İnsan hakları düşüncesinin gelişimi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003

Authors

Çüçen, A. Kadir

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İnsan hakları düşüncesinin gelişimini açıklarken belli bir bakış açısından hareket edeceğim. Benim konuya bakış açım, yani insan hakları kavramının tarihsel gelişimini ortaya koyarken referans noktam, insanların oluşturdukları toplum ve devlet düzeninin yapısı ve bu yapı içinde insanın, yani bireyin devlet ve yönetim biçimi karşısındaki durumudur. Başka bir söyleyişle, insan haklarının ne olduğunu ve nasıl bir serüven geçirerek günümüze ulaştığını anlamak için devlet, toplum ve birey ilişkilerine bakmak gerekir. Bu nedenle, özellikle tarihsel süreç içinde ortaya çıkan devlet ve toplum sistemleri içinde insanın yerine ve aldığı değere bakmak konuya açıklık kazandıracaktır. Çünkü insan hakları, ancak toplum içinde yaşayan insanların sahip olduğu ve geliştirdiği hak ve özgürlüklerdir.

Description

Keywords

İnsan hakları, Düşünce gelişimi, İnsan, Hak, Antik Yunan, Orta Çağda insan hakları, Fransa İnsan Hakları Beyannamesi, Human rights, Human, Rights, Ancient Greece, Human rights in the Medieval, French Human Rights Declaration

Citation

Çüçen, A. K. (2003). ''İnsan hakları düşüncesinin gelişimi ''. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 2, 27-35.