içersinde maksimum konsantrasyona ulaşan serum amilaz ve lipaz düzeyleri, lezyon oluşturulduktan sonraki 6-7. günlerde hemen hemen normal düzeylerine düştüler. Hiçbir köpekte klinik pankreatitis belirtisi gözlenmedi. Pankreasları histopatolojik olarak incelenen iki köpekte pankreatik nekroz olduğu saptandı. Sonuç olarak, bu çalışmada hastalığın başlangıcından sonraki ilk beş gün içersinde, serum amilaz ve lipaz düzeylerinin belirlenmesinin akut pankreatitisin tanısında yararlı olabileceği gözlendi.
  • ItemOpen Access
    Köpeklerde prostat hastalıklarının klinik değerlendirmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Kaya, Metin; Atasoy, Nazmi; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    İnsanlarda olduğu gibi erkek köpeklerde de prostat bezine ilişkin problemlere sıklıkla rastlanmaktadır. Özellikle prostat hiperplazisi 5 yaşından büyük köpeklerin, bazılarında klinik bulgu göstermese de, % 60'ında şekillenmektedir. Bu çalışmada 3 yıl içinde kliniğe getirilen 10 erkek köpek, prostat hastalıkları yönünden incelenmiş, bunlardan 7'sinde prostat hiperplazisi, 2'sinde prostat tümörü, 1'inde prostat kisti, prostat tümörlü köpeklerden birisinde ayrıca prostat taşları saptanmıştır. Klinik ve radyolojik olarak tanısı konulan bu hastalıkların medikal ve operatif sağaltımları yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bir ineğin vestibulum vagina'sında rastlanan adipose doku hernia'sı olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Diker, Figen; Ünal, E. Fatih; Nak, Yavuz; Ünsal, Deniz; Yakışık, Mine
    Bir güç doğum vakasından onbeş gün sonra Holstein ırkı ineğin vestibulum vaginasında yağ dokusu hernisine rastlanmıştır. Operasyonla çıkarılan yağ dokusu, makro ve mikro olarak histo-patolojik yönden incelenerek literatür verilerle tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Çift taraflı testis hipoplazisi şekillenen bir boğanın spermasında rastlanılan anormal kuyruk stump defekti olgusu
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ünal, E. Fatih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Klinik muayenede kısmi çift taraflı testis hipoplazisi teşhis edilen bir boğanın spemasında patolojik Stump defekti tesbit edildi.
  • ItemOpen Access
    Deneysel olarak enfekte edilen sığır memelerine, parenteral antibiyotik uygulamaları sonucu kan serumu ve sütteki antibiyotik konsantrasyonları üzerinde çalışmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ünal, E. Fatih; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu çalışmada, sığır mastitisine karşı intramusküler olarak antibiyotik uygulanmasından sonra kan serumu ve sütte antibiyotik konsantrasyonlarının seviyesinin saptanması amaçlanmıştır. Sağlıklı memelere sahip beş normal inek meme başı duvarlarından deneysel olarak Streptoeoccus uberis verilerek enfekte edilmişlerdir. İki inek 20 mg/kg.i/m. olarak ampicilline trihydrat verilerek sağıtılnıış, üç ineğe ise 10.000 l.U./kg. Benzylpenicillin potassium ile 20.000 I:U./kg. Benzylpenicilline procain kombine olarak intramuskuler yol ile uygulanmıştır. Deneysel enfeksiyonu takiben değişik saatlerde vena jugularisten kan örnekleri ve enfekte edilen meme ile normal meme bölümlerinden süt örnekleri alınmıştır. Antibiyotik konsantrasyonları, mikrobiyolojik agar uygun dağılım metoduna göre analiz edilmiştir. Sonuç olarak verilen miktarlardaki antibiyotiklerin sığır mastitis ajanı (Streptococcus uberis) na karşı kuvvetli öldürücü etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Farklı sulandırıcılarla sulandırılan koç ejakülatlarında değişik katkı maddelerinin spermatolojik özellikler ve canlı kalma süresi üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ilgaz, Bülent; Gökçen, Hazım; Soylu, M.Kemal; Tümen, Hüseyin; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu çalışmada 4 ayrı sulandırıcı ile sulandırılan koç ejakülatlarına ilave edilen katkı maddelerinin kimi spermatolojik özelliklere etkileri araştırıldı. Koçtan sun'i vajenle alınan ejakülatlar, Glukoz-fosfat, Tris, Sodyum sitrat ve Süt tozu sulandırıcıları ile sulandırıldıktan sonra split sarnple yöntemine göre 4 eşit parçaya bölündü. Her bölüme belirli miktarlarda sığır sebum albumini prostaglandin F2α ve vitamin-E katılıp, sulandırılmış spermanın ısısı 5°C’ye düşürüldü. Her ejakülat bölümünde 12 saat aralıklarla motilite, ölü spermatozoon ve anormal spermatozoon oranları saptandı. Sonuçta prostaglandin F2α katılan ejakülat bölümlerinde, anılan spermatolojik özellikler bakımından en iyi sonuçların alındığı gözlendi.
  • ItemOpen Access
    Boğalarda bazı spermatolojik özellikler ile iklim faktörleri arasındaki ilişkiler üzerinde araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) İşler, Mustafa; Gökçen, Hazım; Soylu, M.Kemal; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bornova Sun'i Tohumlama Laboratuvarında mevcut 9 Holştayn ve 3 Esmer Irk boğada ejakülat hacmi, spermatozoon yoğunluğu ve spermatozoon motilitesi gibi kimi spermatolojik özelliklerle; Nem, basınç ve ısı gibi kimi yöresel iklim faktörleri arasındaki ilişkiler araştırıldı. Boğalardan gün aşırı olarak sun'i vajen ile alınan spermada anılan spermatolojik özellikler rutin yöntemlerle incelendi ve iklim faktörleri bölge Meteoroloji İstasyonu verilerinden elde edildi. Sonuçta spermatolojik özelliklerle iklim faktörleri arasında ilişkinin bulunduğu saptandı.
  • ItemOpen Access
    Ramlıç ve Dağlıç koyunlarında temel dölerme özelliklerinin saptanması üzerinde araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Çetinkaya, Kemal; Gökçen, Hazım; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu çalışma Ramlıç ve Dağlıç koyunlarında sıfat sezonu süresi, kızgınlık süresi ve kızgınlık siklusu süresi gibi temel dölerme özelliklerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırma Çifteler Harasındaki 23 Ramlıç ve 23 Dağlıç koyunu üzerinde bir yıl süreyle yürütülmüştür. Kızgınlık taramaları 6 saat arayla ve günde 4 kez arama koçu kullanılarak uygulanmıştır. Deneme koyunları araştırma süresince tohumlanmadılar. Sıfat sezonu süresi Ramlıç koyunlannda 151.17 ± 6.09 gün, Dağlıç koyunlarında da 144.35 ± 9.66 gün olarak saptanmıştır. KızgınIık süresi Ramlıç koyunlarında 35.38 ± 1.51 saat, Dağlıç koyunlarında 27.68 ± 0.96 saat olarak bulunmuştur. Kızgınlık siklusu süresi ise Ramlıç koyunlarında 16.63 ± 0.13 gün, Dağlıç koyunlarında 16.89 ± 0.20 gün hesaplanmıştır. Kızgınlık süresi Ramlıç koyunlarında Dağlıç koyunlarında istatistiki olarak daha yüksek bulunmuştur. Sıfat sezonu ve kızgınlık siklusu süreleri bakımından genotip grupları arasında önemli bir farklılık saptanamamıştır.
  • ItemOpen Access
    Besi sığırlarında canlı ağırlık artışını etkileyen parametrelerin araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Mert, Nihat; Erdinç, Hüseyin; Oğan, Canan; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Besi sığırlarında canlı ağırlık artışını ve yemden yararlanma oranını araştırmak için yapılan bu çalışmada Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Pilot Besi Ünitesinde beslenen 12 adet 6-10 aylık Holştayn, erkek, melezi sığır kullanıldı. Dengeli bir rasyonla 8 ay süre ile beslenen sığırların besi başı ve besi sonu kan glukoz, total protein, vitamin C ve fosfor düzeyleri saptandı. Besi başı ve besi sonu canlı ağırlıkları kaydedildi. Besi hayvanı seçiminde yararlanılabilecek parametreler için yapılan çalışmada, kan glukoz düzeyinin kullanılabileceği ve bu yolla yapılan bir değerlendirmede, kan glukozu % 61 mg üzerinde olan sığırların, bu değerin altında olanlara göre 19,890 kg fazla kilo kazandığı tesbit edildi.
  • ItemOpen Access
    Köpekte karşılaşılan oesfagus obstriksiyonu
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Kaya, Metin; Görgül, Sacit; Çamoğlu, Ali; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    U.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğine getirilen bir köpekte, oesophagus'un cervical bölümünde, 15 gün önce yutulan bir vertebranın neden olduğu obstriksiyon saptanmıştır. Radyolojik olarak tanısı konulan yabancı cisim, inhalasyon anestezi ile uygulanan oesophagotomie operasyonu ile uzaklaştırılmış, 1 haftalık postoperatif bakım ve i.v. besleme sonrası tam bir iyileşme sağlanmıştır. Yabancı cismin bir koyuna ait 4x3x3 cm. boyutlarında cervical bir vertebra olduğu anlaşılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Farklı irtifalarda yetiştirilen yerli koyunlarda hemoglobin tipleri, potasyum tipleri ve hematokrit değerler üzerinde araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Yaman, Kemalettin; Mert, Nihat; Cengiz, Fahrünisa; Tanrıverdi, Meltem; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu araştırma farklı irtifalarda yetiştirilen İvesi, Kıvırcık ve Morkaraman koyunlarda hemoglobin (Hb) tipleri, alyuvar potasyum (K) tipleri ve hematokrit değerleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada 89 İvesi, 76 Kıvırcık ve 79 Morkaraman koyunu araştırma materyali olarak kullanılmıştır. Nişasta jeli elektroforez yöntemiyle sözü edilen koyun ırklarında sırasıyla A (1,1,-), AB (13,10,3), B (75,65,76) Hb tipleri elde edilmiştir. Alyuvar potasyum değerleri 60 mEq/l'nin üzerinde olan hayvanlar yüksek potasyum (HK) tipli olarak değerlendirilmiş, düşük (LK) ve yüksek (HK) potasyum tipli koyun sayıları sırasıyla 65-24, 25-51, 37-42 olarak belirlenmiştir. Mikrohematokrit yöntem kullanılarak koyunlarda sırasıyla ortalama % 28.8, 26.7 ve 24.0 hematokrit değerler elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    İshalli buzağılarda kanda meydana gelen değişimler üzerinde klinik-biyokimyasal araştırmalar
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Mert, Nihat; Batmaz, Hasan; Tanrıverdi, Meltem; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    İshalli buzağılarda kanda meydana gelen değişimleri incelemek için yapılan bu çalışmadan 15 adet normal (1-30 günlük) ve 24 adet ishalli (septicemia neonatorum enterit formunda) buzağı materyal olarak kullanıldı. Klinik bulgulara göre hastalar hafifçe şiddetli dehidre olarak iki gruba ayrıldı. Kanda hematokrit, sedimentasyon (1, 2 ve 24 saatlik), total leucocyte, erythrocyte ve plazmada üre miktarı tayin edilmiştir. Kontrol hafif ve şiddetli grupta sırasıyla elde edilen değerler, hematokrit % 36; 31.2; 42.28; sedimentasyon 1. saat 3.5; 5.0 ve 1.64 mm, 2. saatte 8.16; 10.1 ve 4.2 mm., 24 saatte 58.25; 63.3 ve 41.64 mm.; total leucocyte 7492, 10600 ve 15142/mm3, erythrocyte 6.17.10⁶; 5,288.10⁶ ve 7,23.x10⁶ /mm³, plazma üre % 23.15; 42.34 ve 57.14 mg olarak bulunmuştur. Kontrol ile hafif dehidre buzağılar karşılaştılaştırıldıklarında hematokrit ve üre farklılığı P ≤ 0.05, erythrocyte P ≤ 0.005 düzeyinde önem gösterirken kontrol ile şiddetli dehidrasyona sahip buzağılarda değerler arasında hematokritde P ≤ 0.05, sedimentasyon 1. saatte P ≤ 0.01, 2. saatte P ≤ 0.001, 24. saatte P ≤ 0.001, total leucocytede P ≤ 0.05, erythrocyte P ≤ 0.005 ve plazma üre değerleri arasında P ≤ 0.001 düzeyinde istatistiksel önem bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Bir inek karaciğerinde bütün safra kanallarını ve kesesini dolduran taş oluşumu
    (Uludağ Üniversitesi, 1990) Ertürk, Erdoğan; Mert, Nihat; Özbilgin, Selda Akyürek; Günşen, Uğur; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bursa Et ve Balık Kurumu’nda kesilen bir ineğin karaciğerinde yaygın halde kum ve taş oluşumu saptandı. Makroskopik olarak karaciğerinde sofra kanalları ile kesesinin içini tamamen doldurmuş bulunan kum ve taşların yeşil-siyah renkli çamur kıvamında bir kitle ile bunun içerisinde açık sarıdan kahverengine kadar değişen ve çapları 1-2 mm kadar olan taşlardan oluştuğu görülmüştür. Akut ve yangılı bir durumun bulunmadığı olayda Chronic cholangiocystitis tablosunun şekillendiği saptanmıştır. Bu taşların laboratuvar analizleri sonu yapılarında kolesterol, safra renkli maddeleri, fosfat, kalsiyum ve ürik asit tesbit edildiği için muhtemelen kalsiyumun fosfat, ürat ve bilirubinat tuzları ile kolesterol taşlarının karışımı oldukları anlaşılmıştır.