1991 Cilt 6 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 22
  • ItemOpen Access
    Ankara İlinin buğday tarımı yapılan başlıca büyük toprak gruplarındaki amino asitleri azotu dağılımları
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Bayındır, Mevlüt; Haktanır, Koray; Başkaya, H. Savaş; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Bu araştmna Ankara ilinde yer alan başlıca büyük toprak gruplarına ait yüzey örneklerinde tüm amino asitleri azotu miktarlarını, bunların topraklanın toplam azot ve toplam amino asiti azotu kapsanılan içerisinde­ ki oranlarını belirlemek, toprakları bu değerler açısından karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Bunun için üzerinde buğday tanımı yapılan sekiz büyük toprak grubundan 0-20 cm derinlikten toprak örnekleri alınmış, örneklerde toplam azot, çeşitli amino asit azotu miktarları saptanmış ve topraklar birbirleri ile karşılaştırılmışlardır. Sonuçta toprakların toplam amino asiti azotu miktarlanmış toplam azot içerisindeki oranlan % 24.5-39.9 arasında bulunmuştur. Toprakları amino asit azotların toplam amino asit azotu içerisindeki oranlarına göre, birinci sıroda nötr-a.- amino asitlerinin ikinci sırada asidik -a.- amino asitlerinin, üçüncü sırada da bazik -a- amino asitlerinin bulunduğu belirlenmiştir. Araştırışan toprakların toplanı asidik a-amino asit -N, toplam nötr -a- amino asit-N, toplam bazik-a-amino asit-N ve amino-N değerleri bakı­mından farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Türkiye'de ortaokullardaki fen programlarında degişme ve gelişmeler
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Altun, Murat; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmada onaokullamı fen bilgisi progranılanndaki değişme ve gelişmeler incelenmiş ve bir kısım tedbirler önerilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Filipinler eğitim sistemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Acuner, Ahmet Münir; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu çalışmada, Filipinler eğitim sisteminin amaç ve yapı boyutlan özetlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Norveç eğitim sistemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Acuner, Ahmet Münir; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu çalışmada, Norveç eğitim sisteminin amaç ve yapı boyutları özetlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Arjantin ve Türk Eğitim sistemlerinin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Acuner, Ahmet Münir; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu çalışmada, Arjantin ve Türk Eğitim Sistemleri amaç, yapı ve süreç boyutlarında karşılaştırılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Uludag Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Egitimi Bölümü ögrencilerinin bilişsel hazır bulunuşluk düzeyleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Battal, Nevzat; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu araştırma ile, Uludağ Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü; fizik, kimya, biyoloji ve matematik öğretmenliği Anabilim dallarındaki öğrencilerin bilişsel açıdan hazırbulunuşluk düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca, lise programlamıda yer alan; fizik, kimya, biyoloji ve ma­tematik derslerinin ünitelere göre, ilgili bronşlardaki öğrencilerin başarı yüzdeleri tesbit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Okul-aile işbirliği'nin çocuğun eğitimine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Saylan, Nevin; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Eğitimin kalitesini ve ögrenci başansını artınnak için, yirminci yüzyılın etkili teorilerinden biri olan okul-aile işbirliğini her düzeydeki okulda saglama eğitimle ilgilenenler arasmda çok begenilen bir fikir haline gelmiştir. Bu yazının amacı, okul-aile işbirliğinin önemini vurgulayarak etkili işbirliğini saglayabilmek için aileye ve okula düşen görevleri belirtmektir.
  • ItemOpen Access
    Yansıtıcı düşünmenin geliştirilmesinde öğretmenin rolü
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Saylan, Nevin; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Yirminci yüzyılın etkili teoristlerinden biri olan John Dewey yansıtıcı düşünme kavramını geliştirilmiştir. Bu yazının amacı, Dewey'in fikirle­rine bağlı olarak, ögretme-ögrenme sürecinde ögretmenin yansıtıcı düşünme­ nin geliştirilmesinde önemli bir rolünün olduğunu göstennektir.
  • ItemOpen Access
    İyha Seyyid Yahya Divanın'da Gemlik şehri'nin adı (1743?-1813)
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) İpek, Ali; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Türk Dili ve Edebiyatı Eğitim Bölümü.
    18. yüzyıl şairlerinden İhyil (Seyyiq Yahya) Efendi'nin Divanı yüksek lisans tezi olarak tarafımızdan ele alınmıştır. Bu çalışmamız esna­sında tarihi şiirlerinden bir tanesi dikkatimizi çekti. "Kapadan- ı Deryil Hüseyin Paşa Hazretlerine Çeşme Tarihidir" başlığını taşıyan şiirinde bil­hassa ikinci beyit anlamlıdır: Gemilik sahilini eyledi nev-tersane Nola fahr olsa bu hidmet o kerem piraye. Bu beyitte ikinci ünlü harf olan "i" nin düşmesiyle "GEMLİK olmuştur.
  • ItemOpen Access
    Yunus Emre insan sevgisinin boyutları
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Karadağ, Metin; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Türk Halk Şiiri'nin en önemli isiminlerinden biri olan Yunuss Emre, insancıl şiirleri ile evrensel bir üne kavuşmuştur. Yunus, bir banş, dost­luk ve eşitlik şairidir. O'nun şiirleri tüm dünya için de dostluk ve hu zur kaynağıdır.
  • ItemOpen Access
    Doğu Anadolu bölgesinde halk hikayelerini anlatma geleneği
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Karadağ, Metin; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Geleneksel halk bilimi ürünleri, teknoloji ve değişen hayat şartlan yüzünden hızla ortadan kaybolmaktadır. Doğu anadolu yöresinde, halk hi­kayelerini aniatma biçimi bazı özel kural ve gelenekiere bağlıydı. Bu çalışmamızda bu eski gelenekleri tespit etmeyi amaçladık.
  • ItemOpen Access
    Divan şiirinde sevgiliye mahsus estetık motifler-II
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Bayraktutan, Lütfi; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Türk dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü.
    Divan ekolü, insana nüfuz etme sanatının diger bir ifadesidir. Duygu, düşünce, hayal ve estetik orgu balamından enieresan bir yapı arzeden bu ekol; Türk kültür ve edebiyat tarihinde çok müstesna bir yer işgal eder. Sevgili ise bu ekolde köşetaşı durumundadır. Aşık-sevgili çizgisinde bir "aşk" olayı vardır ki,· Alemin çekirdegini teşkil eder. Biz bu yanmızda "sevgili" olarak yaftalanan "canların canı " vasfetmeye çalıştık.
  • ItemOpen Access
    Balıkesir civarında paleoboreal bir relikt (Sarı Çiçekli Orman Gülü-Rhododendron luteum)
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Atıf 4.0 Uluslararası; Sönmez, Süleyman; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü.
    Bu araştımıada, Balıkesir'in 25 km kadar batısmdaki Gökçeyazı (Er­gama) yakınlarında, varlığı ilk defa tespit edilen, Sarı çiçekli orman gülle­rinden (Rhododendron luteum) bahsedilmekte ve burada bulunuş sebepleri açıklanmaya çalışılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Parçacık fiziğine genel bakış
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Işıldak, R. Suat; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Bu çalışmada elemanter parçacıklarının etkileşmeleri, renkli kuark ve gluonlar arasındaki etkileşmeleri tasvir eden Quantum Chromodynamics ( QCD) alan teorisi ve kuark modeli haklandaki bilgiler özetlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Sonlu farklar ve yineleme yöntemleriyle laplace denkleminin bir bilgisayar uygulaması
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Aksel, A. Hikmet; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Laplace denkleminin sonlu farklar ve yineleme yöntemleriyle çözü­müne ilişkin bir örnek incelendi. Bununla ilgili olarak bir basic bilgi­sayar programı verildi.
  • ItemOpen Access
    Ortaöğretimde fizik dersinin öğretim metodları
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Yılmaz, Mevlüt; Ergüneş, Yalçın; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Eğitim Bilimleri Bölümü.
    Bu araştırmada ortaöğretim okullarında fizik dersinin nasıl bir öğre­tim metoduyla işlendiği incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Hızlı fisyon olayı ve füzyona etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Yılmaz, Mevlüt; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Bu çalışmada, füzyonu daha iyi açıklayan makroskopik dinamik bir model üzerinde duruldu. Derin inelastik tepkimeler ve bileşik çekirdek oluşumu arasmda yeni bir olay ortaya çıkar: Hızlı fisyon. Hem hızlı fisyonun gözlenebildiği koşullar hem de onun özellikleri tartışıldı. Aynı problem başka bir yaklaşımla, extrapush modeli ile kıyaslandı. Sonuçta birçok deneysel uyarılma fonksiyonlarını oldukça iyi tekrarlayan fiizyonun basit bir dinamik modeli gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Cooperation, eigenvalues, repellor and attractor
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Altın, Aydın
    In this paper we derive some general conditions for a polygon of orientable hypersurfaces to be a repellor (respectively attractor) using modern geometric methods.
  • ItemOpen Access
    Pensiller
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Özdemir, Hasan Basri; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma da pensillerin bazı özellikleri incelenm iş ve kesirli doğrusal dönüşümlerin sınıflandırılması pensiller ile yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Finsler geometrik nesne alanının lie türevi
    (Uludağ Üniversitesi, 1991) Akyüz, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Necatibey Eğitim Fakültesi/Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü.
    Bu çalışmada, Finsler geometriye giriş için bazı dönüşümler; diferansiyellenebilen manifold, lineer olmayan bağıntılar ve Finsler tipdeki geometrik nesneler kavramı verildi. Finsler geometrik nesne alanının Lie türevi için gerekli tanımlar yapıldı. Bu türevin özellikleri belirtilerek Fins­ler geometrik nesneye uygulanışı gösterildi.