1995 Cilt 10 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 23
  • ItemOpen Access
    lnscriptions de delphes et de didymes gravees sur des bases de statues consacrees a apolion
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Mattei, Jean-Louis; Uludağ Üniversitesi/Pedagoji Fakültesi.
    Le dieu Apollon dans l'antiquité prédisait l'avenir aux pèlerins venus le consulter dans les temples de Delphes et de Didymes. Les deux temples d'Apollon en question, en particulier celui de Delphes, étaient très célèbres dans le monde grec. Cette réputation continua aussi à l'époque romaine. L'auteur traduit et étudie deux inscriptions en grec ancien appartenant à ces sanctuaires. A l'issue de cette étude, nous pouvons obtenir ainsi quelques curieux détails sur le culte d'Apollon et sur les empereurs romains.
  • ItemOpen Access
    Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerini tanıma, eğitim ve uyum sorunlarını saptama
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Başal, Handan Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu araştırmanın amacı; 1992-1993 öğretim yılı UU. Eğitim Fakültesi Fransız Dili ve Eğitimi Bölümü Hazırlık, bir, iki, üç ve dördüncü sınıflarında yurt dışında bir süre yaşamış olan öğrencilerin Türkive'ye dönüşlerinde çevrelerine uyumlarında karşılaştıkları sorunlarının neler olabileceğini ortaya çıkarmaktır.
  • ItemOpen Access
    Spor tesislerinin spor etkinliklerindeki yeri ve önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Erden, Salih; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Sporda başarılı olmanın en önemli faktörlerinden biri de planlı ve düzenli yapılmış spor tesisleridir. Spor tesisi denildiğinde akla sadece antrenman veya yarışma yapılan alan gelmemelidir. Modern spor tesisleri, yarışma yapılan alanların dışında, kamp ve eğitim merkezlerini boş zaman değerlendirme ve dinlenme tesislerini ilk yardım ve rehabilitasyon merkezlerini de bünyesinde toplayabilmelidir.
  • ItemOpen Access
    İlköğretim matematik programının değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Altun, Murat; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu yazıda İlköğretim Matematik Programı'ndaki gelişmeler ve program değerlendirmede bazı yaklaşımlar özetlenmiş, bunlardan Eğitsel Eleştiri Modeli esas alınarak İlköğretim Matematik Programının ilk beş sınıf (ilkokul)için olan kısmı üzerinde bir değerlendirme yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Sporda başarıya giden yollar
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Erden, Salih; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Sporda başarılı olabilmenin yollarından biri de yetenektir. Bu yeteneğin iyi bir şekilde verime dönüşebilmesi, koordinativ, konditionel yeteneklerin, biyomekanik disipline uygun olarak kullanılmasına bağlıdır. Sporcunun fiziksel antrenmanlarını kapsayan kondisyon da başarıda ayrı bir faktördür..
  • ItemOpen Access
    Ferhad ile Şirin hikayesi hakkında
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Cemiloğlu, Mustafa; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    "Ferhat ile Şirin" tanınmış bir halk hikâyesidir. Türkler'in yaşadığı değişik bölgelerde de uzun zaman anlatılmıştır. Bu yazıda, "Ferhat ile Şirin" hikâyesi ile "Nizami"nin "Hüsrev ve Şirin" mesnevisi arasındaki benzerlikler ve farklar üzerinde durulmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Okul müzik eğitiminde insan sesinin önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Çiçek, Sebahattin; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma ile okul müzik eğitiminde yardımcı araç ve gereçlerin yanında insan sesinin ne denli önemli bir yeri olduğunun vurgulanmasına çalışılmıştır. Sesin fiziksel olarak meydana gelişi ve insan sesinin müzik eğitiminde nasıl kullanılacağı, güzel şarkı söylemenin güzel konuşmadan geçeceği ve insan sesinin en güzel bir biçimde ortaya çıkmasında dilin de çok önemli bir unsur olacağı düşünülmüştür. Bu çalışma ile yıllardır müzik derslerinde insan sesine gereği kadar ver verilmediği, çocuklarımızın seslerini düzgün kullanıp güzel şarkı söyleyemediklerinin nedenleri araştırılmak istenmiştir..
  • ItemOpen Access
    U.Ü. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü öğrencilerinin bölüme girişteki müziksel başarılarıyla birinci yıl sonundaki başarılarının karşılaştırılarak incele
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Demirbatır, R. Erol; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu araştırmada, U.Ü.E.F. Müzik Eğitimi Bölümü öğrencilerinin Bölüm'e girişteki müziksel başarılarıyla, birinci yıl sonundaki müziksel başarıları karşılaştırılarak incelenmiştir. Genel müziksel hasarının ölçülmesinde, müziksel işitme, söyleme ve çalma alanlarında Bölüm öğrencilerinin başarı puanları esas almış ve bu puanlar üzerinde değişkenler arasındaki ilişkilerin derecesini, yönünü ve seyirini belirleyici istatistiksel işlemler yapılmıştır. Sonuç olarak, öğrencilerin Bölüm'e girişteki müziksel başarılarıyla, birinci yıl sonundaki müziksel başarıları arasındaki ilişki düzeyinin zayıf olduğu ve bu ilişki düzeyinin değişkenleri yordamada yetersiz kaldığı anlaşılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Mareel Pagnol, Ecrivain Celebre et.... Meconnu
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Mattei, Nurcan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Quelle est la place de Marcel Pagnol dans la littérature Française Le célèbre écrivain a produit des pièces de théâtre très populaires et appréciées par un large public de spectateurs. D'autre part il a eu la même renommée en tant que romancier et cinéaste. Malgré tout cela certains critiques attaquent périodiquement Marcel Pagnol ou ne le mentionnent même pas. L'auteur de l'article, après avoir pris comme référence la vie de l'agnol lui-même, recherche les causes de ces étranges attaques
  • ItemOpen Access
    Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi Bölümlerinde anaçalgı ses eğitimi programlarının “Geliştirilmesine Yönelik" bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Göğüş, İsmail M.; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Müzik Eğitimi Bölümü.
    Müzik muhtevasının ana boyutlarından birini sözlü (vokal) müzik oluşturmaktadır. Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitimi bölümlerinde de anaçalgı (anadal) ses eğitimi alanı, müzik eğitiminin temel boyutlarından birini oluşturmaktadır. Müzik Eğitimi Bölümlerinde okutulmakta olan Anaçalgı (anadal) ses eğitimi programlarının, istenilen düzeyde olmadığı, zaman zaman dile getirilmekte, ya da yapılan araştırmalarla ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, Müzik Eğitimi Bölümlerinde okutulmakta olan Anaçalgı ses eğitimi I yarıyıl programlarının, geliştirilmesine yönelik hazırlanmıştır. Çalışmanın, söz konusu kurumlarda çalışmakta olan öğretim elemanlarına, yeni araştırmalara ve araştırmacılara bir ipucu verilebileceği düşünülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Atatürk'ün çağdaş eğitim anlayışı ve liderliği
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Altıntaş, Ersin; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Atatürk tarihin ender yetiştirdiği dehalardan biridir. Sadece askeri ve siyasal alanda değil eğitim alanında da liderlik yapmıştır. Osmanlılar döneminde uygulanan eğitimi eleştirerek, Cumhuriyet'e dönük bir eğitim felsefesi ve politikası oluşturmuştur. Bir taraftan bağımsızlık mücadelesine liderlik yaparken, diğer taraftan, gençliğin hangi amaçlara değerlere ve ilkelere dönük olarak yetiştirilmesi gerektiğini öncelikli bir sorun olarak görmüştür. Çağdaş, insancıl, bilime ve akla dayanan eğitim görüşleri bugün de geçerliliğini korumaktadır.
  • ItemOpen Access
    Literaturkritik in der Nazizeit
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Kudat, Celal; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Alman Dili Eğitimi Bölümü.
    Die Geschichte der deutschen Literaturkritik in der Nazizeit habe ich in dieser Arbeit getrennt von der allgemeinen Geschichte der deutschen Literaturkritik behandelt, weil sowohl die Literatur als auch die Literaturkritik im Naziregime ganz andersartige Eigenschaften trägt. In dieser Zeit wurden die bisherigen Wertvorstellungen und dichterischen Tätigkeiten uın ihrer Ideologie willen verfälscht und vernichtet-
  • ItemOpen Access
    İlköğretim müfettiş adaylarının iş doyumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Ersever, Oya G.
    Bu araştırmada ilköğretim müfettiş adaylarının iş doyumu davranışları. yaş, doğum sırası, yaşamının çoğunu geçirdiği yer ve meslekte çalışma yıllarına göre incelenmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen "Bilgi Toplama Formu" ve "İş Doyumu Ölçeği" ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler STATVIEN II bilgisayar paket programı kullanılarak Tek Yönlü Variance Analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. Yaşları farklı ilköğretim müfettiş adaylarının iş doyumları incelendiğinde, 31-35 yaş grubu ile 36-41 yaş grubu arasında anlamlı bir fark buluştur. Doğum sırası, yaşamın çoğunu geçirdiği yer ve meslekte çalışma yılları açısından ise anlamlı farklar bulunmamıştır.
  • ItemOpen Access
    Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü 1994-1995 öğretim yılı giriş yetenek sınavına katılan aday öğrencilerin belli özellik ve görüşlerinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Demirbatır, R. Erol; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Müzik Eğitimi Bölümü.
    Türkiye'de eğitim fakülteleri müzik eğitimi bölümlerine başvuran aday öğrencilerin nitelikleri, anadolu güzel sanatlar liseleri mezunlarının da katılımıyla önemli değişiklikler göstermekte, bu durum bölümlerin giriş yetenek sınavı sistemlerini ve öğretim programlarını doğrudan etkilemektedir. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü 'nde, 1994 1995 öğretim yılı giriş yetenek sınavı öncesi aday öğrencilerin belli özelliklerini tanıma, Bolum hazırlık kursları ve sınav sistemi ile ilgili görüşlerini değerlendirme amacıyla 288 adaya anket uygulanmış, her adaya toplam 20 soru yöneltilmiş ve 5760 cevap değerlendirilerek raporlaştırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Helping ESL/EFL writers with peer response groups
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Tezel, Kadir Vefa; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Yabancı Diller Eğitimi Bölümü.
    In this paper. I will discuss the importance of peer response groups and feedback in ESL/EFL writing Before I proceed. I want to address two issues which arc central to my discussion. The fi rst of thcsc is a common misconccption about the importance of writing. The common goal of all language teaching methods is to teach pcople to communicate in a language other than their mm. In teaching English as a second or foreign language to students, writing has traditionally been included in syllabuses as it is one of the four skills ncedcd for communication.
  • ItemOpen Access
    Okuma alışkanlığı
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Altıntaş, Ersin; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu makalede okuma alışkanlığının bireysel ve toplumsal gelişimindeki Önem kitap okuma yaklaşımları, kitap okumanın amacı okuduğunu anlama düzeyini belirleyen ölçütler, okuma alışkanlığı kazandırmada öğretmenlerin ve ailenin rolü tartışılmış ve bazı öneriler verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Küçük çocukların özel olarak düzenlenmiş bir ortamdaki sözlü iletişim yeterlikleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Peker, Reşat; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu araştırmanın amacı küçük çocukların sözlü iletişim yeterliklerine sin duzeyinin ve cinsiyetin etkilerini araştırmaktır. Denekler orta sosyo-ekonomik düzeyden gelen 40 anaokulu ve 40 ikinci sınıf öğrencileridir. Deneklerin sözel iletişim yeterlikleri araştırmacı tarafından geliştirilen resimli bir test ile ölçülmüştür. Deneklerden hedef olarak belirlenen resmin diğerlerinden ayırt edici özelliklerini (renk-desen-büyüklük) bir yetişkin dinleyicinin bulabilmesi için sözlü olarak belirtmeleri istenilmiştir. Uygulama sakin bir ortamda bireysel olarak yapılırken çocuk ile araştırmacı arasına bir engel konulmuştur. Hedef resimlerin detaylarını belirtme puanları 2x2 ANOVA ile test edildiğinde ikinci sınıfların anaokulu öğrencilerinden ve kızların erkeklerden anlamlı bir şekilde daha başarılı oldukları bulunmuştur. Karşılıklı etkileşim anlamlı değildi.
  • ItemOpen Access
    U.Ü. Eğitim Fakültesi 1994-1995 öğretim yılı müzik eğitimi bölümüne giriş yetenek sınavında uygulanan test üzerine bir inceleme
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Göğüş, Gülay; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Müzik Eğitimi Bölümü.
    Bu çalışmada, 1994-1995 öğretim yılı U.Ü.E.F Müzik Eğitimi Bölümüne giriş yetenek sınavının I aşamasında % 40 ağırlık verilerek uygulanan test üzerinde yapılan incelemeler konu edilmiştir. Testin geleneksel sözlü sınavla birlikte uygulanarak ağırlıklı ortalamaların alınması, sözlü sınavı tamamlayıcı etki yaptığı düşünülerek olumlu bulunmuştur. Ancak henüz tek başına bir giriş sınavında uygulanacak yeterliliğe sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle üzerinde çalışılarak geliştirilmeli, önümüzdeki yıllarda yeni uygulamalarının sonuçları ve testin geçerliği ile ilgili araştırmalar sürdürülmelidir.
  • ItemOpen Access
    Müzik terminolojisi ve A. Adnan Saygun
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Bozkaya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Birinci Dil Kurultayı'ndan hemen sonra Atatürk'ün başkanlığında toplanan Genel Merkez Kurulu, Terim Kolu çalışmaları için şu ana ilkeyi kabul etmişti: "Terim Bölümü'nün işi, bugünkü bilim dilimizde kullanılmakta olan yabancı dillerden alınmış terimler verine, bütün bilimsel kavramlar için öz Türkçe terimler bulup ya da yaratıp koymaktır". Bu makalede müzik terminolojisinin genel durumu ve 1988 yılında A.Adnan Saygun ile yapılan görüşmeden elde edilen sonuçlar üzerinde durulacaktır.
  • ItemOpen Access
    Gelişim kuramlarının uygulanabilirliğine ilişkin bir yordama
    (Uludağ Üniversitesi, 1995) Başal, Handan Asude
    Piaget'nin gelişim kuramı yaklaşımı zihin gelişimi üzerinde olmuştur ve ortaya zihinsel gelişim kuramı çıkmıştır. Dolayısıyla, Piaget, zihin gelişimi konusunda değerli ve önemli katkılarda bulunmuştur.